Súlyos kór támadja a magyar óvodásokat: sokan nem is sejtik, mekkora a baj

Nagy Boglárka   
  Megosztom
Súlyos kór támadja a magyar óvodásokat: sokan nem is sejtik, mekkora a baj

Mi lehet az a program, ami egyszerre oktat, szórakoztat és jól is lehet lakni közben? Ez a Nyír-Diabet Egyesület ingyenes főzőklubja. A szervezet egy fontos és nemes feladatot vállalt magára, az 1-es típusú cukorbeteg gyermekek és családjaik mindennapjait próbálják segíteni és megkönnyíteni. Elméleti és gyakorlati tanácsokat, praktikákat mutatnak be a cukorbetegek számára. Az 1-es típusú diabéteszes gyermekek esetében a hasnyálmirigy nem termel inzulint és nem tudja szabályozni a szervezet a vércukorszintet, ezért az étkezésnek és a diétának életük végéig nagy jelentősége van.

Amikor tartós betegként diagnosztizálnak egy gyermeket, az mindig nagy hatással van az egész család életére és szokásaira is. Főleg jelentős a változás, ha valamilyen ételintoleranciáról, ételallergiáról vagy cukorbetegségről van szó. A táplálkozáson mind a három esetben változtatni kell. Az 1-es típusú diabétesz leginkább a gyermekeket érinti, ebben az esetben nekik az inzulint kell pótolni a szervezetükben.

Ezt azonban nem lehet bármikor és bárhogy adni a gyermekeknek, fontos, hogy meghatározott időben történjen, illetve, hogy összeegyeztessék a három legfontosabb tényezőt: az inzulint, az étkezést és a mozgást, közölte a betegség kapcsán Dr. Kántor Irén, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház csecsemő és gyermekgyógyász szakorvosa.

Az 1-es típusú diabéteszes gyermekeknek naponta többször kell adni inzulint és naponta többször kell mérniük a vércukorszintjüket is. A nagyobb vércukor-ingadozások elkerülését segíti, ha betartják azt a különleges étrendet, amelyet a betegségük megkíván. Minél jobban tudja számolni az elfogyasztott szénhidrát mennyiséget, annál pontosabban tudja majd ahhoz igazítani az inzulinadagját.

Ezeket a kezdeti időszakban nehéz betartatni a gyermekeknek és a kamaszoknak is sok problémát jelent, az étkezési szabályok betartásának nehézségét mindenki ismerheti, aki már valaha is diétázott. Számukra ez azonban nem csak pár hétig vagy hónapig tart. A cukorbetegeket a kórházban dietetikusok oktatják, ott megtanulják az elméleti alapokat, ehhez azonban szükséges a gyakorlati segítség.

A Nyírségi Diabéteszes Gyermekekért és Fiatalokért Egyesület elnöke, Szabóné Balogh Zsuzsa is testközelből ismeri a betegséget, lányánál 9 éves korában diagnosztizálták az 1-es típusú cukorbetegséget. Saját példáján és az egyesület történetei alapján is azt tapasztalják, hogy a gyermekek először sokkal könnyebben viselik a diabéteszt, mint a szülők. A szervezet 2008-as megalapításának célja az volt, hogy a szülők és a gyermekek ne azt érezzék, hogy egyedül vannak a betegségben, hanem támogassák és segítsék egymást, ehhez a szakmai támogatást Dr. Kántor Irén biztosította.

Ez azért is probléma, mert egy kisgyermek még nem tudja megmondani, hogy szédül, fáj a feje vagy rosszul érzi magát, ezért lenne fontos, hogy az óvodai nevelők és a pedagógusok is minél inkább együttműködjenek a szakemberekkel és ne essenek pánikba, ha egy diabétesszel diagnosztizált gyermek kerül a csoportjukba vagy az osztályukba. Az egyesület különböző kiadványokkal tudja tájékoztatni az érintett családokat, valamint az oktatási intézményeket is, feltéve, ha kérik a segítségüket, de ha nyitottak rá, akkor személyesen is oktatják a pedagógusokat.

Az egyesület a megfelelő étkezés kialakítását is próbálja segíteni. 2017-ben indítottak különleges főzőklubot, amelyet ingyenesen vehetnek igénybe az 1-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált gyerekek. A rendezvényeket mindig próbálják valamilyen tematika köré szervezni, legutóbb a Halloweent választották, így került a menübe a sütőtökös muffin elkészítése, de főételnek csirkés tortillát készítettek a gyerekek és gyümölcsleves is került az asztalra.

