Nőttek az ápolói bérek, de még mindig csak negyedannyi szakember van, mint amennyi kéne

HelloVidék   
  Megosztom
Nőttek az ápolói bérek, de még mindig csak negyedannyi szakember van, mint amennyi kéne

Tegnap volt az ápolók napja, ennek apropóján Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere elmondta, hogy ők az egészségügyi ellátórendszer legfontosabb szereplői. A miniszter azt is hozzátette, hogy a kormány számos intézkedést tett a helyzetük javítására.

Valóban jobbak lettek a bérek, de nem ahhoz képest amilyen, és amennyi munkát végeznek, mondta el Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az ATV Start című műsorában. Legtöbben még most is csak a szakmai bérminimumot kapják alapbérként, tíz év munkaviszony után, ami nettó 130-140 ezer forintot jelent.

Ennél valamivel több pénzt kapnak azok, akik vállalták, hogy a triázs-rendszerben dolgoznak, de Soós Adrianna nem biztos abban, hogy mindenki megfelelően szakképzett ahhoz, hogy néhány perc alatt eldöntsék, egy betegnek sürgősségi ellátásra van szüksége, vagy elég a családi orvosi ellátás. A szakszervezet elnöke szerint maguk az ápolók is aggodalmukat fejezték ki, mert nagyon nagy a felelősségük, írja weboldalán az ATV.

Soós Adrianna eddig még nem tud olyan esetről, hogy stresszes helyzetben valaki hibás döntést hozott volna, de nem is biztos benne, hogy nyilvánosságra hoznák. Szerinte elkerülhetetlen ilyen körülmények között, hogy ne következzen be valamilyen hiba.

A Magyar Hírlap szerint egyre kevesebb orvos és ápoló megy ki külföldre dolgozni, erre Soós Adrianna elmondta, hogy ebben a statisztikában nincsenek benne azok, akik elhagyták a szakmát, mert máshol kedvezőbb körülmények között is megkeresik ezt a pénzt. Lehet, hogy külföldre kevesebben mennek dolgozni, de nagyon sokan elmennek nyugdíjba, és helyettük nem jönnek mások. Beindult az ösztöndíj-program, amit a szakszervezeti elnök nagyon jónak tart, de az még pár év, mire kikerülnek dolgozni, és nem pótolják a nyugdíjba vonulókat.

Mostanában több beteg van a rendszerben, mert a Ratkó-gyerekek most kerültek nyugdíjas korba, és tudvalevő, hogy 60 éves kortól sokkal inkább romlik az emberek egészségi állapota. Jóval több orvosra és ápolóra lenne szükség, mondta Soós Adrianna, mert ma Magyarországon a több mint 30 ezer orvosra 55 ezer ápoló jut, tehát még kettő sem jut egy orvosra, holott négy-öt kellene.

A szakszervezeti elnök szerint olyan intézkedéseket kell hozni, hogy azok, akik elhagyták a szakmát, visszajöjjenek, és ne kelljen a többieknek akár 1260 túlórát is vállalni a munkaerőhiány miatt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

ápoló

munkabér

egészségügy