Lerántjuk a leplet: ilyen lesz a hazafias és honvédelmi nevelés az iskolákban

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Lerántjuk a leplet: ilyen lesz a hazafias és honvédelmi nevelés az iskolákban

A hazafias és honvédelmi nevelés pár éve került fókuszba Magyarországon. Hogy mi is ennek a pontos célja és mi a kettő közötti különbség, erről beszélt Dr. Simicskó István kormánybiztos. Az iskolákban nem katonákat akarnak nevelni, leginkább a hazaszeretet fontosságára próbálják felhívni a figyelmet. A honvédelmi sportok elsajátítása érdekében pedig Honvédelmi Sportközpontok épülnek majd minden járásban, ahol bárki kipróbálhatja majd a sportlövészetet vagy a küzdősportokat.

Egy húszmillió forintos pályázatnak köszönhetően a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkai Tankerületi Központ 34 iskolájának több mint 4830 gyermekét tudják bevonni honvédelmi sportnapok programjaiba a közeljövőben. Első alkalommal a nyírbogáti diákok ismerhették meg, hogy mit is jelent egy ilyen tanítás nélküli sportnap. Különböző sorversenyek és lézerlövészet is várta a tanulókat.

A Honvédelmi Sportszövetség egy pályázatot írt ki az általános iskolák számára, ezen nyert a Mátészalkai Tankerületi Központ. A rendezvényen Dr. Simicskó István, a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos is részt vett, aki kiemelte, nem katonákat, hanem hazájukat szerető fiatalokat szeretnének nevelni az iskolákban, ezért van szükség a hazafias és honvédelmi nevelésre.

Mindennek az alapja elsődlegesen a hazaszeretetre való nevelés, hiszen ha a hazáját szerető fiatalok jönnek ki az iskolapadokból az életbe, akkor jogosan elvárható egy társadalom részéről, hogy ez a szeretetérzés törődéssé, cselekvéssé, aktív hozzáállásá alakítható. Tehát ha valamilyen baj éri az országot, a szülőföldet szűkebb és tágabb értelemben, akkor cselekvőképesek vagyunk és szívből jövően, őszintén állunk oda önkéntes alapon is ehhez a feladathoz. Ezt persze neveléssel lehet segíteni, családi neveléssel is, de iskolai neveléssel is, sőt mind a kettőre szükség van. A mostani program is erről szól, hogy a fiatalok egy pici ízelítőt kapjanak abból, hogy mit is jelent a hazafias nevelés, mit is jelent a honvédelmi nevelés. A honvédelmi nevelés az már egy picit inkább azt kell, hogy mondjam, az életkori sajátosságokat figyelembe véve, hogy a fiatal felnőtt korosztályra vonatkozik. A középiskolák számára még miniszterként elindítottunk két évvel ezelőtt egy kadét programot, ehhez számos középiskola csatlkozott

- közölte Simicskó István.

Ez azt jelenti, hogy azoknak intézmények, akik részt vesznek a programban, osztályonként kapnak egy-egy katonai mentort. Ezek a tanulók valamennyivel többet tudhatnak meg a katonai életről, megtanítják velük, hogy hogyan kell egy nehéz helyzetben is feltalálni magukat, fejlesztik például a túlélési képességeiket, valamint katonai alapképzettséget is szerezhetnek.

Debrecenben viszont működik egy kifejezetten katonai iskola, a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola, az itt megszerzett tudás már egy előképzést jelent, ha valaki akár a tiszti iskolába akar menni a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karra vagy akár altiszt iskolába akar menni. Alapvetően én azt vallom, hogy a középiskola és az általános iskola az arról szóljon, hogy a hazaszeretetre épülő hazafias nevelést kialakítsuk, amely nem szól másról, mint arról, hogy az érzés kialakuljon, a szívünkben legyen ott. Ez az egész egy folyamat, amely kibontakozhat majd abban, hogy ha valaki felsőoktatási intézményben tanul, akkor felveheti a katonai alapismeretek tantárgyat és kötődhet akár az önkéntes tartalékosrendszerhez, illetve akár hivatásos vagy szerződéses katona is lehet majd

- tette hozzá a kormánybiztos.

