Sikerült megfáznod a zimankóban? Ezekkel a házi módszerekkel hamar meggyógyulhatsz!

HelloVidék   
  Megosztom
Sikerült megfáznod a zimankóban? Ezekkel a házi módszerekkel hamar meggyógyulhatsz!

A bükki füvesember javallataival és egy kis odafigyeléssel megelőzhetjük a felső légúti, megfázásos panaszokat. Szabó Gyuri bácsi most a gyógyteák mellett az illóolajok használatára is tippeket ad, tudtuk meg a Györgytea csapatának közleményéből.

Levegőtisztítás

A munkahelyre vigyünk párologtatót, melybe citrom, levendula vagy eukaliptusz illóolajat cseppentsünk. Egy alkalommal legfeljebb 15-20 cseppet használjunk, különben fejfájást okozhat. Ez a mennyiség elegendő egy délelőttre, az említett olajok megtisztítják a levegőt, ártalmatlanná teszik a baktériumokat és vírusokat, így nem terjed az influenza.

Eldugult orr

Segít rajta a diólevélteával való belső mosogatás, vagy a gyógynövényes inhalálás: egy edénybe öntsünk kamilla, kakukkfű-, bodza- vagy borsmentateát, hajoljunk fölé és szippantsuk be mélyen a gőzt. Takarjuk be fejünket egy törülközővel, hogy ne illanjon el a gyógyító meleg levegő. Fülgyulladás, torokgyulladás esetén is hasonló módon járjunk el. Kisgyerek is kezelhető ilyen módon, de mellé felnőtt felügyelete szükséges, nehogy leforrázza magát, legegyszerűbb, ha a kisgyereket ölbe vesszük.

Szintén nagyon hatásos a fiziológiai sóoldat, amit akár otthon is elkészíthetünk: egy liter forró vízhez adjunk hozzá egy evőkanál nagy szemű tengeri sót. Vigyázat, több só irritálhatja a nyálkahártyát! Langyosra hűtve kell használnunk a sóoldatot, úgy hogy belülről megmossuk vele az orrjáratokat.

Torokfájás

Gargarizáljunk naponta háromszor zsályából, kamillából, borsmentából vagy apróbojtorjánból készült langyos, szűrt teával. Ezekből a gyógynövényekből teát is ihatunk, célszerű egyenlő arányban kevernünk őket. Az ajánlott adag naponta 2-3 csésze.

Egy másik recept: egy fél citrom levét fél pohár vízbe öntjük, hozzáadunk egy kanál mézet, ezt kortyolgatjuk hidegen, ennek nyugtató és fájdalomcsillapító hatása van.

Köhögés

A legjobb gyógynövények köhögésre a bodza, szurokfű és útifű. Útifűből sűrű szirupot is készíthetünk. Egy üveg aljára megmosott friss útifű leveleket teszünk, majd ugyanolyan vastagságú réteg cukrot adunk hozzá. Ismét útifű réteg következik, majd ismét cukor, míg az edény meg nem telik. Két hétig szobahőmérsékleten lefedve állni hagyjuk, naponta megforgatjuk. Ha kész, naponta 1-3 evőkanállal iszunk belőle magában vagy hígítva.

Ha éjszakánként ránk tör a köhögés, lefekvés előtt kapjunk be egy kanál olívaolajat, illetve készítsünk mézet az éjjeliszekrényre, ez jól csillapítja a makacs köhögést.

Nátha

Fogyasszunk bodzateát, ennek Izzasztó hatása van. Keverhetünk bele hársat, csalánt, borsmentát. Minél forróbban tudjuk inni, annál jobb. Lehetőleg már ágyban fekve igyuk meg, mivel akkor izzaszt a legjobban. Egy másik lehetőség, ha egy ágacska friss kakukkfüvet (száraz is megteszi) leforrázunk 2,5 dl forró vízzel, majd hagyjuk ázni és hűlni 15 percig. ezután egy kanál mézet és két teáskanál citromlevet adjunk hozzá, ez a főzet is izzasztással űzi el a bacilusokat, ezért ezt is érdemes ágyban fekve fogyasztani. A teákon kívül a náthára rendkívül hatásos a forró lábfürdő is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

gyógynövények

tea

füvesember

betegség