Itt a bejelentés: lehet ballagást tartani az iskolákban, mehet a pótérettségi

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a bejelentés: lehet ballagást tartani az iskolákban, mehet a pótérettségi

A keddtől hatályos rendeletek szerint meg lehet szervezni a ballagást az iskolákban, jelent meg a Magyar Közlönyben. A rendezvényekre az épületükön kívüli területeken kerülhet sor május 25. után. Az ünnepségen védettségi igazolvány nélkül is részt lehet venni, de a nem védett személy kizárólag szabadtéren tartózkodhat. A rendelet szerint az iskola igazgatója dönt a ballagáson érvényes magatartási szabályokról, a belépés rendjéről, arról, hogy egy ballagó hány embert hívhat meg a szabadtéri ünnepségre.

Orbán Viktor miniszterelnök aláírta a mától hatályos rendeletet, miszerint az iskolák felmentést kapnak a rendezvényszervezés tilalma alól: ballagásokat az épületükön kívüli területeken tarthatnak az intézmények május 25. után, jelent meg a Magyar Közlöny rendelete hétfőn.

Az iskola igazgatója dönt a ballagáson érvényes magatartási szabályokról, a belépés rendjéről, arról, hogy egy ballagó hány embert hívhat meg a szabadtéri ünnepségre. A meghívottak, valamint a ballagási rendezvény résztvevői számára kötelező a maszkviselés.

Ez alól kivétel:

  • a hatodik életévét be nem töltött kiskorú,
  • az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal, illetve az autizmus spektrumzavarral élő,
  • a ballagó és a ballagáson fellépő.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a kormány arról is határozott, hogy a középiskola utolsó évfolyamát az idei tanévben befejező tanuló részére kötelező szóbeli pótlóvizsga megtartása, amennyiben az írásbeli vagy a gyakorlati vizsgán tőle kívül álló, fel nem róható okból távolmaradt a diák. Az intézmény igazgatójánál kell kérelmeznie a végzősnek a szóbeli pótlóvizsga engedélyezését és lebonyolítását.

Az igazgató döntéséről legkésőbb június 1-jéig elektronikus úton értesíti a vizsgázót, valamint – ha emelt szintű szóbeli vizsgát engedélyezett – a vizsga megszervezéséért felelős kormányhivatalt. A módosítás érinti a felsőoktatási felvételi eljárásról szóló rendeletet is, mert „a szóbeli vizsga eredményéből érettségi pont számítható”.

Címlapkép: Getty Images

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 4,73 százalékos THM-el, és havi 96 143 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCreditnél. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 5,49% a THM; a Budapest Banknál 5,68%; a Sopron Banknál 5,72%,  a MagNet Banknál pedig 5,73%; míg az Takarékbanknál 5,78%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, a Raiffeisen Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

bejelentés

orbán vikor

hatályos rendelet

rendelet

ballagás

iskola

rendezvény

pótérettségi

iskolák

intézmény

védettség

maszkviselés