Fontos hír a kismamáknak: nagyon nem mindegy, mikor kapják a második oltást

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos hír a kismamáknak: nagyon nem mindegy, mikor kapják a második oltást

A szakmai ajánlás a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának és a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére a Szakmai Kollégium Szülészet, Nőgyógyászat Tagozat egyetértésével jött létre.

A szakma és a nemzetközi tapasztalatok alapján már korábban megszületett a döntés, miszerint a várandósok is kaphatnak oltást koronavírus ellen. Az azonban korántsem mindegy, hogy mikor történik az oltás. Az első adag vakcinát a terhesség 12. hetétől kezdve javasolják a szakemberek, a második oltással viszont meg kell várniuk a szülést, és csak az után adathatják be maguknak.

A várandós kismamának minden esetben írásos beleegyező nyilatkozatot kell kitöltenie, hogy kéri az oltást, miután regisztrált a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Ezután fel kell vennie a kapcsolatot a háziorvosával, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről.

A védőoltás előnyeit és kockázatait a várandósságnál mindig egyénileg kell figyelembe venni, megbeszélni a kezelőorvossal és a nőgyógyásszal a lehetőségeket.

A Magyarországon jelenleg elérhető vakcinák közül a Pfizer és a Moderna vakcinákat lehet náluk használni, a kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinát kap a kismama, ha pedig a várandós nő és a magzat egészségügyi állapota azt kívánja, lehetőség van a háziorvosi rendelőben is az oltásra, ebben az esetben Moderna vakcinával.

Az eljárásrend részletesen tartalmazza azt is, hogy milyen rizikófaktorok vannak jelen a várandós kismama oltásánál. Amennyiben nagy a fertőződés kockázata, mert például egészségügyi dolgozó a várandós, illetve alapbetegségei miatt nagy az esélye annak, hogy súlyos megbetegedés alakul ki a vírusfertőzés esetén, mindenképp javasolt az oltás.

Címlapkép: Getty Images

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

koronavírus elleni oltás

kismamák

várandósok

koronavírus-járvány

oltási rend

oltási terv