Érdekes számok érkeztek a vidéki bölcsődékről: ezzel számolhatnak a szülők

HelloVidék   
  Megosztom
Érdekes számok érkeztek a vidéki bölcsődékről: ezzel számolhatnak a szülők

Magyarországon a hatályos jogszabályok alapján a 3 évesnél fiatalabb gyermekek napközbeni ellátását a szülők bölcsődei keretek között tudják megoldani. A hagyományos bölcsődék mellett, az elmúlt években a korábbiaknál rugalmasabb ellátási formák is létrejöttek, mint például a mini bölcsőde, a munkahelyi bölcsőde és a családi bölcsőde. Ezek iránt is egyre nagyobb az érdeklődés a szülők körében. Cikkünkben éppen ezért most, annak jártunk utána, hogy milyen fejlesztések zajlottak az elmúlt években, melyek által nőtt a bölcsődei férőhelyek száma is.

A bölcsődei ellátás a segítő szolgáltatások egyik alapvető formája, amely iránt az elmúlt években folyamatosan növekvő igény mutatkozik. Ráadásul a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2017. évi szervezeti átalakulás során létrejött minibölcsődék, illetve a családi és munkahelyi bölcsődék iránt is egyre többen érdeklődnek.

Rohamtempóban épülnek az új bölcsődék

A Pénzügyminisztérium, ahogy korábban, úgy tavaly is meghirdette bölcsődei fejlesztési programját, a keretösszege pedig 1,5 milliárd forint volt. A pályázat 2021-es fordulójában is önkormányzatok indulhattak, akik az általuk fenntartott bölcsődéket fejleszteni szeretnék, és új férőhelyeket alakítanának ki. Nézzük is meg, milyen eredményeket hozott a program a vidéki településeken.

A bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek számának bővítése folyamatos. Jelenleg 13 ezer új férőhely kialakítása zajlik a már megkezdett bölcsődefejlesztések keretében. A többek között a 2018-ban meghirdetett bölcsődei fejlesztési program folytatásaként 2021. december 1-jéig újból lehetőségük volt a települési önkormányzatoknak pályázatot benyújtani bölcsődei, mini bölcsődei férőhelyek létrehozására összesen 1,5 milliárd forintos keretösszegben, de uniós hátterű fejlesztések is folyamatban vannak.

A nem állami fenntartók részére szóló hazai családibölcsőde-fejlesztési program a családi bölcsődei és munkahelyi bölcsődei férőhelyek kialakítása és fejlesztése érdekében 2021-ben összesen 2,7 milliárd forint célzott pénzügyi támogatásra nyújtottak lehetőséget a központi költségvetésből, uniós forrásokból pedig további bölcsődei ellátást nyújtó intézmények, szolgáltatások létrehozására pályázhattak a fenntartók.

Lássuk, hol és mennyiből zajlottak fejelsztések!

