Itt a bejelentés: lehet ballagást tartani az iskolákban, mehet a pótérettségi

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a bejelentés: lehet ballagást tartani az iskolákban, mehet a pótérettségi

A keddtől hatályos rendeletek szerint meg lehet szervezni a ballagást az iskolákban, jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendezvényekre az épületükön kívüli területeken kerülhet sor május 25. után. Az ünnepségen védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de a nem védett személy kizárólag szabadtéren tartózkodhat. A rendelet szerint az iskola igazgatója dönt a ballagáson érvényes magatartási szabályokról, a belépés rendjéről, arról, hogy egy ballagó hány embert hívhat meg a szabadtéri ünnepségre.

Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a mától hatályos rendeletet, miszerint az iskolák felmentést kapnak a rendezvényszervezés tilalma alól: ballagásokat az épületükön kívüli területeken tarthatnak az intézmények május 25. után, jelent meg a Magyar Közlöny rendelete hétfőn.

Az iskola igazgatója dönt a ballagáson érvényes magatartási szabályokról, a belépés rendjéről, arról, hogy egy ballagó hány embert hívhat meg a szabadtéri ünnepségre. A meghívottak, valamint a ballagási rendezvény résztvevői számára kötelező a maszkviselés.

Ez alól kivétel:

  • a hatodik életévét be nem töltött kiskorú,
  • az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő,
  • a ballagó és a ballagáson fellépő.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány arról is határozott, hogy a középiskola utolsó évfolyamát az idei tanévben befejező tanuló részére kötelező szóbeli pótlóvizsga megtartása, amennyiben az írásbeli vagy a gyakorlati vizsgán tőle kívül álló, fel nem róható okból távolmaradt a diák. Az intézmény igazgatójánál kell kérelmeznie a végzősnek a szóbeli pótlóvizsga engedélyezését és lebonyolítását.

Az igazgató döntéséről legkésőbb június 1-jéig elektronikus úton értesíti a vizsgázót, valamint – ha emelt szintű szóbeli vizsgát engedélyezett – a vizsga megszervezéséért felelős kormányhivatalt. A módosítás érinti a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet is, mert „a szóbeli vizsga eredményéből érettségi pont számítható”.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bejelentés

orbán vikor

hatályos rendelet

rendelet

ballagás

iskola

rendezvény

pótérettségi

iskolák

intézmény

védettség

maszkviselés