Szavaztak a 9 órás iskolakezdésről is: ezt gondolják róla a szülők; tényleg bevezethetik?

Pénzcentrum   
  Megosztom
Szavaztak a 9 órás iskolakezdésről is: ezt gondolják róla a szülők; tényleg bevezethetik?

A mai nappal elstartolt az iskola, rengeteg a kérdés az idei évvel kapcsolatban, kezdve a pedagógushiánytól egészen a rezsiemelésig. A Pénzcentrum nagymintás felmérésének eredményeit több cikkben dolgoztàk fel, az első részből többek között kiderült, miből fizetik a szülők az iskolakezdést, most pedig az oktatással való általános elégedettséget mutatjuk be. Kiderült, hogy a csaknem 9000 válaszadó szülő többsége elégedetlen az oktatás színvonalával, és érzi úgy, hogy bizony különóra nélkül a nyelvvizsga sem lenne meg a gyerekének.

A mai nappal elstartolt a tanév, de még mindig rengeteg a nyitott kérdés. A pedagógushiány, a rezsiemelés és a folyamatos drágulás egyáltalán nem segíti, hogy zökkennőmentesen induljon a 2022/23-as tanév. A Pénzcentrum kíváncsi volt arra, miként készülnek a magyar szülők a tanévre, egyáltalán miből finanszírozzák a szükséges felszereléseket, és mennyire elégedettek a magyar oktatással. Hetek óta futó felmérésünkben majdnem 9000 olvasónk válaszolt a kérdéseinkre - nekik külön köszönjük, hogy időt szántak rá! - így elég pontos képet kaphatunk a jelenlegi helyzetről.

Az első részben főképpen az iskolakezdés anyagi vonzataira vonatkozó kérdéseket elemeztük ki, most pedig kiderül, hogy mennyire elégedettek a szülők a magyar oktatás minőségével. Ám mielőtt belevágnánk a konkrét kérdésekbe, ismerjük meg a kitöltőket: a nemek tekintetében 80-20 százalék az eloszlás a nők javára, a legtöbb kitöltő (60,8%) 41 és 55 év közötti volt, a második legnépesebb korcsoport (28,7%) a 25 és 40 év közöttieké. A legtöbb kitöltőnek (41,5%) középiskola a legmagasabb iskolai végzettsége, 30,2 százalékuk végzett főiskolát, 21,6 százalék pedig egyetemet. Foglalkozást tekintve 72,3 százalék alkalmazottként dolgozik, 9,7 százalék vállalkozó, 8,3 százaléknyian pedig CSED-en, GYES-n, GYED-en, GYET-en vannak. A kitöltők majdnem felének 1 iskoláskorú gyereke van, 36,2 százaléknak kettő, 11,7 százaléknak pedig három gyermekre kell vásárolnia - háromnál több iskolása 3,7 százaléknak van.

Elégedetlenek a szülők

Megkérdeztük a szülőket, hogy egy 1-től 5-ös skálán mennyire elégedettek a hazai oktatás színvonalával. Vélhetően a legtöbben "diplomatikus közepessel" válaszoltak, azonban még így is kevesen kattintottak a 4-es 5-ös osztályzatokra, ami azt jelentené, hogy elégedettek, vagy inkább elégedettek az oktatás színvonalával. A megkérdezett szülők 11 százaléka szavazott 1-essel, 28,3 százalékuk 2-essel, 46,1 százalékuk 3-assal. 4-es szavazatot adott le 12,7 százalék és

a megkérdezettek mindössze 1,9 százaléka voksolt 5-össel, tehát mondta azt, hogy teljesen elégedett az oktatással.

A cikk itt folytatódik tovább.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

penzcentrum

iskola

iskolakezdés