Dózisjáték a magyar patikákban: ezekkel a vitaminokkal csak óvatosan, veszélyes lehet

Liszkai Attila   
  Megosztom
Dózisjáték a magyar patikákban: ezekkel a vitaminokkal csak óvatosan, veszélyes lehet

Hiába mutat még 15-20 fokot napközben a hőmérő higanyszála szerte az országban, a tél hamarosan végleg legyőzi a vénasszonyok nyarát. Ez pedig egyet jelent a különböző légúti megbetegedések, illetve az influenzaszezon kezdetével is. A tapasztalat ilyenkor az, hogy rengetegen töltik fel az otthoni gyógyszeres dobozt, és nyúlnak nap mint nap vitaminokhoz, egyéb étrend-kiegészítőkhöz egészségük védelmében. Nem árt ugyanakkor tisztában lenni vele, hogy a megelőzés érdekében fogyasztott szereket milyen dózisban is érdemes fogyasztani.

A betegségek megelőzése érdekében, különösen telente, sok magyar vitaminokkal, különböző étrendkiegészítőkkel pótolja szervezete vitamin- és ásványianyag-szükségletét. Az ilyen kiegészítők használata ugyan jó módja immunrendszerünk erősítésének, azt azonban nem árt tudni, hogy ezek a tabletták többnyire jóval nagyobb dózist tartalmazhatnak, mint a napi szükségletünk. Így joggal merülhet fel a kérdés: vajon túl is lehet adagolni ezeket?

Arra még a legtöbb készítmény dobozán is felhívják a figyelmet, hogy a vitaminok és ásványi anyagok túladagolása komoly mellékhatásokkal járhat, például a túl sok vas bevitele rongálhatja a belső szerveket, a túl sok cink fejfájással, hasmenéssel járhat, vagy például a túlzásba vitt kalcium vezethet fáradsághoz, zavartsághoz, akár hányáshoz is.

Vannak olyan hozzávalók is, amik igazán veszélyesek, mivel hosszú távon szerveket rongálhatnak meg, szívrohamhoz, vagy rákhoz vezethetnek. A következő hozzávalókkal jobb, ha vigyázunk:

  • sisakvirág
  • koffeinpor
  • chaparral
  • martilapu
  • nadálytő
  • gamandor
  • vérehulló fecskefű
  • zöld tea kivonatából készült por
  • mámorbors
  • lobélia
  • methylsynephrine
  • csombormenta olaj
  • vörös rizsélesztő
  • yohimbe

A különböző vitaminokat, étrend-kiegészítőket, és a gyógyszereket ráadásul csak akkor szabad együtt szedni, ha azt az orvos, vagy a gyógyszerész is jóváhagyta, mivel ezek kölcsönhatásba léphetnek egymással, ami veszélyes is lehet. Például a zöld tea kivonata és a gyömbér is olyan hozzávalók, melyeket nem szabad vérhígító gyógyszerekkel, vagy aszpirinnal együtt szedni.

Ezért fontos, hogy ha valaki a vitaminpótlásnak ezt a módját választja, akkor mindenképp ügyeljen arra, hogy a bevitt vitamin vagy ásványi anyag mennyisége ne haladja meg az egy napra szükséges kvótát. Az orvosok szerint le kell szögezni, hogy a tabletták nem helyettesíthetnek egy jól összetett diétát, amiben megtalálható zöldség, gyümölcs, gabonafélék, dió és egyéb magvak.

Ezek azok az összetevők, amikben minden vitamin és ásványi anyag megtalálható, aminek a szervezetnek szüksége van. Azok a multivitaminok, amelyek nem tartalmaznak több vitamint és ásványi anyagot, mint ami a normális napi érték, nem árthatnak nekünk, de ha egészségesen táplálkozunk, akkor nincs is rájuk szükségünk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidek

vitamin

egészség

egészséges életmód

túladagolás

étrend-kiegészítő

gyógyszer

patika

házipatika