Így segíthetsz a rászorulóknak: önkéntes munka diákoknak és nyugdíjasoknak

HelloVidék   
  Megosztom
Így segíthetsz a rászorulóknak: önkéntes munka diákoknak és nyugdíjasoknak

Mi az önkéntes munka, mért jó az önkéntes munka és kiknek ajánljuk? Az önkéntes munka Budapest környékén és vidéken is végezhető, jótékony munka nyugdíjasoknak, diákoknak egyaránt.

Érdekel, mi az önkéntes munka? Tudni szeretnéd, hogy az önkéntes munka miért jó és kiknek ajánljuk? Cikkünkben minden kérdésedre válaszolunk: elmondjuk, hol végezd, hol jelentkezz rá, és hogy milyen felelősségi kört vállalsz vele. Az önkéntes munka nyugdíjasoknak ugyanolyan élvezetes, szociális program lehet, mint diákoknak. Ha tenni akarsz másokért, tájékozódj és jelentkezz bátran!

Mi az önkéntesmunka? Miért jó az önkéntesmunka?

Az önkéntes munkát azért végezzük, mert segíteni szeretnénk másokon, ezért is, akik ilyen tevékenységekkel foglalkoznak, nem vállalnak fizetést, ugyanis ez a lényege a társadalmi célú egyéni hozzájárulásnak. Ha fizetést nem is, élettapasztalatot biztosan kapunk: rengeteg érdekes emberrel, megannyi szomorú és boldog élettörténetet ismerhetünk meg az önkéntes munka során. Az önkéntes munka hozzájárul az ember egyéni fejlődéséhez, empátiára, önzetlenségre és segítőkészségre tanít, sokak számára segít jobb emberré válni.

Az önkéntes munka területei

Gyerekekkel, fiatalokkal való foglalkozás

Rengeteg súlyosan beteg gyermek és fiatalkorú küzd korlátaival. Azok az önkéntesek, akik azt a nehéz feladatot választják, hogy segítenek a mindennapokban szórakoztatásukban, mosolyt csalnak arcukra, igazán szép és hasznos munkát végeznek. Többek között lehetőségünk van bohócdoktornak állni a Mosolykommandó Közhasznú Alapítvány szolgálatában, akiknek a célja, hogy ha még rövid időre is, de elfeledtesse a beteg gyerekekkel, hogy kórházban vannak: a zene, a játék és a nevetés sokszor épp akkora segítség számukra, mint az ápolók gondoskodása. A Bátor Tábor szintén súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak segít átvészelniük ezt a nehéz időszakot: önkénteseik sorsfordító élményekkel és vidám programokkal járulnak hozzá a gyerekek gyógyulásához. Jelmondatuk: „Hisszük, hogy a felhők fölött mindig süt a nap!”. A legkisebbeknek is segíthetünk, ha a Gézengúz Alapítványhoz csatlakozva a koraszülött és sérült gyerekeket támogatjuk.

Idősekkel való foglalkozás

Az időseket ellátó szociális háló sokszor nem tudja kielégíteni a szép kort megéltek igényeit, emiatt sokszor érzik magukat egyedül, főleg, ha családjuk sem látogatja őket. Az öregotthonok lakóival való foglalkozás kellemes módja az önkéntes munka elvégzésének: az idősek általában egy jó beszélgetésre vágynak, szeretnének kibillenni komfortzónájukból egy kis játékkal, szórakozással. Lehetőségünk van ilyen önkéntes munka Budapest környékén történő elvégzésére például a Pesti Úti Idősek Otthonában, ahol délutánonként csatlakozhatunk egy kellemes kártyapartihoz, sakkozhatunk, vagy felolvashatunk olyan idős emberek számára, akik fizikai korlátaik miatt erre már nem képesek.

Tanítás, művészet és kultúra

Jelentkezhetünk önkéntesnek nyári iskolába, különféle készségfejlesztő táborokba és programokra akár átlagos akár különleges figyelmet igénylő gyerekek foglalkoztatására. A tanulás és a kreativitás fejlesztése mindig nagy segítséget nyúlt. Nagy hangsúlyt kell fektetni a nyelvtanításra is, ilyen az önkéntes munka külföldön is végezhető.

Szociális támogatás, adományok

Az egyik legismertebb szociális támogatást nyújtó szervezet a Máltai Szeretetszolgálat, aki több ezer állandó és alkalmi önkéntesével segít a rászorulókon például az adományok (tankönyvek, ruhák, élelmiszer stb.) elosztásával, a hátrányos helyzetű családok segítésével, mind anyagi, mind szociális felzárkóztatásával.

