Fogadjunk, te sem tudtad, milyen nap van ma: ezt edd, ha jót akarsz magadnak!

HelloVidék   
  Megosztom
Fogadjunk, te sem tudtad, milyen nap van ma: ezt edd, ha jót akarsz magadnak!

Zöld csütörtök vagy nagycsütörtök a húsvét előtti hét csütörtöki napja, vagyis ma ünnepeljük, a húsvéti ünnepkör fontos része. Vallási vonatkozása, hogy Jézus ezen a napon hívta össze tanítványait az utolsó vacsorára, és Júdás ezen a napon árulta el, a népi hagyományok szerint pedig ilyenkor friss zöldféléket szabad csak fogyasztanunk.

Zöld csütörtök vagy más néven nagycsütörtök a húsvéti ünnepkör része: a húsvét előtti hét (nagyhét) csütörtökét nevezzük így. A keresztény vallást követők ezen a napon az utolsó vacsorára és Jézus elfogatására emlékeznek és böjtölnek. Aki foglalkozik az egészségével, mostanában fejezi be tavaszi méregtelenítést. Népi hiedelmek is kötődnek ehhez a naphoz, a hagyományőrzők pedig friss zöldfélékből készült ételeket esznek.

Miért zöld csütörtök?

Az elnevezés talán a XIII. században az ezen a napon használt, zöld színű miseruhára utal. Mások szerint az elnevezés a "Getsemáni kerttől származott, melyben a mi váltságunk zöldülni és csírázni kezdett". A hagyomány szerint ezen a napon főleg spenótot, salátát esznek, sőt friss csalánt is főznek. A csirkék ételébe is vagdalt csalánt kevertek. Néhol a szombati feltámadásig igen szigorú böjtöt tartottak. A háztartásokban eloltották a tüzet és az ünnep beköszöntéig csak hideg ételeket fogyasztottak.

Vallási vonatkozásai

Jézus ezen a napon hívta össze tanítványait az utolsó vacsorára. A vacsorát követően kimentek az Olajfák hegyére – az egyik tanítvány: Júdás kivételével, aki 30 ezüstpénzért elárulta a Jézust kereső katonáknak, hogy hol találják meg őt. Az Olajfák hegyén a Gecsemáné kertben Jézus virrasztott, az apostolok pedig aludtak, amikor a katonák Jézust elfogták.

Népi hagyományok

  • A harangok helyett kereplőkkel zajolnak, ami egyúttal a gonosz elűzésére is szolgál.
  • A nagytakarítást és mosást szerdán be kell fejezni, mert ahány csepp vizet kiöntenek csütörtökön, annyi bolha lesz a házban a babona szerint.
  • Kincslátó hiedelem is kapcsolódik ehhez a naphoz,
  • valamint zöld ételeket esznek friss zöldfélékből - csalán, spenót, sóska, medvehagyma - korábban ekkor már teremtek a szabadban, a csalán a fagyot is bírja. A szokás feltehetően a 12. századig használt zöld miseruha vagy a vétkesek bűnbánatának emlékére alakult ki.

Címlapkép: Getty Images

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

zöld csütörtök

vallás

népszokások

nagyböjt

hagyományok

húsvét