Itt a bejelentés: lehet ballagást tartani az iskolákban, mehet a pótérettségi

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a bejelentés: lehet ballagást tartani az iskolákban, mehet a pótérettségi

A keddtől hatályos rendeletek szerint meg lehet szervezni a ballagást az iskolákban, jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendezvényekre az épületükön kívüli területeken kerülhet sor május 25. után. Az ünnepségen védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de a nem védett személy kizárólag szabadtéren tartózkodhat. A rendelet szerint az iskola igazgatója dönt a ballagáson érvényes magatartási szabályokról, a belépés rendjéről, arról, hogy egy ballagó hány embert hívhat meg a szabadtéri ünnepségre.

Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a mától hatályos rendeletet, miszerint az iskolák felmentést kapnak a rendezvényszervezés tilalma alól: ballagásokat az épületükön kívüli területeken tarthatnak az intézmények május 25. után, jelent meg a Magyar Közlöny rendelete hétfőn.

Az iskola igazgatója dönt a ballagáson érvényes magatartási szabályokról, a belépés rendjéről, arról, hogy egy ballagó hány embert hívhat meg a szabadtéri ünnepségre. A meghívottak, valamint a ballagási rendezvény résztvevői számára kötelező a maszkviselés.

Ez alól kivétel:

  • a hatodik életévét be nem töltött kiskorú,
  • az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő,
  • a ballagó és a ballagáson fellépő.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány arról is határozott, hogy a középiskola utolsó évfolyamát az idei tanévben befejező tanuló részére kötelező szóbeli pótlóvizsga megtartása, amennyiben az írásbeli vagy a gyakorlati vizsgán tőle kívül álló, fel nem róható okból távolmaradt a diák. Az intézmény igazgatójánál kell kérelmeznie a végzősnek a szóbeli pótlóvizsga engedélyezését és lebonyolítását.

Az igazgató döntéséről legkésőbb június 1-jéig elektronikus úton értesíti a vizsgázót, valamint – ha emelt szintű szóbeli vizsgát engedélyezett – a vizsga megszervezéséért felelős kormányhivatalt. A módosítás érinti a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet is, mert „a szóbeli vizsga eredményéből érettségi pont számítható”.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bejelentés

orbán vikor

hatályos rendelet

rendelet

ballagás

iskola

rendezvény

pótérettségi

iskolák

intézmény

védettség

maszkviselés