Elsők vagyunk a halállistán: ebben a betegségben szenved a legtöbb magyar

HelloVidék   
  Megosztom
Elsők vagyunk a halállistán: ebben a betegségben szenved a legtöbb magyar

Hazánkban a tüdőrák a vezető daganatos halálok, ami önmagában közel egyharmadát adja az összes daganatos halálozásnak. Évente tízezer ember veszíti életét a tüdőrák miatt, ami az öt legagresszívabb daganat közé tartozik. A betegség gyakoriságához hozzájárul, hogy sok tüdőfogyatkozásban, vagyis COPD-ben szenvedő betegnél idővel a tüdőrák is kialakulhat. A legveszélyeztetettebbek az ötven évesnél idősebb dohányzók és korábbi dohányosok. Többek között erre hívja fel a figyelmet a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a Rákellenes Világnap kapcsán.

COPD, vagyis tüdőfogyatkozás

A dohányfüst nem csak a tüdőrák, de az úgynevezett krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásában is jelentős szerepet játszik. A betegségre jellemző a légszomj, a köhögés, a ziháló légzés és a fokozott nyáktermelés. Ezek a tünetek, különösen a légszomj, korlátozhatják a beteget a mindennapi tevékenységekben. A betegség felismerését nehezíti, hogy a COPD lassan, tünetmentesen alakul ki, ráadásul a betegek sok esetben az életkorukkal, vagy a testsúlyukkal magyarázzák a terheléskor jelentkező nehézlégzést.

„Magyar nevet keresve a COPD-t tüdőfogyatkozásnak nevezhetjük el, hiszen jellemzője, hogy a tüdőben lévő légutak fokozatosan és tartósan egyre inkább beszűkülnek, pusztul a tüdő szövete, emiatt pedig egyre nehezebb lesz a kilégzés.” – magyarázza Dr. Kovács Gábor főorvos, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság szakértője.

COPD vagy asztma?

A legnyilvánvalóbb tüneti különbség, hogy a COPD-nél egy állandó, maradandó tüdőkapacitás csökkenés, tüdőállomány pusztulás következik be, ezért a betegek terhelésre azonnal jelentkező nehézlégzést éreznek. Ezzel szemben az asztmás betegek panaszai jellemzően rohamszerűen jelentkeznek, és ezek a rohamok megfelelő gyógyszerekkel megelőzhetőek és kezelhetőek.

A COPD korai felismerésével megelőzhető a betegség súlyosbodása. A légzéskárosodás mértéke egy egyszerű 1-2 perces, fájdalommentes vizsgálattal mérhető. Egy roham- és tünetmentes asztmás beteg a légzésfunkciós vizsgálat során akár normál eredményeket is produkálhat, ezzel szemben egy COPD-s betegnél ez nem fordulhat elő.

Az ingyenes szűrések mellett a Rákellenes Világnap egyik célkitűzése a dohányzásról való leszokás támogatása. Százból mindössze 4-5 dohányos tud segítség nélkül leszokni. A sikeres leszokás kulcsa a 2-3 hónapig tartó, szakember által támogatott leszokási program, melynek módszereit szakemberrel együtt a legjobb kiválasztani. Első lépés lehet tárcsázni a Korányi Intézet bázisán működő Leszokáspont-ot, az ingyenes 06 80 44 20 44 telefonszámon, ahol szakemberek adnak egyénre szabott tanácsot, illetve folyamatos támogatást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? IGEN, VAN! MEGÉRI VÁLTANI

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes szémlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tüdőrák

daganat

egészség

betegség

dohányzás