Értékes tagjai a családnak és az országnak: ma van a fogyatékkal élők világnapja

HelloVidék/MTI   
  Megosztom
Értékes tagjai a családnak és az országnak: ma van a fogyatékkal élők világnapja

Ma Magyarországon csaknem egymillió embert érint a fogyatékosság ügye. Az Emmi a fogyatékossággal élő emberek világnapja alkalmából azt írta: a kormány célja, hogy mindenki, aki szeretne, a lehetőségeihez mérten munkát végezhessen, munkajövedelemből tartsa el magát és családját.

Hangsúlyozták, hogy a kormány 2021-ben 50,1 milliárd forinttal támogatja a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató akkreditált munkáltatókat.

Jelentős változásnak nevezték, hogy idén a rehabilitációs hozzájárulás szempontjából előírt kötelező 5 százalékos foglalkoztatási szintbe már beszámíthatók a munkáltatónál alkalmazott, a megváltozott munkaképességűeket segítő mentorok, továbbá az oktatásból kikerülő sajátos nevelési igényű fiatalok, illetve a felsőoktatásból kikerülő, fogyatékossággal élő hallgatók is, 23 éves korukig.

Szintén az idei évtől szűnt meg a rehabilitációs és rokkantsági ellátás folyósításánál a minimálbér 150 százalékát elérő átlagos havi jövedelemszerzési korlát - ismertették.

Az Emmi közlése szerint az intézkedéseknek köszönhetően a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási aránya 2010 óta 18 százalékról 44 százalékra nőtt. Ma mintegy 160 ezer megváltozott munkaképességű ember dolgozik Magyarországon - írták.

Kitértek arra is, hogy a kormány kiemelten kezeli a fogyatékossággal élő gyermeket nevelők helyzetét. Folyamatosan emelik az ápolási díjat, és 2019-től az önellátásra képtelen gyermekek szüleinek bevezették a gyermekek otthongondozási díját (gyod), melynek összege 2022-re eléri a minimálbér szintjét.

A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásából az 50 százalékos, legfeljebb hárommillió forintos kedvezmény pedig már nemcsak a mozgáskorlátozottak életét megkönnyítő akadálymentesítésre vehető igénybe, hanem más fogyatékosság vagy súlyos egészségkárosodás esetén is elérhető a mindennapi életvitelt megkönnyítő átalakításokra.

A közleményben ismertették a kommunikációs akadálymentesítés területén megvalósult fejlesztéseket, köztük a siketeket segítő Kontakt, a vakoknak kifejlesztett Távszem, valamint az autistákat támogató Data szolgáltatást, továbbá a mozgáskorlátozottaknak készített speciális programokat és eszközöket.

Kiemelték: az Országgyűlés tavaly július óta a magyar jelnyelvből tett nyelvvizsgát államilag elismertnek minősíti, ezzel is támogatva a társadalmi integrációt, valamint a szakemberképzést.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

fogyatékkal élők

fogyatékkal élők világnapja