Órási tanárhiány fenyegeti a magyar vidéket: 65 százalékos béremelésre lenne szükség

HelloVidék   
  Megosztom
Órási tanárhiány fenyegeti a magyar vidéket: 65 százalékos béremelésre lenne szükség

Most hétvégén tartotta országos küldöttgyűlését a Nemzeti Pedagógus Kar, ahol újraválasztották elnöknek Horváth Pétert. A győri Révai Gimnázium igazgatója második ciklusát kezdi meg és a szervezet alapszabálya szerint még öt évig töltheti be a pozíciót. A járvány utáni kiemelt kihívásokról, fontos feladatokról kérdezte a győri tanárt a Kisalföld.

Évről évre csökken az aktív kollégák száma, s ne ringassuk illúziókba magunkat: a pályát elhagyó vagy nyugdíjba vonuló tanárok száma jelentősen emelkedhet az elkövetkező esztendőkben

– kezdte a Kisalföldnek újraválasztását követően Horváth Péter. A 2000-es évek eleje óta ugyanis egyszer sem volt olyan alacsony a főállású pedagógusok száma, mint most. Ezt a Központi Statisztikai Hivatal idei adatai feketén-fehéren alátámasztják.

7-8 ezer pedagógus is hiányozhat a hazai rendszerből

A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint öt-hat év múlva akár 7-8 ezer pedagógus is hiányozhat a hazai oktatási rendszerből, ezt pedig komoly átszervezések nélkül nem lehet áthidalni.

A kollégák korfája, a pályaelhagyók számának emelkedése abba az irányba mutat, hogy egyre több intézményben kerülhet sor csoportok összevonására. Ez érintheti az idegennyelvi tantárgyakat, a matematikát, a természettudományokat, az informatikát és a fakultációkat

– közölte Horváth Péter.

A csoport összevonások azért lennének fájó lépések, mert így a tehetséggondozásra jóval kisebb tér maradna, mint ahogy a felzárkóztató foglalkozásokon résztvevő diákok is hátrányt szenvednének. Horváth Péter szerint azzal a helyzettel is sürgősen foglalkozni kell, hogy

Utóbbi oktatási intézményekben 35-40 fős osztályközösségek is előfordulnak.

A pedagógus pályán 65 százalékos béremelés kellene

Számomra nem kérdés az sem, hogy a pedagógus pálya vonzóvá tételéhez első lépéseként rendezni kell a fizetéseket. A pedagógusok 2013-ben bevezetett életpályamodellje bizakodásra adott okot, így az első évben jóval több frissen érettségizett diák jelentkezett pedagógusképzésekre. A pozitív tendenciát két tényező akasztotta meg: egyrészt a pedagógusok bére a minimálbértől elszakadt, másrészt nem követi az inflációt. Számításaim szerint a pedagógus pályán 65 százalékos béremelés lenne az, ami visszahozná a nyolc évvel ezelőtti jövedelmek reálértékét

– hangsúlyozta Horváth Péter.

Legégetőbb hiány a természettudományoknál, informatikánál és szakmai tanároknál van. Ennek oka szembetűnő: az ilyen területeken elhelyezkedő szakemberek átlagfizetése többszöröse a pedagógusoknak.

Modernizálni kéne

Horváth Péter szerint az elkövetkező időszak lényeges teendői még a pedagógusképzés gyakorlatorientált átalakítása, a digitális oktatás pozitív tapasztalatainak beépítése a hagyományos tanrendbe, illetve az iskolai géppark – elsősorban számítástechnikai eszközök – modernizálása.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

pedagógus

pedagógusbér

fizetésemelés