Gyilkos szakik portyáznak a vidéki Magyarországon: 10 éves kislány a legújabb áldozat

MTI   
  Megosztom
Gyilkos szakik portyáznak a vidéki Magyarországon: 10 éves kislány a legújabb áldozat

Halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádol a Veszprémi Járási Ügyészség egy villanyszerelőt, akinek gondatlan munkája miatt egy tízéves kislány meghalt - közölte a Veszprém Megyei Főügyészség. Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, a helyzet nem túl fényes. Az elmúlt egy évben egyre kevesebb kontár szaki van az országban, azonban még mindig átlagosan fejenként több, mint 700 ezer forintot forintot fizetünk a rossz munkáért. Éppen ez volt az oka annak, hogy országos kutatást indított a Mapei, aminek a célja az volt, hogy felmérje a bizalom szintjét az építőiparban. Az ezt kifjező érték az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI), ami az építőipari szakemberekbe vetett bizalmat mérő szám.

A Veszprém Megyei Főügyészség közlése szerint, az 52 éves férfi 2021 januárjában elvállalta egy hajmáskéri ház villamoshálózatának felújítását. A vádlott irányította a munkálatokat. Amikor végeztek, a korábban leválasztott vezetékeket visszakötötték a hálózatra, de mivel szétszereléskor nem jelölték meg a korábbi, azonos színű vezetékeket, visszakötéskor felcserélték őket.

A fordított vezetékbekötés és a ház régi hálózatának szabálytalanságai miatt a ház fűtésrendszere és a gázvezeték hálózati feszültség alá került. A munkát irányító vádlott abban hibázott és járt el gondatlanul, hogy nem végzett teljes körű szerelői ellenőrzést, és így nem fedte fel az érintésvédelem hibáját

- közölte az ügyészség.

Néhány nappal a szerelési munkák befejezése után a család tízéves kislánya fürdés közben az öntöttvas radiátorra akasztott, feszültség alá került fémpolchoz érve halálos áramütést szenvedett. Az ügyészség a vádlottal szemben felfüggesztett fogházbüntetés kiszabását és a villanyszerelői szakmától történő határozott idejű eltiltását indítványozta

- áll a közleményben.

Rengeteg kárt okoznak a kontár szakik Magyarországon

Az elmúlt egy évben egyre kevesebb kontár szaki van az országban, azonban még mindig átlagosan fejenként több, mint 700 ezer forintot forintot fizetünk a rossz munkáért. Országos kutatást indított a Mapei, aminek a célja az volt, hogy felmérje a bizalom szintjét az építőiparban. Az ezt kifjező érték az Építőipari Bizalmi Index (ÉBI), ami az építőipari szakemberekbe vetett bizalmat mérő szám.

Ahogy arról a Pénzcentrum beszámolt, a szakmák egyéni értékeléséből kiderül, hogy a legnagyobb bizalmat még mindig a villanyszerelők élvezik, őket követik a gépészek és a víz- és gázszerelők. Ennek oka a Markovich Béla a Mapei Kft. ügyvezetője szerint az, hogy ők leginkább nem látható munkákat végeznek, így, ha hibáznak az jóval később derül ki, míg egy esztétikai hiba sokkal szembetűnőbb.

Persze a felmérés során arra is kíváncsiak voltak, hogy mely megyékben mennyire bíznak az egyes szakemberekben, amiből kiderült, hogy Budapesten bíznak a legkevésbé az emberek a szakemberekben: itt mindössze 3,42 pontot kaptak az 5-ből, míg Békés megyében 3,8 ez a szám. Markovich Béla ezt azzal magyarázta, hogy Budapesten jóval több a szakember, amivel annak a lehetősége is megnő, hogy rossz embert bízunk meg a munkálatokkal.

A kontár-károsultak aránya viszont 2021. augusztusa és 2022. augusztusa között csökkent 8 százalékponttal, így mindössze 21 százaléka lett az építkezésbe kezdőknek. Ezzel párhuzamosan a kontármunka átlagos kárösszege is csökkent 15319 forinttal: átlagosan 738001 forinttal károsodtak meg az érintettek. A legtöbb anyagi kár a Közép-Dunántúlon keletkezett, ahol 901515 forint volt a kontármunkák átlagos kárösszege. Ez azt jelenti, hogy a térségben körülbelül 320 ezer forinttal nőtt ez az összeg tavaly óta.

Budapest, Észak-Magyarország, Dél-Alföld és az Észak-Alföld esetében viszont csökkent ez a szám: a fővárosban 295 ezer forinttal lett kevesebb egy év alatt a kontárkárosultak átlagos kárösszege, míg Észak-Magyarországon 151 ezer forinttal, a Dél-Alföld régióban 333 ezer forinttal és az Észak-Alföldön 109 ezer forinttal. A Közép-, Nyugat és Dél-Dunántúl esetében egyaránt emelkedtek ezek az összegek.

Nem csak a kontár munka jelent problémát

A megkérdezett 7300 ember több mint fele (összesen 54 %-a) gondolja úgy, hogy rossz irányba mennek a szektorban a dolgok. Itt nem csak a kontár munkákra kérdeztek rá, hanem ide tartozik az is, hogy egyre többe kerül egy szakember megfizetése, amit sokan már nem tudnak megengedni maguknak, illetve az alapanyagárak is folyamatosan növekednek.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

haláleset

veszprém

veszprém megye

ügyészség

villanyszerelő