Szelfit készít Magyarország: októbertől indul a népszámlálás (x)

PR   
  Megosztom
Szelfit készít Magyarország: októbertől indul a népszámlálás (x)

Az adatgyűjtés révén világosan láthatnak a döntéshozók gazdasági és társadalmi, valamint egészségügyi és vallási kérdésekben is, ám csak akkor sikerülhet jól a népszámlálás, ha mindenki együttműködik benne - mondta el a Helló Vidéknek Dr. Vukovich Gabriella a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke.

A legtöbbünknek azt gondolom, csak homályos elképzelésünk van a népszámlálásról, pedig igazán nagyarányú adatgyűjtésről van szó. Mi is tulajdonképpen egy ilyen felmérés?

A népszámlálás idehaza a legnagyobb, egyben legjelentősebb, tízévente ismétlődő, statisztikai célú adatgyűjtés, amelynek során minden személyt és minden lakást felmérünk és összeírunk.

Az egész országban egy időben, azonos tartalommal, egységes, a nemzetközi és az uniós gyakorlattal harmonizáló módszertani alapon hajtják végre a népszámlálók, szóval könnyű belátni, hogy ez nem kis munka.

Mire kíváncsi ilyen esetekben a KSH?

Nagyon fontos adatgyűjtésről van szó, hiszen a végén kialakul egy olyan kép Magyarországról, amelyet másképp nem tudnánk felrajzolni. A népszámlálás révén pontos és részletes információkat kaphatunk az ország népességének nagyságáról és demográfiai jellemzőiről, de az egészségi állapotáról, iskolázottságáról és foglalkoztatottságáról is.

Fontos összeírás ez a népesség nemzetiségi és vallási összetételéről, valamint élet- és lakáskörülményeiről is.

A magyar hivatalos statisztikai szolgálat által szervezett első népszámlálásra 1869-ben került sor, azóta a gyűjtött adatok témakörei csak kismértékben változtak, hiszen fontos, hogy a népszámlálás adatai hosszú távon is összehasonlíthatók legyenek, mivel ez teszi lehetővé a társadalmi változások, trendek megfigyelését, lehetőség szerinti előrejelzését. Ami újdonság idén, az az, hogy rákérdezünk a digitális jártasságra, az energiahatékonyságra is.

Mi a célja egy ilyen országos adatgyűjtésnek? Milyen közvetlen haszna van a felmérésnek?

A népszámlálásból kinyert adatok mindannyiunk mindennapjait, jövőjét befolyásoló társadalmi és gazdasági döntések, helyi fejlesztések alapjául szolgálnak.

Ráadásul tudományos kutatások, elemzések alapjául is szolgálnak, közvetve segítve társadalmi önismeretünk fejlődését. Nem jelentéktelen az sem, hogy ezzel a világnak is képet adunk magunkról, hiszen más országok, nemzetközi szervezetek is hasznosítják az eredményeket, vagyis ezzel mintegy bemutatkozunk a világnak is. Éppen ezért fontos, közös ügyről van szó, amelyet a törvény is kötelezőnek ír elő.

Mi kell ahhoz, hogy az adatgyűjtés tényleg sikeres legyen?

Nagyon komoly szakmai előkészítés és szervezés előzi meg a népszámlálást.Csaknem 28 ezer számlálóbiztos vesz majd részt az adatgyűjtés számlálóbiztosi szakaszában, akik mindannyian alapos és gondos felkészítés után látják el feladataikat.

A KSH által összeállított korszerű e-learning tananyag elsajátítását sikeres online vizsgával kell igazolniuk, munkájukért pedig díjazást kapnak. A települések jegyzői és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkatársai gondoskodnak az adatgyűjtés végrehajtásáról, ám mindenképpen számítunk a lakosságra, Magyarország minden polgárára is. A népszámlálás a társadalmi felelősségvállalás egyik jellemző példája, a hazai lakosság közösségi erejének és összetartozásának erőpróbája. A válaszadással a társadalom megmutatja, hogy képes felelősen együttműködni egy közös cél érdekében, hiszen a megfelelő, valós összképet csak akkor tudjuk jól felrajzolni, ha mindenki együttműködik, ha mindenki kitölti a kérdőívet. Ezt fejezi ki az idei népszámlálás mottója is: „Feleljünk, egymásért!”

Kire vonatkozik a népszámlálás? Kiket fognak megkérdezni?

Kérdőívet kell kitölteni minden magyar állampolgárról, aki a népszámlálás kezdő időpontjában, vagyis 2022. október 1-jén Magyarországon él, valamint azokról a magyar állampolgárokról is, akik átmenetileg, 12 hónapnál rövidebb ideig külföldön tartózkodnak, és a külföldi állampolgárokról, ha legalább 3 hónapja Magyarországon tartózkodnak.

