Annyira meleg volt ősszel, hogy 2018 lehet a legforróbb év Magyarország történelmében

MTI   
  Megosztom
Annyira meleg volt ősszel, hogy 2018 lehet a legforróbb év Magyarország történelmében

Melegebb és szárazabb volt az idei ősz a szokásosnál; 1901 óta ez volt a 2. legmelegebb ősz, a 2018-as év pedig akár a legmelegebb esztendő is lehet Magyarországon - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzéséből.

A 2018-as őszi középhőmérséklet országos átlagban 12,3 Celsius-fok volt, ami 2 fokkal magasabb az 1981-2010-es időszak alapján számított normálértéknél. A szeptember 1,5 fokkal, az október 2,4, a november pedig 2 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál.

Kifejtették: Magyarországon az idei őszön először szeptember 25-én csökkent fagypont alá a hőmérséklet. Zabarban ekkor mínusz 1,3 fokig hűlt a levegő. Majd október közepén egy kiterjedt anticiklonnak köszönhetően nyugodt, száraz, sok napsütéssel és átlag feletti csúcshőmérséklettel teli időszak, igazi "vénasszonyok nyara" kezdődött. Október 27-én megdőlt a napi abszolút maximum rekord is: Kübekházán 27,3 fokig emelkedett a hőmérséklet, két nappal később ugyanitt újabb napi melegrekord született.

Idén szeptemberben 17 "nyári nap" volt - amikor a napi maximumhőmérséklet legalább 25 fok - és két, úgynevezett hőség nap - amikor a napi maximumhőmérséklet legalább 30 fok.

A szeptemberi csapadékmennyiség átlag körüli volt, októberben ugyanakkor az ilyenkor szokásos mennyiség 41 százaléka hullott csak le. Novemberben - az előzetes adatok alapján - országosan 31 milliméter körüli volt a csapadék, ami mintegy 37 százalékkal marad el a normál értéktől. Az évszak csapadékösszege országos átlagban 103 milliméter körüli volt, ami mintegy 30 százalékkal kevesebb az 1981-2010-es őszi átlagnál - írták.

Kitértek arra is, hogy a Meteorológiai Világszervezet előzetes éghajlati értékelője szerint 2018 globálisan valószínűleg a negyedik legmelegebb év lesz a kiterjedt megfigyelések kezdete óta. A hazai mérések alapján pedig, ha a december középhőmérséklete nem tér el lényegesen az átlagtól, akkor a 2018-as év akár a legmelegebb év is lehet Magyarországon - olvasható a meteorológiai szolgálat elemzésében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ősz

időjárás

klímaváltozás

felmelegedés