A honvédelmi nevelést támogatja a Honvédelmi Sportegyesület is. A civil szervezetnek jelenleg már több, mint 200 tagszervezete van, a a tervek szerint pedig országos hálózattá fog bővülni. Ahhoz, hogy a gyakorlatban is működjön a hazafias nevelés, az infrastruktúra kiépítésért is szükség van.

Ezt azt jelenti, hogy Honvédelmi Sportközpontokat építünk, ami minden járásban lesz majd, ahol a sportlövészet, a küzdősportok és a technikai sportok elsajátítására lesz majd lehetőség, fiataloknak és felnőtteknek egyaránt, tehát konkrétan bárkinek. Egy stratégiát rakunk össze, ennek a tervezete már kész van, arról szól, hogy a nemzeti alaptantervben és a kerettantervekben milyen módon, milyen mértékben tudjuk majd a gyermekeink szívébe tenni a hazaszeretet érzését. A hazaszeretet érzése, azt hangsúlyoznám mindig, hogy egy egészséges patriotizmus. A jó patrióta, az sosem lehet nacionalista, sosem lehet soviniszta, rasszista, kirekesztő, tehát fontos hangsúlyoznunk, hogy önmagunkban a mi értékeinket kell ismernünk, a magyar kultúrát, a magyar nyelvet, a magyar hagyományvilágot és sok-sok minden mást, a szülőföldet ezen keresztül, az értékeken keresztül lehet még jobban szeretni és még jobban lehet hozzá kötődni. A mi felelősségünk az, hogy a mi gyermekeink hogyan fogják a magyarságukat megélni. Mi nem vagyunk arra rákényszerítve és rászorulva, hogy a 20. és a 19. század butaságait elkövessük, hiszem ebből tanultunk, a mi nemzedékünk remélem már tanult ebből. Nekünk nem másokkal szemben kell meghatározni az identitástudatunkat, az azonosságtudatunkat, van olyan nemzeti értéktárunk, kiváló olimpiai bajnokaink, Nobel-díjasaink, amellyel nyugodtan lehet építeni egy egészsésges nemzettudatot

- mondta Simicskó István.

A Honvédelmi Sportközpontok építésére tizenhétmilliárd forintot szánnak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Újfehértón épül majd meg az első. Az önkormányzatnak annyi feladata volt, hogy közművesített telket ajánlon fel a létesítmény megépítéséhez. A létesítmény nem iskolai keretek között, hanem szabadidős tevékenységként ad lehetőséget a szervezett sporttevékenységekre, az épületek országos szinten egységes arculatot kapnak majd.

A hazafias nevelés sikerességét nagy mértékben befolyásolják a pedagógusok, véli Simicskó Istán. A rohanó világban egyre kevesebb lehetőség van arra, hogy a diákok érzelmi intelligenciáját és kompetenciáját is fejlesszék a gyerekeknek, tudásalapú oktatás van, ami azt jelenti, hogy átadják a fontos információkat a tanulóknak, de legalább ennyire fontos, hogy pozitív irányba fejlesszék az érzelmeiket, tette hozzá a kormánybiztos.

Pedagógusok nélkül nem fog menni ez az egész, ha egy olyan előadó vagy tanár van az egyetemeken, akinek van egy hiteles kisugárzása az úgy tudja összerakni a tematikát és úgy tudja előadni és bevonni a fiatalokat, hogy nyitottak legyenek rá. A fiatalok nagyon gyorsan leveszik a mai világban az előadókról, hogy ez hiteles, amit ez az ember mond vagy pedig kevésbé. Fontos, hogy olyan tanítók legyenek, akik meg tudják érinteni a gyerekek szívét is. Én azt látom, hogy vannak jelentkezők, nyilván van egy pragmatikus oldala is ennek, hiszen ma aki felveszi az egyetemeken a katonai alapismeretek tantárgyat, az három kreditpontot kap. Enélkül nehezen megy, kell egy motivációs rész is, ugyan úgy, mint a tartalékos rendszerhez is. Korábban is próbálkoztak a tartalékos rendszer kiépítésével, de nem volt hozzátéve egy motivációs tényező. Még az én miniszterségem alatt elindítottuk ezt a folyamatot és nagyon sok egyetemista jelentkezett az elmúlt években is és most is, ez a folyamat ez megy tovább

- tette hozzá a hazafias és honvédelmi nevelésért felelős kormánybiztos.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

katona

katonaság

honvédelem