Egyre több koraszülött gyermek lehet a következő években: ez az oka

MTI   
  Megosztom
Egyre több koraszülött gyermek lehet a következő években: ez az oka

A nagy hőség lerövidítheti a várandósság idejét - derítették ki amerikai kutatók, akik szerint a klímaváltozás hatására ez egyre több nőt érint.

"A csecsemők egészségét sok dolog befolyásolja, a korai születés azonban fontos tényező, amely később kimutathatóan összefügg az újszülöttek egészségével és a gyerekkori mentális eredményekkel" - olvasható a Nature Climate Change című tudományos folyóiratban. Korábbi tanulmányok mutattak már összefüggést a hőség és a rövidebb várandósság között, az okokat azonban nem tudták pontosan meghatározni - emelte ki a Kaliforniai Egyetem kutatója, Alan Barreca és a Claremont McKenna College tudósa, Jessamyn Schaller által vezetett szakértői csoport tanulmányában.

A számítás alapját a napi születési arányszám adta. A kutatók összehasonlítottak egy minimum 32,3 Celsius-fokos napi csúcshőmérsékletű napot más évek ugyanazon napjával. Viszonyítási pontul 15,6 és 21,1 Celsius-fokos csúcshőmérsékletű napok szolgáltak. Az eredmények szerint a forró napon és az utána következő napon a születési arányszám megnövekedett és csak 15 nap elteltével normalizálódott. A vizsgált időszakban évente mintegy 30 forró napot jegyeztek fel, ez 25 ezer születés esetében rövidítette le a várandósságot és több mint 150 ezer terhességgel töltött nap kiesését jelentette. Az 1969 és 1988 közötti időszak alapján kimutatták, hogy a klímaberendezések a jelenség hatását egyharmadával csökkenthetik.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

globális felmelegedés

klímaváltozás

várandósság

család

szülés

születés