Ez csaknem tízmillió embert jelent. Életszerű, hogy ezt a rengeteg kérdőívet ki lehet tölteni úgy, hogy közben az ország működik és a polgárok tanulni, dolgozni járnak minden nap? Mikor lesz erre idő?

Tisztában vagyunk azzal, hogy mindenki elfoglalt, mindenkit leköt a munkájával és a családjával járó feladatok sora, ám a Központi Statisztikai Hivatal tízévente legtöbbünktől mindössze fél órát kér mindenkitől, hiszen nagyjából ennyi ideig tart nagyjából egy két-három fős „átlagos” háztartásnak kitölteni egy lakás- és annyi személyi kérdőívet, ahányan a lakásban életvitelszerűen élnek. A nagyobb családoknak külön köszönjük, hogy ennél valamivel több időt szánnak erre a közös ügyre.

Persze a mai világban már nagyon komoly segítéget nyújt a technológia is, amely kedvez az elfoglalt embereknek. Október 1. és 16. között önállóan, online is ki lehet tölteni a kérdőíveket.

Kétségkívül sokak számára ez a legkényelmesebb és legegyszerűbb módja a népszámlálásban való részvételnek, hiszen egyszerű, bármikor elvégezhető, amikor idő van rá, és biztonságos adatfelvételről van szó. Biztos vagyok benne, hogy mindazok, akik rutinosan használják az internetet, ezt a kézenfekvő megoldást fogják választani.

A kitöltéshez a válaszadók segítséget kaphatnak a népszámlálás honlapján, valamint az ügyfélszolgálat ingyenesen hívható zöld számán és e-mail címén is. Természetesen a kérdezőbiztosok a helyszíni adatfelvétel során is segítenek a kérdések megválaszolásában.

Biztos vagyok benne, hogy nagyon sokan fogják az online kitöltést választani. Ehhez mit kell tudni? Például hogyan lehet belépni a rendszerbe?

A KSH minden magyarországi lakcímre postai felkérőlevelet küld szeptember utolsó napjaiban. Annak érdekében, hogy a felkérőlevelek minden háztartásba eljussanak, mindenkit arra kérünk, hogy még a népszámlálás előtt gondoskodjanak arról, hogy a házuk falán vagy a kerítésen látható legyen a házszám. Ezzel nagymértékben megkönnyítik a felkérőleveleket kézbesítők munkáját.

Érdekesség, hogy ez lesz az első olyan népszámlálás, amelynek végrehajtása teljesen elektronikusan történik. Az online kitöltési szakaszt követően már a számlálóbiztosok sem papír kérdőíven, hanem tableten rögzítik a kapott válaszokat. Ez adatvédelmi szempontból is jelentős előrelépés, hiszen amint lezárnak egy kérdőívet, az adatok rögtön a KSH erre a célra létrehozott fokozott biztonságú szerverére kerülnek. Az elektronikus adatgyűjtés meggyorsítja az adatok feldolgozását is. Az első eredmények már 2023 tavaszán elérhetőek lesznek, a részletes adatok publikálása 2023 őszén várható.

Napjainkban egyre komolyabb elvárás az adatvédelem kérdése, ám a népszámlálás kérdései sok esetben kifejezetten érzékeny viszonyokra vonatkoznak. Hogyan lehet szavatolni, hogy senkit se érjen hátrány később a válaszai miatt?

Mindenképp le kell szögezni, hogy az egészségi állapotra, esetleges fogyatékosságra, valamint a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre és a családi, baráti körben használt nyelvre, illetve a vallási hovatartozásra vonatkozó kérdések megválaszolása önkéntes alapon történik.

Fontos ugyanakkor, hogy ebben is teljes képet kapjunk, hiszen ezáltal láthatóvá válnak a vallási, nemzetiségi és fogyatékkal élő csoportok is. Mindez alapot ad a megfelelő egyházpolitika, nemzetiségeket érintő döntések és egészségügyi programok kialakítására is. Ezen kérdések kialakításánál egyébként szorosan együttműködtünk az egyházi, nemzetiségi, valamint a fogyatékkal élőket képviselő szervezettekkel is. Ezen a ponton érdemes hangsúlyozni, hogy a Központi Statisztikai Hivatal minden adatot bizalmasan kezel, a válaszadók személyes adatait a hazai és az európai uniós adatvédelmi és statisztikai jogszabályok rendelkezéseinek betartásával védi. Az adatokat kizárólag statisztikai célból, és minden esetben anonim módon, összesített formában hozzuk nyilvánosságra. (x)

Címlapkép: Getty Images

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

ksh

népszámlálás

statisztika

központi statisztikai hivatal

társadalom