Drága időszak vár a magyar kutyatartókra: ezekre bizony költeniük kell idén télen

Dubóczky Krisztina   
  Megosztom
Drága időszak vár a magyar kutyatartókra: ezekre bizony költeniük kell idén télen

Örök dilemma, hogy négylábú kedvencünknek szüksége van-e kutyaruhára vagy sem. Mindkét tábornak komoly véleménye, érvei és ellenérvei vannak. Sokak szerint nem több ez úri divathóbortnál, de egyre többen teszik le a voksukat a kutyaruha mellett, az állatáruházak kínálata pedig ezen a területen is egyre szélesebb skálán mozog. Éppen ezért most összegyűjtöttük, milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, amikor felmerül bennünk, hogy kutyaruha vásárlása mellett döntsünk. Persze elsődlegesen a kutya egészségi állapota és igényei indokolják a választást, de arra is számítsunk, hogy nem filléres tétel a kutyaruha vásárlása.

2022. január eleje óta eddig már háromszor kellett árat emelnünk, ami már jóval meghaladta a kiszámított infláció mértékét. A száraztápok márkától függően 30-50 százalékot is emelkedtek január óta, a jutalomfalatoknál érhető tetten a legdrasztikusabban a drágulás, egyes termékek ára mostanra 100 százalékot nőtt. Van olyan macskaalom, amelyiknek a nagy kiszerelését néhány hónapja még 6 ezer forintért értékesítettem, most már én sem veszem meg annyiért a nagykerben, de van olyan fajta, amelyik már 13 ezer forintba kerül, a szilikát almok ára nagyon elszállt

- ecsetelte még ősszel Máté Péter a debreceni Nyami-Hami kisállat-kereskedés üzletvezető tulajdonosa a HelloVidéknek.

Jelentősen nőttek a kisállatok kezelési költségei 2021-hez képest már 2022-ben is, ahogy a kenyér, az alapvető élelmiszerek ára is. A gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök beszerzési ára is megemelkedett, ezzel pedig a kezelés költsége is. Minden rendelőben más-más árak vannak, de az biztos, hogy a korábbi áraikhoz képest mostanra legalább 30-40 százalékkal mindenütt nőttek, az ország teljes területén a kisállatok kezelési költségei. De ezen túl az áruházakban is magasabb áron adják a hordozókat, tápokat, fekhelyeket, kutyaruhákat, tulajdonképpen mindent

- mondta el Dr. Kórik Csilla, a debreceni Vezér Állatcentrum állatorvosa.

Ezekhez a költségekhez pedig télen még hozzájön a kutyák ruhájára kiadott összeg, ami nem kevés többletet jelenthet a család havi büdzséjében.

Kutyaruha: úri hóbort, vagy valóban szükség van rá?

Vannak olyan kutyafajták, amelyek télen is gond nélkül élvezik a kinti hidegben a játékot, jól elvannak a szabadban, tarthatjuk is őket odakint minden gond nélkül, de a lakásban tartott rövidebb szőrű kutyák egy részének egyre fontosabb a megfelelő kutyaruha kiválasztása télre.

10 Celsius fok alatt érdemes lehet kutyaruhát adni egy lakásban tartott kutyusra, ha hosszabb sétára visszük, nulla fok környékén pedig jöhetnek a vastagabb pulóverek vagy télikabátok. Esőkabátra egyesek szerint már az ősz beköszöntétől szükség lehet, hiszen a dupla szőrréteggel rendelkező, de lakásban tartott kutyusok, például spiccek, labrador, németjuhász, erős kutyaszagot tudnak árasztani, ha megáznak. Így az esőkabátnak jó hasznát vehetjük, hiába nem fázós a kutyus.

A hideg idő beköszöntével nagyon oda kell figyelnie a gazdiknak az állat ízületvédelmére, különösen idős kutyáknál történik meg könnyen a baj. Ahogy hűvösödik a talaj, a kutyus pedig elfekszik, elalszik rajta, még akkor is, ha süt a nap egyébként, könnyen ízületgyulladás lehet a vége, és porckorong gondok adódhatnak. Emellett a megfelelő folyadékpótlásra is fokozottan figyelni kell, hisz ilyenkor már nem annyira szomjasak az állatok, de a vízpótlásra továbbra is szükségük van

- kezdi a felsorolást Dr. Nagy Anna állatorvos.

