Erre biztos nem gondoltál: 13 ok, hogy miért ne dobd ki a kávézaccot

HelloVidék   
  Megosztom
Erre biztos nem gondoltál: 13 ok, hogy miért ne dobd ki a kávézaccot

A kávé nem véletlenül az egyik legnépszerűbb ital a világon: az íze, az illata és az élénkítő hatása mellett számos előnye van. Talán nem is gondoltad, de felveszi a harcot a makacs narancsbőrrel, semlegesíti a kellemetlen szagokat, csökkenti a ráncokat, sőt kertészkedéshez és bolhairtáshoz is felhasználhatod. Mutatjuk, hogyan!

A kávé a víz után a második legkedveltebb ital a világon, másodpercenként 16 ezer csésze fogy el belőle. De nem csak az élénkítő hatása miatt szeretjük, számos előnye van ezen kívül: a HelloVidék összegyűjtött 13 felhasználási módot, mennyi mindent lehet még kezdeni a kávéval a kortyolgatáson felül.

Sütés

Ha szereted a kávé ízét, akkor biztosan a receptekben is imádni fogod. Amennyiben még nem próbáltad ki, bolondítsd meg a süteményeidet egy kis kávéval! A tészta mellett a mázakat és krémeket is feljavíthatod vele, a mutatós kávébabokkal pedig a kávé ízesítésű süteményeid megjelenését is feldobhatod.

Otthoni dekoráció

Nem csak a süteményeken mutat jól a kávébab, az otthonodat is kidekorálhatod vele. Ha nem tudod, hogyan láss neki, inspirálódj egy kávézóban, ahol nagyon sok kreatív megoldást elleshetsz.

Tipp: Pofon egyszerű elkészíteni a lakásod új díszét! Vegyél egy átlátszó vázát vagy különleges formájú üvegtárgyat, töltsd fel kávébabbal és tedd ki az asztalra vagy polcra.

Bútorfényezés

Ahelyett, hogy kidobnád a kávézaccot, inkább használd fel a bútoraid ápolására. Nemcsak tiszták, hanem fényesek, ragyogóak és illatosak lesznek tőle.

Tipp: A kihűlt kávézaccot egy rongy segítségével dörzsöld bele a bútoraidba, majd mosd le. Máris kész!

Hűtőillatosítás

Ha hűtőnyitáskor orrfacsaró aroma csap meg, akkor ideje elővenni a kávét. Nemcsak a romlott ételek bűzével veszi fel a harcot, hanem a karakteres, makacs szagokat is semlegesíti (pl. hal, érett sajtok stb).

Tipp: Ha egy bögre kávézaccot helyezel hűtőbe, magába fogja szívni a kellemetlen szagokat.

Légfrissítés

Amennyiben túl erős az új légfrissítőd illata, vagy csak száműznéd a vegyi anyagokat a lakásodból, használd a kávét természetes légfrissítőként. Ha működik a hűtőben, a lakásban is megállja a helyét!

Tipp: Tölts meg egy nejlonharisnyát kávézacc és őrölt kávé keverékével, majd rakd a felfrissítendő helyiségbe. Ha az autódba vagy a szekrényedbe teszed, ott is kiválóan semlegesíti a szagokat.

Bőrradír

A kávé segít eltávolítani az elhalt hámsejteket és szuperül felfrissíti a bőrödet.

Tipp: Keverd össze a kávézaccot olívaolajjal, dörzsöld bele a bőrödbe, majd 15 perc után öblítsd le meleg vízzel. Az eredmény magáért beszél!

Macskák távoltartása

Ha kóbor macskák járnak át a kerteden vagy a teraszodon, és megjelölik a területet a szúrós szagú vizeletükkel, akkor kávéval tudod őket távol tartani.

Tipp: A kávé erős illatát ki nem állhatják a macskák, ezért ha citromhéjjal kevert kávézaccot teszel a kritikus területekre, nagy ívben elkerülik a portádat.

Kertészkedés

Kiderült, hogy a kávé táplálja és nitrogénnel gazdagítja a talajt, ezért komposztáláshoz is felhasználható. Fontos, hogy a kávé aránya ne haladja meg a 20%-ot a komposztban, mert akkor éppen ellenkező hatást fogsz vele elérni. Nemcsak a kerti földet lehet ezzel a módszerrel felturbózni, a cserepes növények is meghálálják, ha kávéval kényezteted őket.

Hajápolás

A kávé sokoldalúan felhasználható a szépségápolásban: nemcsak a bőrödnek, hanem a hajadnak is jót tesz. A kávétól a haj fényes, táplált és puha lesz, de a hajhullással is leszámol, mivel a koffein serkenti a haj növekedését.

Tipp: A lefőzött kávét hagyd kihűlni, majd masszírozd bele a hajadba. Hagyd fent 20 percig, majd mosd le. Ha hetente egyszer alkalmazod, szuper végeredményt érhetsz el.

Bolhák ellen

Nemrég kiderült, hogy még a házi kedvencek is élvezhetik a kávé előnyeit. A kávé az erős illata miatt hatékony bolhariasztó, a vérszívó paraziták távoltartására kitűnően használható.

Tipp: Miután megfürdetted a kutyád, dörzsöld be a bundáját kávézaccal. Ezzel a kellemetlen „ázott kutya szagot” is megszüntetheted.

Narancsbőr ellen

Ha megfigyeled a boltokban kapható narancsbőr elleni készítményeket, mindegyiknek a koffein az egyik legfőbb összetevője. Miért hagynál ott vagyonokat a boltokban, ha neked is van otthon kávéd?

Tipp: A kávézaccot keverd össze kókuszzsírral, vidd fel a problémás területekre és körkörös mozdulatokkal masszírozd a bőrödbe, majd öblítsd le vízzel. Már néhány használat után szemmel látható lesz a végeredmény!

Arcpakolás

Már említettük, hogy a kávé a bőrünkre is pozitív hatással van, de az őrölt kávészemek nem csak az elhalt hámsejtek eltávolításában játszanak szerepet, hanem antioxidáns hatásuk miatt ránctalanító tulajdonsággal is rendelkeznek. Arcápolás gyanánt használhatod önmagában vagy arcpakolásba keverve is.

Tipp: Az őrölt kávét keverd össze szódabikarbónával, majd hagyd 20 percig az arcodon. Mosd le meleg vízzel, majd kend be hidratáló krémmel az arcodat. Az eredményt azonnal észre fogod venni! Ez a módszer különösen jó a zsíros bőrre, mivel a szódabikarbóna extra tisztító hatást fejt ki.

Kézillatosító

Ugye te is szenvedsz főzés után attól, hogy nem tudod levakarni magadról a fokhagyma és a hagyma szagát?

Tipp: Ha már a huszadik kézmosás sem segít, próbáld ki ezt: alaposan dörzsöld be a kezeidet őrölt kávéval, öblítsd le, és garantáltan eltűnik a kellemetlen szag.

(Via Bright Side)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kávé

szépségápolás

konyha

kert

életmód

otthon

felhasználás

tipp

tippek

tanácsok

tanács