Itt a hivatalos rendelet: így változnak a rendszámtáblák jövőre

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a hivatalos rendelet: így változnak a rendszámtáblák jövőre

A Magyar Közlöny új rendelete szerint a rendszámtáblák megváltoznak 2022. július 1-től. A szabályozás nemcsak a lakossági használatú gépjárműveket érinti, de változnak a hivatalos rendszámtáblák is. A jelenlegi három betű, három (AAA-111) szám rendszert a négy betű, három szám rendszer (AA-AA 111) váltja fel 2022. július 1-től. Mutatjuk a részleteket.

Új rendeletet tett közzé a Magyar Közlöny, ezúttal a rendszámtáblák szabályozásáról. A jelenlegi három betű-három (AAA-111) szám rendszert a négy betű-három szám rendszer AA-AA 111) váltja fel 2022. július 1-től, szúrta ki a telex.hu.

A négy betű és a három szám között a magyar címer áll majd, ékezetes betűk, illetve kétjegyűek sem szerepelhetnek rajta a dz kivételével. A rendszámtáblán továbbra is ott áll majd az EU címere is és a H betű, kék háttérben.

Hivatalos szemléltető ábrák az új rendszámokról

Megmaradnak a különleges, négyzetesebb alakú rendszámtáblák is.

A taxik TX-betűkkel kezdődő sárga rendszámokat kapnak majd. Marad a világoskék diplomatarendszámokban a CD-kezdés, és marad az oldtimereknek is az OT. A diplomatáknál a betűk után három-három számjegy jön. A TX és OT rendszámok után a kezdőbetűk után még két betű, kötőjel és három számjegy jön.

Lehetőség nyílik egyéni rendszámtáblákra a jövőben is, erről így ír a rendelet: „legalább 3, legfeljebb 6 folyamatos betűjelből és legalább 1, legfeljebb 4 folyamatos számjegyből, együttesen 7 jelből” állhat majd. Ékezetes magánhangzók nem lehetnek benne, a számjegyek helyén nem szerepelhetnek csak nullák.

A rendelet szerint a Magyar Honvédség járműveire a HA, a rendőrség járműveire az RA, az Országos Mentőszolgálat járműveire az MA kezdő betűjelű, a NAV járműveire NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járműveire a BA betűjelű, különleges rendszámtábla szerelhető fel. Az RA kezdő betűjelű rendőrségi rendszámtábla olyan szolgálati járműre szerelhető fel, amelynek külső kialakítása e szolgálati jelleget tükrözi.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

rendelet

magyar közlöny

rendszám

rendszántáblák

változás

szabályozás

hivatalos