Kell-e kutyaruha a mi kedvencünknek?

Számos olyan tényező van, amelyet figyelembe kell vennünk a témával kapcsolatban. Hiszen nem minden kedvencnek való ruha, ráadásul az sem mindegy, pontosan milyet választunk.

A lakásban tartott négylábú szervezete az adott lakás hőmérsékletéhez fog alkalmazkodni. Ha mondjuk panelban élünk, akár 24 fokos is lehet a lakásunk télen, és ehhez a hőmérséklethez szokik hozzá a kutyus. Ebben az esetben a téli szőrváltásnál nem fog olyan dús szőrzetet növeszteni, mint kinti társaik. Ha viszont kint tartjuk a kutyát, a bundája is alkalmazkodni fog a hideghez, zsírszövetei is megvastagszanak, aljszőrzetet növeszt, így könnyen tud védekezni a téli hideg ellen.

Vannak olyan fajták, amelyeknek, bár rövid a szőre, a testtömege nagy, így nem fáznak még télen sem. A kistermetű kutyák viszont hajlamosabbak a megfázásra, rájuk jobban oda kell figyelni, ahogy az idősebb, vagy beteg, gyenge immunrendszerű kutyákra is.

A kutya életkora, egészségi állapota mellett az is befolyásolja a kutyaruha szükségességét, hogy mennyire képes alkalmazkodni a hidegebb időhöz. Az idős, a nagyon fiatal és a betegséggel küzdő kutyáknak a testük hőszabályozása még enyhébb időjárásban is problémát jelent. Ezzel szemben egy egészséges, felnőtt kutya, amelyik hozzászokott, hogy néha hideg van, akkor is boldogan játszik a szabadban, ha bekeményít a tél.

Nemcsak fajta, de egyénfüggő is, hogy melyik jószág hogyan bírja a hideget, de a rövidebb szőrű, kistestű kutyáknak kedvezhetünk például fűtőlappal. Erre rá tud feküdni a kutya, csak akkor kapcsol be, ha érzékeli a súlyát, és melegen tartja kint is. Az a legfontosabb, hogy védett, a talaj felől, fentről és három oldalról védett, jól szigetelj fekvőhelye, ólja legyen a kutyának, olyankor, és ha megfelelő egészségi állapotban van, nem okoz neki a gondot a hidegebb idő sem. Télen viszont több tápanyagra és nagyobb mennyiségű élelemre lesz szüksége a kinti kutyának, érdemes ilyenkor a jobb minőségűt választani, akkor nem feltétlenül lesz szükség vitaminpótlásra sem

- sorolja a doktornő.

Mely kutyafajták számára előnyös a kabát?

Egy kistestű kutya arányaiban nagyobb testfelületen ad le hőt, mint egy nagyobb. Így tehát logikus, hogy egy apró kutya még enyhébb időben is jobban profitál egy kabátka vagy kutyaruha viseléséből, mint egy nagyobb, mint például a csivava vagy a törpe pincser.

A testzsír segít a hőmegtartásban, ezért egy vékonyabb testfelépítésű fajta, mint a whippet vagy a greyhound jobban értékel egy dzsekit, mint egy túlsúlyos, több testzsírral rendelkező kutya. Ugyanígy azok a fajták, melyeknek a szőre vékony, rövid, nagyobb örömmel szoknak hozzá a ruhához, mint a dús, tömött, vastag téli aljszőrrel bíró fajták.

Mikor kell a kutyára ruhát adni?