  • Jászjákóhalma: Huszonnégy férőhelyes, kétcsoportos bölcsőde épül Jászjákóhalmán, mely a tervek szerint idén októberben készülhet el. Az építkezés a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) 240 millió forintos és az Emberi Erőforrások Minisztériuma 50 millió forintos támogatásából valósul meg. A fejlesztésre azért volt szükség, mert az utóbbi időszakban növekedett a születések száma a településen, ahol 1991-ben szűnt meg a bölcsőde, és azóta önkormányzati fenntartású intézmény nem volt a bölcsődés korú gyermekek számára, többen a községtől mintegy hét kilométerre levő Jászberénybe hordták kisgyermekeiket.
  • Csenger: Százhetvenmillió forintból bővítik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei falu bölcsődéjét. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban elnyert támogatásból egy csoporttal és tizenkét új férőhellyel bővül a jelenleg kétcsoportos, huszonnégy férőhelyes intézmény. A Csengeri Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működő bölcsőde az épületrész működéséhez, a gyermekszoba, a terasz, az udvari foglalkozások megszervezéséhez szükséges felszereléseket kap, gyermekruházatot vásárolnak, valamint akadálymentesítik az épületet.
  • Gyomaendrőd: Kétszázhúszmillió forintos uniós támogatásból építettek új bölcsődét tavaly a Békés megyei településen. A 350 négyzetméteres épületben két, összesen 28 gyerekre méretezett csoportszoba kapott helyet; az udvar 300 négyzetméteres, és kialakítottak egy 140 négyzetméteres teraszt is. A beruházással hét új munkahely jött létre. Az intézmény 2021 augusztus 1-jén kezdte meg működését a Gyomaendrőd-Csárdaszállás-Hunya társulási óvoda tagintézményeként. A fejlesztés hiánypótló volt, mivel 2019-ben, mielőtt az építése mellett döntöttek, 24 gyermek felvételét kellett elutasítaniuk helyhiány miatt.
  • Nagykanizsa: Egy korábban idősek otthonaként szolgáló épületet alakítanak át bölcsődévé a városban, mivel erre a város önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán nyert el mintegy 237 millió forint vissza nem térítendő támogatást. A több éve üresen álló épületben a korszerűsítés során két, összesen 24 kisgyermek számára elhelyezést biztosító csoportszobát és kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki. A teljes felújítás részeként új hőszigetelést kap a homlokzat, kicserélik a nyílászárókat, új tető- és lábazati szigetelés készül, az energiahatékonyságot növelő napelemes rendszert telepítenek és a belső tereket is teljesen megújítják. Az udvaron új játékokat helyeznek el, de játéktárolót és ivókutat is kialakítanak. Az új bölcsőde kialakítása várhatóan idén decemberben befejeződik.
  • Miskolc: Felújításra került a város Margaréta bölcsődéje is. A létesítmény felújítására 400 millió forintot költöttek, ennek egy része európai uniós forrásból érkezett. A munkálatok során kicserélték a nyílászárókat, külső homlokzati hőszigetelést és födémszigetelést kapott az épület, korszerűsítették a fűtést, napelemeket telepítettek, és 84-ről 112-re emelték a férőhelyek számát. A tájékoztatás szerint a bölcsőde felújítása öt hónapot vett igénybe.
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye: A bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése című pályázat segítségével több városban: Nyírbátorban, Mátészalkán, Fehérgyarmaton, Vásárosnaményban, Demecserben és Máriapócson létesülnek új bölcsődei épületek. Öt helyszínen négy-négy csoportban negyvennyolc gyermeket fogadnak majd az intézmények, Máriapócson pedig kétcsoportos, huszonnégy férőhelyes, teljesen akadálymentesített bölcsődét alakítanak ki. A hat külön projekt keretében megvalósuló bölcsődék tervezése 2020 november elején kezdődött, és az intézmények várhatóan 2022 decemberéig készülnek el.
  • Komárom-Esztergom megye: A megyei önkormányzat támogató döntésével hárommilliárd forintnyi beruházás valósulhat meg a Terület- és településfejlesztési operatív program keretében, az összeg kétharmadából a bölcsődéket fejlesztik. 11 településen létesülhet bölcsőde, összesen 214 új helyet alakítanak ki. Húsz településen valósulnak meg beruházások, hét helyszínen 623 millió forintból korszerűsítik a csapadékvíz-elvezetési rendszert, Tatán Baj irányába kerékpárút épül, Csém és Kisigmánd pedig az egészségügyi szolgáltatások fejlesztésébe kezdhet.
  • Tolna megye: Összesen csaknem kétmilliárd forintos beruházással épülnek bölcsődék Tolna megyében a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program támogatásával közel 150 gyermek számára. A beruházásokra nyolc település nyert százszázalékos támogatást a programból. Tolnán a tervek szerint 457 millió forintos beruházással 2022 végére készül el az új kétcsoportos bölcsőde 24 férőhellyel. A közeli Faddon 132 millió forintért alakítanak ki egy meglévő épületből bölcsődét, ahol 28 gyereket helyezhetnek majd el. Tamásiban 349 millió forintos ráfordítással 24 férőhellyel bővül a város bölcsődéje, Bogyiszlón 8, Madocsán és Tengelicen 7-7 férőhelyes intézmény készül. Pakson 923 millió forintos támogatásból egy korábbi bölcsőde épületét alakítják át 72 férőhelyes intézménnyé, Nagymányokon az óvoda mellé épül új bölcsődei szárny. A 2300 fős völgységi városban a 135 millió forintos beruházásra azért van szükség, mert az utóbbi években két-két százalékkal nő a lakosság száma, a bővülő ipar vonzza a fiatal munkaerőt.
  • Békés megye: 1,6 milliárd forintnyi támogatást nyert el tizenegy Békés megyei település bölcsődei férőhelyek kialakítására, bővítésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

A pályázat idén is folytatódik. A 2022-es fordulóban a támogatási összegek is emelkedtek: bölcsőde korszerűsítés vagy meglévő bölcsőde bővítése esetén 240 millió forintra, míg új bölcsőde kialakítása esetén legfeljebb 672 millió forintra pályázhatnak az önkormányzatok.

