Fontos hír a kismamáknak: nagyon nem mindegy, mikor kapják a második oltást

HelloVidék   
  Megosztom
Fontos hír a kismamáknak: nagyon nem mindegy, mikor kapják a második oltást

A szakmai ajánlás a Szakmai Kollégium Infektológiai Tagozatának és a Heim Pál Gyermekkórház kezdeményezésére a Szakmai Kollégium Szülészet, Nőgyógyászat Tagozat egyetértésével jött létre.

A szakma és a nemzetközi tapasztalatok alapján már korábban megszületett a döntés, miszerint a várandósok is kaphatnak oltást koronavírus ellen. Az azonban korántsem mindegy, hogy mikor történik az oltás. Az első adag vakcinát a terhesség 12. hetétől kezdve javasolják a szakemberek, a második oltással viszont meg kell várniuk a szülést, és csak az után adathatják be maguknak.

A várandós kismamának minden esetben írásos beleegyező nyilatkozatot kell kitöltenie, hogy kéri az oltást, miután regisztrált a vakcinainfo.gov.hu honlapon. Ezután fel kell vennie a kapcsolatot a háziorvosával, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről.

A védőoltás előnyeit és kockázatait a várandósságnál mindig egyénileg kell figyelembe venni, megbeszélni a kezelőorvossal és a nőgyógyásszal a lehetőségeket.

A Magyarországon jelenleg elérhető vakcinák közül a Pfizer és a Moderna vakcinákat lehet náluk használni, a kórházi oltópontokon Pfizer-vakcinát kap a kismama, ha pedig a várandós nő és a magzat egészségügyi állapota azt kívánja, lehetőség van a háziorvosi rendelőben is az oltásra, ebben az esetben Moderna vakcinával.

Az eljárásrend részletesen tartalmazza azt is, hogy milyen rizikófaktorok vannak jelen a várandós kismama oltásánál. Amennyiben nagy a fertőződés kockázata, mert például egészségügyi dolgozó a várandós, illetve alapbetegségei miatt nagy az esélye annak, hogy súlyos megbetegedés alakul ki a vírusfertőzés esetén, mindenképp javasolt az oltás.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

koronavírus

koronavírus elleni oltás

kismamák

várandósok

koronavírus-járvány

oltási rend

oltási terv