A főzés lényege, hogy találkozzanak és kikapcsolódjanak a gyerkek, de eközben tanulnak is, a programon ugyanis dietetikus is részt vesz, valamint Dr. Kántor Irén is segít megválaszolni a felmerülő kérdéseket. A szénhidrát számolás azért is fontos, mert ez alapján tudnak egy olyan étrendet kialakítani, ami egyszerre egészséges, változatos és tápláló, de a szénhidrát mennyisége is megfelelő.

A receptek összeállítása mindig egy csapatmunka, a tematizálás mellett fontos, hogy a mindennapi étkezésben használt termékek kerüljenek be a főzőklubba, ezzel is megkönnyítve azt a számolást, amit a gyerekeknek és szüleiknek már önállóan kell végezni. Az is nagyon eltérő, hogy ki mennyi idő alatt tud ehhez hozzászokni, vannak a gyerekek, akik pár alkalom után könnyedén számolják a szénhidrátokat, amíg másoknak ez több ideig is eltarthat. Szabóné Balogh Zsuzsa egyesületi elnök bízik abban, hogy a gyerekek előbb-utóbb annyira elsajátítják ez a tudást, hogy már ránézésre meg tudják állapítani, hogy nagyjából mekkora egy-egy étel szénhidráttartalma.

A főzéseket az egyik nyíregyházi séf iskolában szervezik, így a konyha mérete alapján egyszerre 15 fő tud részt venni a programon, így egy sütőnél egyszerre két gyerek dolgozik. Az egyesületen keresztül pedig bárkit szívesen várnak, akik 1-es típusú cukorbeteg, az ő diétájukhoz igazodik ugyanis mindig a recept. Elsősorban a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gyermekeket próbálják felkarolni, de természetesen bárhonnan érkezhetnek a résztvevők a főzőklubra.

Nem csak az étrend kialakítás fontos, közösségépítő szerepe is van ezeknek az alkalmaknak és új barátságok is szövődhetnek, éppen ezért két csoportban szervezik a főzéseket. Próbálnak fókuszálni a kamaszokra, ide a 12 és 20 év közötti fiatalokat várják, ez a lázadó korszak ugyanis sokszor még nehezebbé teszi a vércukor-ingadozások visszaszorítását, a tinédzser korban nagyobb kihívás megszólítani a cukorbeteg gyerekeket is, véli az egyesület elnöke. A másik csoportban a 12 évnél fiatalabbakat várják, mivel ők is főznek, használják a tűzhelyet, késsel kell vágniuk, ezért nekik a szülőkkel közösen szervezik a programokat, leginkább az édesanyák vállalják ezt a feladatot a tapasztalatok alapján.

A főzőklub első perceiben az aktuális menüt ismerteti Szabóné Balogh Zsuzsa, a gyerekeknek kiválasztott gyümölcsleves például adagonként 15 gramm szénhidrátot tartalmaz. Az étkezésnél fontos, hogy ne legyen egysíkú a diéta, ugyanúgy tartalmazzon fehérjét, zsírt, ásványi anyagokat és vitaminokat, mint bárki más étrendjében. Még azokat az ételeket is fogyaszthatják az 1-es típusú diabéteszesek, amelyeknek magas a szénhidráttartalma, ide tartozik például a kenyér, a rizs és a tej is.

A szakemberek azt is hangsúlyozzák, hogy ezeket a mennyiségeket nem szabad egy étkezés alkalmával bevinni, aztán a hátralévő 3-4 alkalomból teljesen kizárni a szénhidrát fogyasztását. A szabályok megismerése és betartása nagyon sok időt és gyakorlatot igényel mindenkinél, a főzőklub abban is segít, hogy motiválják egymást a gyermekek és belássák, senkinek nem megy egyik napról a szénhidrátok számolása. A betegséggel diagnosztizáltak életük végéig használni kell az itt elsajátított tudást, különben vércukorszint ingadozásuk rosszulléthez vezet, de ami még rosszabb, hogy súlyosan és folyamatosan károsítja a szervezetüket. Ez egyaránt igaz a magas és az alacsony értékekre is.

Az egyesület tanulmányi időszakban havi rendszerességgel szervezi a térítésmentes főzőklubokat, de a nyári hónapok alatt sem áll meg az élet, olyankor szintén ingyenes tábor várja a gyerekeket. Ezt számtalan önkéntesnek és vállalatok társadalmi szerepvállalásának köszönhetik. A Nyírségi Diabéteszes Gyermekekért és Fiatalokért, rövidebb nevén Nyír-Diabet Egyesület legközelebb november tizenhetedikére szervez főzőklubot, akkor a dekorációban a kék mesehősök kapják a főszerepet. Ennek oka, hogy a diabétesz világnapjának, november tizennegyedikének a színe a kék.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

cukorbetegség

inzulin

diabétesz

diabetikus

főzőklub

nyír-diabet egyesület

1-es típusú diabétesz

1-es típusú cukorbetegség

diéta