Fele annyi gyümölcsöt esznek a magyar fiatalok, mint az idősebbek

HelloVidék   
  Megosztom
Fele annyi gyümölcsöt esznek a magyar fiatalok, mint az idősebbek

A fiatalok körében nem túl népszerűek a hazai gyümölcsök. Felmérések szerint a nyugdíjasok kétszer annyi zamatos gyümölcsöt fogyasztanak, mint az unokáik. A tendencia riasztó - írja a baon.hu.

A portálnak Farkas László, a Bács-Kiskun megyei agrárkamara alelnöke elárulta, hogy egyre kevésbé éri meg gyümölcsöst fenntartani, ezért a mai napig csökken az almások területe, az elmúlt 26 évben mintegy felére redukálódott. Ennek több oka lehet: munkaerőhiány, klímaváltozás, de a gyümölcságazatban késlekedő áfacsökkentés, valamint a feldolgozó, a szaporítás és az integráció hiánya is jelentős tényező.

Az áruházakban már 300-400 forintért árulják az alma kilóját, amit 100 forint alatti áron vásárolnak fel a termelőktől. Tavaly 50 forintért vásárolták fel az ipari almát, idén ennek a feléért sem kelt volna el. Farkas László szerint 180 forint lenne a reális az alma kilónkénti árának, mivel ebből a gazdák - megélhetésük mellett - fejleszteni is tudnák a gazdaságukat.

A hazai almatermés bőséges, és mivel csökkent az igény az alma iránt, bőven kielégíti a fogyasztók igényeit. Idén 250 ezer tonna gyümölcs termett az országban, vagyis minden lakosra 25 kiló jutott volna az évben. Ezt a mennyiséget lebontva két kiló gyümölcs jutna egy főre egy hónapban, azonban az a helyzet, hogy

A KSH adatai szerint az idősek évente 17,2 kg, míg a 25 év alattiak évente csupán 7 kg almát fogyasztanak. Szembetűnő, hogy főként az idősebb korosztály fogyaszt több gyümölcsöt. Ha nem csak az almát nézzük, hanem az összes gyümölcsmennyiséget, akkor a magyar átlag 48,8 kg egy évben, ebből a 25 év alattiak fogyasztása 35,2 kg-ot tesznek ki, míg a 65 év felettiek több mint a dupláját, 72,3 kilogrammot fogyasztanak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fogyasztás

gyümölcs

fiatalok

fiatal