Hidegben, csapadékos időben, és amikor azt tapasztaljuk, hogy a kutyánk fázik. Ezt általában minden gazdi észreveszi, aki rendszeresen időt tölt a kutyájával. Amikor a kutyák már nem tudják megtartani a testük melegét könnyen megfázhatnak. Hogy mikor fázik egy kutya, azt egyede válogatja, de 7-10 fok alatt már javasolt a kutyakabát bizonyos fajtáknál. Főleg akkor, ha nemcsak kiszaladunk az ebbel, hanem hosszabb időt töltünk vele a szabadban. Érzékenyebb kutyusra esőben is jó, ha vízhatlan kabátot, esőkabátot adunk. Sokan azt hiszik, a kutyaruha csak a hidegben, télen jöhet szóba, de ahogy egyre nő az UV- sugárzás, nyáron is megnő a kutyaruha jelentősége. A fehér szőrű, világos bőrű kutyáknál gyakrabban fordul elő bőrrák, ezért fontos megvédeni őket a káros sugárzástól, a leégéstől. Az allergiás kutyáknál is nagyon hasznos lehet, ha ruhában sétálnak, mert pollenszezonban így nem közvetlenül a szőrükre tapad az allergén anyag.

A kutyaruhának biztonsági szerepe is van: a fényvisszaverő mellények nagyon praktikusak egész évben, láthatóvá teszik a kutyát bármilyen időjárási körülmény ellenére bárhol és bármikor, hiszen télen például nagyon hamar besötétedik.

Milyen kutyákra érdemes kutyaruhát adni?

A gyér és rövid szőrű, kistestű kutyák fő viselete a ruha a téli időszakban, de persze vannak kivételek is, hisz azok a kedvencek, akik a nap nagy részét lakásban töltik, fázósabbak, érzékenyebbek lehetnek akkor is, ha nagyobb fajták, és az idős, vagy beteg állatok is fokozott gondoskodást igényelnek. Ha egy kutya megfázik, könnyen tüdőgyulladást kaphat, amelynek súlyos következményei lehetnek. A beteg állat felépülése pedig igencsak hosszadalmas lehet, a kezelése pedig rendkívül költséges, akár havi húsz-harmincezer forintba is kerülhet havonta, sok hónapon keresztül.

Általánosságban igaz, hogy a nagyobb testű, tömött téli bundával rendelkező ebeknek ritkábban van szükségük a kutyaruha adta plusz védelemre. Emellett a sötét színű szőrzet több hőt képes magába szívni még a gyenge téli napból is, mint a világító fehér bunda. Az is tény, hogy az aktivitás több hőt generál, tehát az a kutya, amelyik sokat szaladgál, nem fogja igényelni a kutyaruhát, míg amelyik még a sétához is nehezen mozdul, hálás lesz érte.

Vannak fajták, melyeknek akár méretüktől függetlenül nem, vagy csak ritkán, extrém esetben (betegség, lenyírt szőrzet) van szükségük kutyaruhára, ilyen többek között a husky, a németjuhász, a labrador (a dupla szőrzete miatta), az újfoundlandi, a berni pásztor, a pomerániai törpespicc, a bearded collie, a pireneusi hegyikutya és a magyar kutyafajták: a komondor, kuvasz, puli, pumi.

Amikor az állatorvos véleményét és kutyánk, valamint saját szempontjainkat is figyelembe véve úgy döntünk, szükség van egy jó kutyaruhára, akkor jön még csak a neheze. Nem egyszerű ugyanis eldönteni, hogy a hatalmas kínálatból melyik a legjobb, amit választhatunk, és aminek a pénztárcánk sem látja súlyos kárát. Mert a minőségi kutyaruhák - másfélét pedig inkább ne is vegyünk - nem olcsóak, a legegyszerűbbek is ritkán kóstálnak öt-tízezer forintnál kevesebbet. Az összeg persze függ a mérettől, a márkától, az anyagtól, és olykor kifoghatunk egy jó akciót is. De arra számítsunk, hogy egy közepes termetű kutya télikabátja akár 20 ezer forintba is kerülhet.

Nem mindegy, milyen a kutyaruha

A legfontosabb szempont a kényelem. Az új ruhát mindig próbáljuk fel kedvencünkre! Figyeljük meg benne a mozgását, ne szorítsa sehol a ruha, és a dolgát is rendesen el tudja végezni benne. Készüljön jó minőségű anyagból. Természetes, könnyű, jól szellőző anyagú ruhát válasszunk, mert a műszálra sok kutya érzékeny lehet, a nehéz anyagok pedig rosszat tesznek a szőrzetnek.

