Ezeket az illóolajokat nehogy belekeverd a fürdővízbe: veszélyes lehet!

HelloVidék   
  Megosztom
Ezeket az illóolajokat nehogy belekeverd a fürdővízbe: veszélyes lehet!

Egyre többen használnak illóolajokat aromaterápiára és levegőillatosításra, azonban ismereteik hiányosak a készítményekről. Mutatjuk azokat az alapszabályokat, amiket betartva elérhetjük, hogy az olajok rendeltetésüknek megfelelően tudják kifejteni hatásukat fürdőzésnél.

Sokan szeretnek a fürdővízbe tenni néhány csepp illóolajat, jó illata és nyugtató hatása miatt, ám sokan elfelejtik, hogy az illóolajok önmagukban nem oldódnak fel a vízben. Ilyen esetben előfordulhat, hogy az illóolaj cseppek rátapadnak a bőrünkre és égető, irritáló érzést okoznak.

Az elsődleges szabály, ha illóolajokat használunk, hogy először mindig keverjük össze a felhasználni kívánt cseppeket úgynevezett hordozó olajjal, például kókusz, olíva, vagy napraforgó olajjal. Egy fürdőhöz elegendő 12 csepp illóolaj, amit keverjünk el egy evőkanálnyi (körülbelül 15 ml) hordozó olajjal, így az illóolajak fel tudnak oldódni a vízben és képesek lesznek kifejteni hatásukat. Mielőtt beülünk a kádba, keverjük össze kezünkkel a vizet, így eloszlik a vízbe csepegtetett illóolaj.

Nagyon fontos, hogy csak azért, mert egy illóolajnak jó az illata, ne használjuk azonnal a fürdőzéshez, előbb nézzünk utána, hogy mihez ajánlják, mivel az illóolajok nagyon különbözőek, előfordulhat, hogy irritálni kezdik a bőrünket, vagy a nyálkahártyánkat, nagy koncentrátumban pedig komoly hámsérülést, allergiás reakciót is okozhatnak.

  • Ezeket az illóolajokat NE keverd fürdővízbe: fahéj, szegfűszeg, oregánó, csombord, fodormenta, kakukkfű és fajdbogyó.
  • Illóolajok, amiket használhatsz fürdéshez, mert jót tesz a bőrödnek: levendula, kamilla és rózsa.

Egy másik fontos szabály, ha illóolajos fürdőt veszünk: ne tegyük bele a vízbe az illóolajat, amíg a csapból folyik a víz, mert a meleg víz hatására kicsapódik az olaj és csak az illatát fogjuk érezni a levegőben, többi hatása nem fog érvényesülni a fürdővízben.

Ha rendeltetésszerűen használjuk az illó olajokat a fürdőhöz - tehát használunk hordozó olajat is hozzá -, ne felejtsük el, hogy lerakódhat a fürdőkádunk aljára és rendkívül csúszóssá válhat. Vigyázzunk a kádból kiszállásnál, és ha lefürödtünk mossuk ki a kádat, a szódabikarbóna a legjobb választás a zsírtalanításra.

A következő lépés az illóolajos fürdőben az, hogy kiválasztunk többféle illóolajat, ami passzol hangulatunkhoz, és összekeverjük őket. Így nem csak illatukban, de hatásukban is különbséget tapasztalhatunk. Néhány példa:

Élénkítő fürdő

Az alábbi illóolajok kombinációjával a fürdő után energikusabbak leszünk, és jobban tudunk majd koncentrálni.

  • 5 csepp citrom
  • 3 csepp rozmaring
  • 2 csepp kakukkfű

Izomlazító, nyugtató fürdő

Az izomlázas, vagy megterhelt izmokra jó ez a módszer, mivel segíti a vér áramlását és enyhíti az izomfájdalmat.

  • 5 csepp majoránna
  • 4 csepp citromfű
  • 3 csepp levendula

Relaxáló fürdő

Ez a módszer a stresszt hivatott csökkenteni, és van egy kis álmosító hatása is, lefekvés előtt ajánlott a használata.

  • 5 csepp levendula
  • 4 csepp kamilla
  • 3 csepp fenyőtömjén

Via: Good Housekeeping

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

illóolaj

stressz

fürdő

fürdőkád

aroma

aromaterápia

wellness