Gyerekeken segít a modern szűrőbusz: a legszegényebb magyar településekre látogatnak el

Portfolio   
  Megosztom
Gyerekeken segít a modern szűrőbusz: a legszegényebb magyar településekre látogatnak el

A november végi pécsi konferencián már beharangozták, ma pedig hivatalosan is útjára indították azt a modern technológiákkal felszerelt szűrőbuszt, ami az ország 300 legszegényebb településen élő gyermekek szemészeti ellátását segíti - írja a Portfolio.

Ahogy a portál írja az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) minapi éves konferenciáján beszélt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Vecsei Miklós, a 300 legszegényebb települést érintő programról és arról, hogy milyen mindennapi megdöbbentő élethelyzetekkel találkozott a jelentős részben cigányok lakta településen.

Az egyik súlyos problémaként említette a rossz körülmények között felnövő gyermekek látásproblémáit, a szemüvegkészítés és annak megfinanszírozása korlátait.

Már akkor jelezte, hogy december 5-én lesz ezzel kapcsolatban egy bejelentés és ez ma meg is történt egy budapesti sajtótájékoztatón:

Az MTI beszámolója szerint a program a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében valósul meg.

A felzárkózó települések hosszú távú programja keretében Európa egyik legmodernebb szűrőbuszát indítják el

- mondta Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos.

Csiki Zoltán, az Emmi egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a szűrőbusszal gyermekszemészeti szűrésekre specializálódott optometrista szakemberek érkeznek a települések iskoláiba és óvodáiba.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

portfolio

szegénység

család

családok

busz