Könnyű legyen feladni a kutyára. Ha macerás az öltözködés, nem biztos, hogy hamar megszokja a kabátot, pulóvert. Fontos a megfelelő méret is, mert ha túl kicsi vagy túl nagy rá a ruha, nem viseli majd szívesen.

Fontos a megfelelő rögzíthetőség is, hiszen ha csúszkál rajta a ruha séta közben, akadályozza a mozgásban, olykor a látásban is, ami sem a gazdi, sem az eb szempontjából nem előnyös.

További fontos szempontok:

  • Számít, mennyire meleg a ruha. Érdemes többféle kabátot vagy pulóvert beszerezni, hogy az időjárásnak megfelelően öltözve tudjatok sétálni.
  • A ruha védje a mellkasát és a hasát is. Ha nem véd megfelelően, könnyen felfázik a kutyus annak ellenére is, hogy jól felöltöztetted.
  • Legyen könnyen mosható a ruha, ne menjen össze, és ne essenek le róla a díszek. Jobb, ha nincs rajta semmi olyan, amit meg lehet rágni, vagy le lehet nyelni.
  • A cipő megfelelően védjen. Télen a só felmarása ellen, illetve nyáron a forró aszfalttól, vagy éppen a toklásztól.

Ezeket a kutyaruha típusokat különböztetjük meg:

  • kutya pulcsi (pamut vagy plüss anyagúak) ára: mérettől és márkától függően 2790 forinttól 4990 forintig (vagy szinte bármeddig)
  • kutya esőkabát ( nem béleltek, csak a vízhatlanság miatt hordja a kutyus); ára: mérettől és márkától függően 4490 forinttól 24490 forintig (vagy szinte bármeddig)
  • kutyakabát ( vékonyabban vagy vastagabban béleltek, van pamutos és vízhatlan, kapucnis-kapucni nélküli); ára mérettől és márkától függően 4290 forinttól 24900 forintig (szinte bármeddig)
  • kutya kezeslábas/overál (általában kevésbé béleltek, de mint a neve is sugallja, a kutyus 4 lábát is védi a hidegtől és a nedvességtől. Főleg kényesebb szőrű kutyáknak való: uszkár, yorkie, máltai) ára: mérettől és márkától függően 4990 forinttól 7990 forintig (vagy szinte bármeddig)
  • kutyacipőből négy darab kell, műbőrből és poliészterből, csúszásgátló talppal és fényvisszaverő tépőzárakkal készül. Nagyszerű módja annak, hogy megvédje a kutya praclijait; ára: mérettől és márkától függően 6290 forinttól 6790 forintig (vagy szinte bármeddig)

Szoktassuk hozzá a kutyát

Nagyon ritka, mikor egy kutya elsőre elfogadja a ruha viselését. Így érdemes először csak rövidebb időszakokra ráadni és minden esetben pozitív élményhez kötni a hordását. Fokozatosan szoktassuk a kutyát a ruhához, hiszen nem biztos, hogy elsőre elfogadja, ha ruhát adunk rá. Először csak rövidebb időre viselje a kabátot, pulóvert vagy pólót, majd fokozatosan, egyre hosszabb időn át hordja. Nem kell otthon próbálgatni, rögtön vigyük el sétálni benne, hamar összeköti majd a kutyus a téli csatangolásokat az öltözködéssel.

Tartsuk tisztán a ruhát

Ha odakinn esik az eső vagy nagy a sár, akkor bizony hamar koszos lesz a ruha, ezért készülj fel, hogy viszonylag gyakran kell majd kimosnod. A legtöbb kutyaruhát elég csak kevés mosószerrel kézzel átöblíteni, vagy egy gyors programra a gépbe bedobni. Viszont öblítőt ne használj , erre figyelj oda!

Nem kell viselnie a ruhát a tavasz első napjáig

Ha melegszik az idő, adjunk rá vékonyabb ruhát, majd ha már tartósan jó az idő, végleg hagyjunk fel a ruha viselésével, mert ha felborul a kedvencünk hőháztartása, a melegben is fázni fog. Ezt pedig már nagyon nehéz visszafordítani.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

kutya

kutyatartás

tél

kutyaruha

kutyafajták