Gyerekeken segít a modern szűrőbusz: a legszegényebb magyar településekre látogatnak el

Portfolio   
  Megosztom
Gyerekeken segít a modern szűrőbusz: a legszegényebb magyar településekre látogatnak el

A november végi pécsi konferencián már beharangozták, ma pedig hivatalosan is útjára indították azt a modern technológiákkal felszerelt szűrőbuszt, ami az ország 300 legszegényebb településen élő gyermekek szemészeti ellátását segíti - írja a Portfolio.

Ahogy a portál írja az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) minapi éves konferenciáján beszélt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Vecsei Miklós, a 300 legszegényebb települést érintő programról és arról, hogy milyen mindennapi megdöbbentő élethelyzetekkel találkozott a jelentős részben cigányok lakta településen.

Az egyik súlyos problémaként említette a rossz körülmények között felnövő gyermekek látásproblémáit, a szemüvegkészítés és annak megfinanszírozása korlátait.

Már akkor jelezte, hogy december 5-én lesz ezzel kapcsolatban egy bejelentés és ez ma meg is történt egy budapesti sajtótájékoztatón:

Az MTI beszámolója szerint a program a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi), a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinikája és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében valósul meg.

A felzárkózó települések hosszú távú programja keretében Európa egyik legmodernebb szűrőbuszát indítják el

- mondta Vecsei Miklós miniszterelnöki biztos.

Csiki Zoltán, az Emmi egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, hogy a szűrőbusszal gyermekszemészeti szűrésekre specializálódott optometrista szakemberek érkeznek a települések iskoláiba és óvodáiba.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

portfolio

szegénység

család

családok

busz