Kőszegen táborozik az UNESCO: téli egyetem indul a fenntartható vidékért

HelloVidék   
  Megosztom
Kőszegen táborozik az UNESCO: téli egyetem indul a fenntartható vidékért

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI) a Pannon Egyetemmel együttműködve, az UNESCO MOST támogatásával 2019. február 11. és 14. között téli egyetemet tart Kőszegen neves külföldi előadók részvételével. Az előadássorozat központi témája a környezeti változások és az azokhoz köthető társadalmi folyamatok kapcsolata. Ezen felül bemutatják az FTI nagyívű, kulturális örökség menedzsmenten és a fenntarthatósági elveken alapuló tudományos projektjét, a KRAFT Társadalmi Innovációt.

A Kreatív város – fenntartható vidék (KRAFT) egy társadalmi innováción keresztül megvalósuló regionális program, mely szerint egy város és környéke fejlesztésének sikerét döntő mértékben meghatározza az egyének, valamint a gazdasági és társadalmi szereplők hatékony hálózatos együttműködése. Ez a fajta együttműködés a helyi és regionális identitás ápolásával és erősítésével lehet teljes, amelynek záloga a kulturális örökség ehhez igazodó menedzsmentje. Így teremthető meg a személyes, ökológiai és társadalmi-gazdasági fenntarthatóság, ami a jövő záloga.

Új terep, új módszerek

Az esettanulmányok túlnyomó többsége Magyarországról és közép-európai szomszédairól (Horvátországról, Macedóniáról, Szlovákiáról stb.) szól. Ennek a sokszínűségnek köszönhetően mérési módszertani megközelítéseket tesztelhetünk. Ezek a tesztek alkalmasak lehetnek arra, hogy felmérjék az eltérő földrajzi, etnikai, társadalmi és gazdasági feltételekkel rendelkező közegeken belüli kreativitási és fenntarthatósági potenciált.

A hangsúly a fejlődésen és az örökségen van

Ennek képezi részét a KRAFT-INDEX, amely megmutatja a városok, városegyüttesek és regionális környezetük integrált fejlődési tendenciáit, továbbá azok hálózatosodásának lehetőségét, azaz a térség fontos szereplői közti együttműködési potenciált. Emellett figyelembe veszi a kulturális örökség jellemzőit és annak ápolását. Ez az index összetett mutatóként jelzi a városok kreativitásának erejét.

Nemzetközi kapcsolatokkal az örökség védelméért

Az előadások a globális szemszögből kiindulva vizsgálják a fenti problémákat. A rendezvényen elhangzó előadások közül - mások mellett – szó esik például fenntarthatóságról. A témáról az UNESCO indiai szakértője beszél majd, Augustin Nguh kameruni kutató pedig az Európából Afrikába irányuló önkéntes visszatérést, annak esélyeit, lehetőségét mutatja be. Ugyanakkor az uniós csatlakozást követő Közép-Európából történő kivándorlás, és a migráció európai kultúrára történő hatása is terítékre kerül. A részletes programot a rendezvény honlapján lehet megtalálni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kraft

kőszeg

pannon egyetem

unesco