Lelkesek, de sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

HelloVidék   
  Megosztom
Lelkesek, de sokszor túlfeszítik a húrt az amatőr futók

Kiderült, a lelkes amatőr futók nem kérik ki szakemberek tanácsát edzés előtt, pedig sokszor súlyos sérüléseket lehetne elkerülni egy egyszerű diagnosztikai, sportorvosi vizsgálatokkal.

Magyarország a világ negyedig legelhízottabb országa. Minden harmadik felnőtt közül kettő vagy túlsúlyos, vagy elhízott.

Szakértők szerint a mozgásszegény életmód a napi nyolc, tíz órai ülést, fekvést, helyben állást jelent. Összességében olyan életvitelt, amelyben nyolc, tíz órán keresztül nem szerepel aktív mozgás. A mozgásszegény életmód következtében mind az izmok, mind a kötőszövetek állapotában minőségi romlás következik be, fittség helyett fáradékonyság, gyenge fizikum lesz egyre inkább jellemző. A vér- és nyirokkeringés lelassul, az anyagcsere szintén, elindul a hízás és ez maga után vonhatja akár a II-es típusú cukorbetegséget is, de az érrendszeri panaszok, keringési zavarok és légúti problémák is jelentkezhetnek.

A tudatos táplálkozás és figyelemfelkeltés lassan eléri a hatását, egyre többen kezdenek foglalkozni az egészségükkel. Sokan választják a mozgás legegyszerűbb módját, a futást. Valljuk be őszintén, legtöbbször gazdaságilag is ez a legcélszerűbb megoldás.

Azt azonban kevesen veszik figyelembe, nem mindenkinek jó a futás, szakember bevonása nélkül egyáltalán nem ajánlják. Ha valaki extrém túlsúllyal rendelkezik, először csak sétát, majd némi súlyvesztés után, gyors sétát javasolnak a szakemberek. Kiderült, a lelkes amatőr futók nem kérik ki szakemberek tanácsát edzés előtt, pedig sokszor súlyos sérüléseket lehetne elkerülni egy egyszerű diagnosztikai, sportorvosi vizsgálatokkal.

„Remek ötlet, ha valaki sportként a futást választja, hogy megőrizze egészségét, javítsa fizikai állapotát. Arra azonban kevesen gondolnak, hogy akár árthatnak is maguknak: a lelkes kezdőknél például gyakori a túledzés, amikor valaki többet fut annál, mint amit a saját fizikális állapota, erőnléte megengedne. Sőt az is előfordulhat, hogy valaki számára testi adottságai, egészségi állapota miatt nem a futás a legideálisabb mozgásforma. Mindezek figyelmen kívül hagyása sérüléshez, mozgásszervi panaszokhoz vezethet, pedig egy előzetes diagnosztikai felméréssel a problémák könnyen megelőzhetők lennének”

– mondta Dr. Török Krisztina, az LifeLike Egészségügyi és Mozgásdiagnosztikai Központ igazgatója.

Egy-egy súlyosabb sérülés után a felépülés, illetve a mozgásszervi panaszok gyógyulása akár fél évet is igénybe vehet. A szakember szerint az ilyen problémák arra is visszavezethetők, hogy egészen egyszerűen rossz technikával futunk.

Mielőtt futni indulunk, válasszunk egy jó cipőt, oldtimer futók erre esküsznek. Kezdőknek eleinte a gyaloglást, lassú futást javasolják és azt is felvetik, kerítsünk egy futótársat, így hosszabb távon is kitartóbbak lehetünk. Az edzés ne legyen versengés az edzőtársak között, mindig a gyengébb futó határozza meg a közös sebességet. Kezdetben inkább lassan fussunk többet, mint gyorsabban kevesebbet. Egymás utáni napokon ne tartsunk futó edzéseket, ezek a napok kiválthatók úszással, kerékpározással, túrázással. Ami a legfontosabb: mindig a mozgás öröméért tegyük, ez megadhatja a pszichikai ráhangoltságot, a motiváltságot a jövőben is.

„Jellemző, hogy a rossz beidegződések az életkor előrehaladtával egyre inkább érezhető hatást gyakorolnak a testre: fájó végtagok, nehezen hajló ízületek, mozgásszervi panaszok fordulnak elő. A mozgás örömét visszanyerni sokkal több befektetést igényel, mint preventív, megelőző szemlélettel, akár szakember segítségével a jó gyakorlatot kialakítani”

- tette hozzá Dr. Török Krisztina.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

sport

futás

hellovidék

egészség