Kezdődik a harc a szabad helyekért: ennyit kell fizetni értük a magyar bölcsődékben

Pénzcentrum   
  Megosztom
Kezdődik a harc a szabad helyekért: ennyit kell fizetni értük a magyar bölcsődékben

Sok kisgyermekes családnál április és május időszakában nagyon fontos döntést hoznak. Hiszen ekkor van a bölcsődei jelentkezési határidő. Vannak települések, ahol egyáltalán nincs bölcsődei ellátás, van, ahol a túljelentkezések miatt várólistát vezetnek. Előfordul, hogy már a pocaklakót várólistára jelentkeztetik a szülők. Melyek a gyermekek napközbeni ellátásának igénybevételi feltételei? Mennyit fizet az ellátásért, akinek bölcsödébe jár a gyermeke?

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt, akik 2021. szeptemberétől szeretnék megkezdeni gyermekük bölcsődei beszoktatását, azoknak általában április közepétől május elejéig, május közepéig tart a beiratkozás, de intézményenként lehetnek eltérések. Van olyan intézmény, ahol a meghirdetett beiratkozási időszakon túl, az ellátás kezdő időpontját megelőzően legfeljebb négy hónappal előbb nyújtható be jelentkezés. Míg máshol az aktuális nevelési évre vonatkozóan lehet a várólistára feliratkozni. A 20 hetes és 3 éves kor közötti családban nevelkedő gyermekek napközbeni ellátását, szakszerű gondozását és nevelését a térítési díj ellenében, vagy támogatottan igénybe vehető, nem kötelező bölcsődei ellátás biztosítja.

Melyek a gyermekek napközbeni ellátásának igénybevételi feltételei?

A bölcsődébe felvehető minden kisgyermek 20 hetes korától annak a nevelési évnek a végéig, amelyben 3. életévét betölti. Ha a gyermek a 3. évét betöltötte, de testi vagy szellemi fejlettségi szintje alapján még nem érett az óvodai nevelésre, annak az évnek az augusztus 31. napjáig vehet részt bölcsődei ellátásban, amelyben a 4. életévét betölti. Ha a gyermek sajátos nevelési igényű, illetve korai fejlesztésre, gondozásra jogosult, akkor a hatodik életévének betöltését követő augusztus 31-ig járhat bölcsődébe.

A jogszabály szerint sajátos nevelési igényű az a gyermek, aki a szakértői bizottság szakértői véleménye alapján mozgásszervi, érzékszervi (látási, hallási), értelmi vagy beszédfogyatékos, több fogyatékosság együttes előfordulása esetén halmozottan fogyatékos, autizmus spektrumzavarral vagy egyéb pszichés fejlődési zavarral (súlyos tanulási, figyelem- vagy magatartásszabályozási zavarral) küzd.

A bölcsődei ellátás keretében a gyermekek hatodik életévének betöltéséig - szolgáltatásként - speciális tanácsadás, időszakos gyermekfelügyelet, gyermekhotel működtetése vagy más gyermeknevelést segítő szolgáltatás is biztosítható.

Bölcsődei ellátást a szülő/törvényes képviselő akkor kérhet, ha az ellátást igénybevevő gyermeke húszhetes korát betöltötte, és a gyermek napközbeni felügyelete nem megoldott, az alábbi okok miatt:

a) munkába kíván állni,

b) egészségügyi vagy szociális indokai vannak

  • a szülő egyedülálló és több kiskorú gyermeket nevel,
  • a szülő súlyos betegsége esetén,
  • ha a gyermek szülője, gondviselője időskorú, vagy szociális helyzete miatt nem tud a gyermek napközbeni ellátásáról gondoskodni,

c) tanulmányokat folytat

  • iskolarendszerű képzésben vesz részt,
  • munkaügyi központ által munkaerő-piacra történő visszajutást elősegítő tanfolyam az átképzés idejére,
  • felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanul,
  • ha felsőoktatási intézmény olyan levelezős képzésére jár, ahol a konzultációs napok nagy számban hétköznapokra esnek és ezt a szülő tanrenddel igazolja.

Mennyit fizet az ellátásért, akinek bölcsődébe jár a gyermeke?

A bölcsődei szolgáltatás térítési díja

2011-ig a szülők csak a gyerekük - helyi rendeletben szabályozott – bölcsődei étkezési díjához járultak hozzá. Az önkormányzatok különböző jogcímeken biztosítottak kedvezményt az ellátottak számára (ingyenes volt az étkezés a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők számára, míg 50 százalékos díjkedvezmény a fogyatékossággal élő, tartós beteg vagy 3 és több gyermekes családban élőknek járt). 2012. január 1-től a gyermekétkeztetésre vonatkozó személyi térítési díj mellett a bölcsődei ellátás keretében nyújtott gondozásra is megállapítható személyi térítési díj.

Jelenleg tehát a gyermekek napközbeni ellátásáért a bölcsődében, minibölcsődében a szülőknek a Gyermekvédelmi törvény (Ggvtv.) rendelkezése alapján térítési díjat (gondozási díj + étkezési díj) kell fizetni.

A cikk ide kattintva folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

pénzcentrum

bölcsőde

bölcsőde ellátás

jelentkezés

határidő