Fogadjunk, te sem tudtad, milyen nap van ma: ezt edd, ha jót akarsz magadnak!

HelloVidék   
  Megosztom
Fogadjunk, te sem tudtad, milyen nap van ma: ezt edd, ha jót akarsz magadnak!

Zöld csütörtök vagy nagycsütörtök a húsvét előtti hét csütörtöki napja, vagyis ma ünnepeljük, a húsvéti ünnepkör fontos része. Vallási vonatkozása, hogy Jézus ezen a napon hívta össze tanítványait az utolsó vacsorára, és Júdás ezen a napon árulta el, a népi hagyományok szerint pedig ilyenkor friss zöldféléket szabad csak fogyasztanunk.

Zöld csütörtök vagy más néven nagycsütörtök a húsvéti ünnepkör része: a húsvét előtti hét (nagyhét) csütörtökét nevezzük így. A keresztény vallást követők ezen a napon az utolsó vacsorára és Jézus elfogatására emlékeznek és böjtölnek. Aki foglalkozik az egészségével, mostanában fejezi be tavaszi méregtelenítést. Népi hiedelmek is kötődnek ehhez a naphoz, a hagyományőrzők pedig friss zöldfélékből készült ételeket esznek.

Miért zöld csütörtök?

Az elnevezés talán a XIII. században az ezen a napon használt, zöld színű miseruhára utal. Mások szerint az elnevezés a "Getsemáni kerttől származott, melyben a mi váltságunk zöldülni és csírázni kezdett". A hagyomány szerint ezen a napon főleg spenótot, salátát esznek, sőt friss csalánt is főznek. A csirkék ételébe is vagdalt csalánt kevertek. Néhol a szombati feltámadásig igen szigorú böjtöt tartottak. A háztartásokban eloltották a tüzet és az ünnep beköszöntéig csak hideg ételeket fogyasztottak.

Vallási vonatkozásai

Jézus ezen a napon hívta össze tanítványait az utolsó vacsorára. A vacsorát követően kimentek az Olajfák hegyére – az egyik tanítvány: Júdás kivételével, aki 30 ezüstpénzért elárulta a Jézust kereső katonáknak, hogy hol találják meg őt. Az Olajfák hegyén a Gecsemáné kertben Jézus virrasztott, az apostolok pedig aludtak, amikor a katonák Jézust elfogták.

Népi hagyományok

  • A harangok helyett kereplőkkel zajolnak, ami egyúttal a gonosz elűzésére is szolgál.
  • A nagytakarítást és mosást szerdán be kell fejezni, mert ahány csepp vizet kiöntenek csütörtökön, annyi bolha lesz a házban a babona szerint.
  • Kincslátó hiedelem is kapcsolódik ehhez a naphoz,
  • valamint zöld ételeket esznek friss zöldfélékből - csalán, spenót, sóska, medvehagyma - korábban ekkor már teremtek a szabadban, a csalán a fagyot is bírja. A szokás feltehetően a 12. századig használt zöld miseruha vagy a vétkesek bűnbánatának emlékére alakult ki.

Címlapkép: Getty Images

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöld csütörtök

vallás

népszokások

nagyböjt

hagyományok

húsvét