Egészségügy

A Magyar Vöröskereszt lehetőséget ad az egészségügyi önkéntességre. Az egészségügyet nem csak munkával támogathatjuk: a véradás vagy vérplazmaadás ugyanúgy életeket menthet, így a jótékonykodás ezen formáját is bátran ajánljuk mindenkinek, aki egészséges és megfelel a követelményeknek.

Speciális igényű személyek segítése

Ide tartozik többek között a vakok és gyengén látók, valamint a halláskárosultak segítése. Végezhetünk vakokat segítő önkéntes munkát például Budapesten, a Vakok Állami Intézetében, ami garantáltan „felnyitja a szemünket”. A SINOSZ (Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége) is szervez programokat önkéntesek bevonásával.

Bántalmazottak segítése

A NANE (Nők a Nőkért Egyesület) bántalmazott nőket védelmező, támogató projektjeiben is szükség van önkéntes segítségre.

Polgári katasztrófavédelem

A Belügyminisztériumon keresztül csatlakozhatunk olyan katasztrófavédelmi, önkéntes csoportokhoz, akik célja a tűzoltás, a bajba jutottak mentése és a lakosság védelmezése veszély vagy katasztrófa esetén.

Sport és szabadidő

A Budapest Bike Maffia nevű szervezet tevékenysége összefonódik a sporttal: ételadományok kiosztásával, a rászoruló családok és hajléktalanok segítésével foglalkoznak, a szervezet nevéből pedig sejthetjük, hogy az utat biciklivel teszik meg az egészséges életmód jegyében.

Környezetvédelem

A környezetvédelemért is tehetünk akár magyar, akár nemzetközi szervezetekhez csatlakozva. Az Erdőmentők szervezetének célja, hogy önkéntes munkájukkal begyógyítsák a természet ember okozta sebeit, beleértve a növény- és állatvilágot, a vadvédelmet, az erdőket és a tiszta környezetet. Egy nagyobb, nemzetközi vállalat, a Greenpeace is szívesen fogadja önkénteseit a környezetszennyezés és az állatvédelem érdekében történő harcban.

Állatokkal való foglalkozás

Az emberek mellett az állatoknak is szüksége van ránk: nem csak a balsorsú állatok örökbefogadása, hanem az állatmenhelyeken végzett önkéntes munka is csodákat tesz egy-egy gazdátlan kutya, macska, vagy akár ló életében. Ha egyedül érezzük magunkat, vagy szeretnénk egy nagyot játszani a Városligetben, vigyünk el hétvégenként sétálni egy kutyust a Noé Állatotthonból!

Egyházi tevékenységek

A TE†ÉN egy tanítással foglalkozó református egyházi szervezet, ahol bárki, akinek van középfokú végzettsége végezhet önkéntes, jótékony munkát. A korábban említett Máltai Szeretetszolgálat munkássága is keresztény eszméken nyugszik.

Önkéntes munka hol végezhető?

Önkéntes munka Budapest

A legtöbb önkéntes munka Budapest területén található, ha valamilyen intézménybe, például gyermekkórházba szeretnénk ellátogatni. Vidéken is ugyanígy elkel a segítség: nem csak a városok, hanem a falvak és a természet is meghálálja az önkéntes munka gyümölcsét.

Önkéntes munka külföldön

Nemzetközi önkéntes munka végzésére is van lehetőségünk, például, ha az UNICEF nevű szervezethez állunk be segíteni. Az UNICEF többnyire gyermekjogokkal, gyermekvédelemmel és az emberi értékek védelmével foglalkozik. Az egyetemi diákok körében ismert, népszerű, önkéntességen alapuló szervezet pedig az AIESEC, ami feladatvégzésében igen változatos és rengeteg élettapasztalatot nyújt a programban résztvevőknek.

Önkéntes munka hány éves kortól végezhető?

Bármilyen fiatalon elkezdhetjük, ha tenni akarunk másokért. Az idősek otthonát és az állatmenhelyeket ajánljuk az egészen kicsiknek is, akik szívesen nyújtanak társaságot magányos időseknek és magára hagyott állatoknak.

Önkéntes munka diákoknak

Jelenleg a középiskolás hallgatóknak 50 munkaórát kell eltölteniük önkéntes munkával: a fenti kategóriák közül bármelyiket választják, megfelel a kritériumoknak. Egy dologra kell odafigyelni: olyan feladatba kezdjünk bele, amit szívesen, önzetlenül csinálunk, hogy munkánk valóban értékes legyen!

Önkéntes munka nyugdíjasoknak

Ha elegendő energiát és tenni akarást éreznek magukban, a nyugdíjasok is bátran vállaljanak feladatot bármelyik kategóriában! A jótékonyságban elkel minden segítség.

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

önkéntes munka

önkéntesség

diákmunka

segítségnyújtás

idősek otthona

nyugdíjas munkavállaló