A családosok kedvencei: íme, ez az 5+1 legjobb kutyafajta kisgyerekeseknek

HelloVidék   
  Megosztom
A családosok kedvencei: íme, ez az 5+1 legjobb kutyafajta kisgyerekeseknek

A koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozások idején drasztikusan megugrott az örökbefogadási kedv. A karanténhoz hasonlóan az év bizonyos szakaszaiban, például a nyári szünidőben is gyakran döntenek új házi kedvenc befogadása vagy vásárlása mellett a családok, azonban a nagy döntést érdemes alaposan megfontolni. A HelloVidék segítségül összegyűjtött 5+1 kutyafajtát, amely tökéletes választás lehet kisgyerekes családoknak.

Több hazai állatvédő egyesület, menhely és különböző szervezetek számoltak be arról a jelenségről, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokkal jelentősen megugrottak az örökbefogadással kapcsolatos igények. A külföldön már korábban megérkezett hullám hazánkat is elérte áprilisra: azzal, hogy az emberek sok időt töltöttek otthon, egyre többen érezték úgy, hogy bővítenék a családot egy házi kedvenccel.

Megugrott az örökbefogadási kedv, ám emögött most aligha van felelős gondolkodás. Sokan összezárva, gyermekkel együtt vannak otthon és többnyire ekkor jön az ötlet, hogy időtöltésként jó lenne egy kutya vagy egy macska a családba. A hirtelen döntésből fakadó örökbefogadást viszont nem mindig jelent jót

– mondta Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Természet- és Állatvédő Egyesület elnöke áprilisi interjújában a megyei hírportálnak.

A kaposvári egyesület Facebook-oldalán közölte új örökbefogadási protokollját, ami a karantén idején volt érvényben és egy bemutatkozó levéllel indult, amelyet csak az elbírálás után követett személyes látogatás. A posztban felhívják a figyelmet arra is, hogy a kiválasztott kutyát jelen körülmények közt mindenképpen ideiglenes befogadói státusszal adják a családba, hiszen minden elővigyázatosság ellenére nem biztos, hogy ki lehet szűrni, hogy végiggondolta-e az adott család, hogy a korlátozások feloldása után is alkalmas lesz-e az életvitelük egy négylábú családtaggal való együttélésre. Amennyiben igen, úgy megbeszélt idő után véglegesítik az örökbe fogadást, viszont ellenkező esetben mindenképpen visszaveszik a kutyát.

Sajnos tapasztalataink szerint minden ezzel kapcsolatos felhívás ellenére nem kevesen akarnak a kényszerű bezártság kompenzálására állatot, sokan akarnak a gyereknek unalom ellen kutyát, cicát, mely indíttatás nem tudatos, felelős döntésről tanúskodik. Döntsetek felelősen!

- fogalmaznak.

Hasonlóan a karantén időszakhoz az év több szakaszában is jelentősen megnövekszik az örökbefogadási kedv. Ilyen időszakok a karácsony, a húsvét és természetesen a nyári szünidő, amikor alapvetően több időt tölt együtt a család. A korlátozások enyhítésével a menhelyeken, állatotthonokban egyszerűsödik az örökbefogadás menete, ám a szélsőséges helyzettől eltekintve is azt javasolják, hogy mindenki alaposan gondolja át egy új családtag befogadását. Érdemes lehet például, ha a lehetőségeink engedik önkéntes kutyasétáltatásokon részt venni, ahol kicsit belekóstolhatunk a menhely életébe és az állattartással kapcsolatos teendők világába.

Ha megszületik a döntés és egy házi kedvenccel bővülne a család, akkor mindenképpen jó, ha menhelyről választunk, hiszen így segíthetünk és egy új boldogabb élet lehetőségét kínálhatjuk az állatnak. Akár kutyáról, akár macskáról van szó, nincsenek hálásabb élőlények a mentett kedvenceknél. Amennyiben mégis fajtatiszta kutyát szeretnénk, tájékozódjunk alaposan a tenyésztő hátteréről, hiszen rengeteg otthoni alommal, és illegális szaporítóval találkozhatunk az interneten.

