Nagyon várják már a magyar családok: sokan nem tudják, mit kezdjenek vele

HelloVidék   
  Megosztom
Nagyon várják már a magyar családok: sokan nem tudják, mit kezdjenek vele

Idén februárban nagyságrendileg 1,4 millió, arra jogosult család kapja kézhez a családi-adóvisszatérítés összegét. Az OTP Bank szakértői szerint ez kezdőlökést adhat a hosszú távú megtakarításoknak. Az OTP Öngondoskodási Index kutatás eredményei is bizakodásra adnak okot, hiszen a pénzügyi öngondoskodást, illetve a gyermekük jövőjét tudatosan tervezők aránya tízéves csúcson van.

A családok így jelentős többletforráshoz jutnak év elején. Az OTP Bank várakozásai szerint a háztartások számára ez jó lehetőség arra, hogy megtegyék az első lépést az olyan hosszú távú célok elérése felé, mint például gyermekeik továbbtanulása vagy lakásvásárlása. Ilyen cél lehet még egy nagyobb lakás megvásárlása vagy a nyugdíjaskori anyagi biztonság megalapozása is.

Az utóbbi évek legizgalmasabb időszakára számítunk a lakossági megtakarítási piacon. A járványhelyzetet követően ugyanis pénzügyileg tudatosabbá vált a lakosság, az adóvisszatérítéseknek, a fiatalok adó-kedvezményének köszönhetően pedig a megtakarítási állománybővülés mértéke megugorhat, még többen tehetnek félre a jövőjükre, gyermekük jövőjére gondolva. Azt sem tartjuk elképzelhetetlennek, hogy az idei év első három hónapjának eredményei akár 10 százalékkal is meghaladhatják a 2021 azonos időszakának számait

- nyilatkozta Fabriczki Rita, az OTP Bank megtakarítási területének vezetője.

Az OTP Öngondoskodási Index kutatásának legfrissebb eredményei szerint a koronavírus-járvány és az emiatt kialakult gazdasági nehézségek hatására a hazai lakosság pénzügyek terén tudatosabbá, óvatosabbá vált, amit igazol, hogy a megkérdezettek 51 százaléka tervez valamilyen pénzügyi öngondoskodásba kezdeni. Ez a kutatás indítása óta mért legmagasabb érték.

A kutatások szerint azonban továbbra is a lakosság csupán 40 százaléka készít pénzügyi tervet legalább egy hónapra előre. Az OTP Bank Pénzügyi Tervező szolgáltatása éppen ebben segít, hiszen az ügyfelek akár online, akár a bank szakértőinek segítségével kiválaszthatják a személyre szabott megtakarítási megoldásokat.

A hamarosan érkező SZJA-visszatérítések kapcsán tehát az OTP Bank arra biztat mindenkit, hogy felelősen gondolja végig egyéni és családi élethelyzetét, jelölje ki céljait, és ennek megfelelően fordítsa rövid, közép vagy hosszútávú pénzügyi céljai megvalósítására a visszatérítés összegét.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

szja-visszatérítés

öngondoskodás

takarékoskodás