Ettől is több bölcsődére lenne szükség?

A KSH adatai szerint, az elmúlt néhány évben a 3 éven aluli gyerekek létszáma több mint 6 ezer fővel, közel 280 ezerre nőtt. A kisgyermekek gondozását – elsősorban az anyák – hagyományosan otthoni keretek között, családtámogatási ellátások igénybevétele mellett oldják meg. A napközbeni ellátások igénybevétele szoros kapcsolatban áll a foglalkoztatottság szintjével is. Az elmúlt években folyamatosan bővültek a nők munkaerőpiacra történő visszatérését támogató munkaerőpiaci és szociális intézkedések, előbbire példa a rugalmas munkavégzési formák lehetőségének a növekedése, utóbbira a bölcsődefejlesztések és a nagyszülői gyed bevezetése.

Persze más gondok is akadnak, mivel a férőhelyek bővülése ellenére továbbra is vannak területi egyenlőtlenségek az ellátásban. A kisgyermekes anyák munkába való visszatérését akadályozhatja a megfelelő, elsősorban helybeni gyermekelhelyezési feltételek hiánya. 2017-től – e problémát is kezelendő – a jelentős szervezeti átalakulás következtében bővültek a kisgyermekek nappali elhelyezésének lehetőségei. A hagyományos bölcsődék mellett létrejöttek a minibölcsődék, illetve a családi és munkahelyi bölcsődék is. Így a bölcsődei szolgáltatás országos lefedettsége, valamint az intézmények kihasználtsága javult az elmúlt évek során, viszont továbbra is léteznek területi egyenlőtlenségek.

Az ellátások országos lefedettségének és az intézmények kihasználtságának az elmúlt évek során tapasztalt javulása és a jogszabály módosítása ellenére is tetten érhetőek területi egyenlőtlenségek az ellátáshoz való hozzáférés tekintetében. Ugyanakkor azt tapasztalhatjuk, hogy évek óta fokozatosan csökken azon 3 éves kor alatti gyermekek száma, akiknek a lakóhelyén semmilyen formában nem volt hozzáférhető a napközbeni ellátás.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

2020-ban az ország 2380 településén, közel 60 ezer gyermek (az érintett gyermekek 21,1%-a) számára nem volt helyben elérhető napközbeni ellátás, ami 4,5 százalékpontos javulás 2017-hez képest. A kapacitások és az igények közötti területi egyenlőtlenségeket jelzi, hogy az elutasítások mellett a működő férőhelyek száma országosan 4775-tel meghaladta a beiratkozott gyermekekét.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A rugalmasabb ellátási formák bővültek a leginkább

Az új intézmények létesítése, a bölcsődék férőhelybővítése, illetve a pályázati lehetőségek jelentősen megnövelték a rendelkezésre álló kapacitásokat. A 2017–2020 közötti időszakban leginkább a rugalmasabb, minibölcsődei ellátást biztosító intézmények száma és az ide beíratott gyermekek létszáma emelkedett. A 2017 és 2019 közötti férőhely-növekedést követően 2020-ban a négyféle bölcsődébe összesen 45 433 gyermeket írattak be, ami közel 500 fővel elmaradt az előző évitől.

Forrás: KSH
Forrás: KSH

A csökkenés elsősorban a koronavírus okozta járvány miatt 2020. március 11-én kihirdetett országos veszélyhelyzettel van összefüggésben. A júniusig tartó időszakban a bölcsődék nem vehettek fel új gyermekeket, illetve sok szülő halasztotta el a beíratást, és home office-ban dolgozva, valószínűleg más módon oldotta meg a gyermeke felügyeletét.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

bölcsőde

bölcsőde ellátás

bölcsődefejlesztés