A kutyák megtaníthatják a gyerekeket a felelősségvállalásra, az együttérzésre, az együttműködésre és a legjobb játszótársak lehetnek. Mielőtt bármilyen kölyökkutyát örökbe fogadnánk, mindig jó ötlet megvizsgálni a család, gyermekeink életmódját és az ehhez leginkább passzoló kutyafajta jellegzetességeit, tulajdonságait. Egyes kutyák rendkívül aktívak, tanulékonyak és jobban teljesítenek játszótársakként idősebb gyermekek számára, másoknak szelíd, türelmes jelleme jobban megfelel a kisebbeknek, ilyenkor egy idősebb kutya örökbefogadását is érdemes megfontolni.

A kutya természete az egyes állatoktól függően változhat, de van néhány alapvetően családbarát fajta, amely remek kiindulási pont lehet egy átgondolt döntés meghozásához, az új házikedvenc kiválasztásához. A HelloVidék a Good Housekeeping listájából szemezgetve összeállított egy listát 5+1 kutyafajtáról, amely kiváló opció lehet a családoknak.

1. Beagle

Ez a kutyafajta mindig mozgásban tartja a családot és sok meglepetést tartogat. Barátságos, aktív, örökké boldognak tűnő, kifejezetten okos kutyák. Vidám természetű, de hajlamos az orra után menni, amely okozhat néha problémát. Ezek a kutyák nagyon élvezik az emberek és más kutyák társaságát, ezért családi kutyának is sokan tökéletesnek tartják és az sem elhanyagolható szempont, hogy csak közepes termetű, tehát lakásban is elférhet.

2. Labrador Retriever

Világszerte az egyik legelterjedtebb, legismertebb és legnépszerűbb nagytestű kutyafajta. Stabil temperamentumú, nyugodt, könnyen kezelhető így szinte mindenféle kutyás és segítő tevékenységhez alkalmas lehet, például terápiás kutyaként is gyakran választják.

3. Mopsz

A külsejük alapján nem a legvonzóbb családi kutyának tűnő mopszok jelleme sem mondható átlagosnak, hiszen apró termetük ellenére, rendkívül játékosak, aktívak lehetnek. A rövidszörű, kistermetű kutya tökéletes lakáskutya lehet, aki imád játszani, öregkorában viszont kicsit "morgossá" válhat. Egyedi vonzerejével és humorával, intelligenciájával a gazdi minden napját élménydússá teszi.

4. Golden Retriever

A középméretű Golden Retriever igazi gyerekbarát fajtaként ismert és valóban ideális családi kutya, mivel rendkívül engeledmes és emberközpontú. Nagy a mozgásigénye, de bundája kevés ápolást igényel. Ha barátságos kutyákról van szó, ez a fajta szinte mindenkinek eszébe jut.

5. Skót juhászkutya

A Lassieként híressé vált fajta, a skót juhász az egyik legintelligensebb kutyafajta és közben hihetetlenül türelmes, empatikus és nyugodt állat, ezért alkalmas kisgyerekek mellé is. Elegáns megjelenésével és sok pozitív tulajdonságával a skót juhászkutya ideális családi eb.

+1. Bichon Frisé, Bichon Bolognese, Bichon Havanese

Barátságos, bájos lényükkel egy pillanat alatt bárkit elvarázsolnak. A bichonok rendkívül sokoladúak, akik minden olyan kutyabaráthoz illenek, akik egy problémamentes és szeretetteljes "sármőrrel" szeretnének együtt élni. Kedves kutyák, jól kijönnek a gyerekekkel is, így igazán jó családtagok lehetnek.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

hellovidék

család

család gyermek

kutya

házi kedvenc

háziállat

állat