Úttörő fejlesztések Győrben: örülhetnek a bringások

HelloVidék   
  Megosztom
Úttörő fejlesztések Győrben: örülhetnek a bringások

205 férőhelyes parkolóház épült a Teleki utca – Árpád út csomópontjában, miközben bővült a kerékpáros hálózat és a kerékpáros szolgáltatások a városközpontban. Az Európai Unió támogatásával megvalósult projektben a belvárosi zárt gyalogos zónát is bővítették.

Az újonnan épült parkolóház 205 férőhelyéből 5-öt mozgáskorlátozottak számára tartanak fenn. Az épület emellett helyet biztosít a Győri Balett új próbatermének, melynek kialakítási költségeit az önkormányzat önerőből finanszírozza. A parkolóházba mindkét csatlakozó utcáról adott a behajtási lehetőség a földszinten, viszont csak egy kijárata nyílik az Árpád utca felé, kétirányú kihajtási lehetőséggel. Gyalogosan az Árpád úti oldalon lehet az épületet megközelíteni, két felvonóval és egy lépcsőházon keresztül érhetők el a különböző szintek. A használatot foglaltság jelző rendszer segíti, az alsó szinten elektromos autók töltését szolgáló egységet is terveztek.

A Jókai utcai, a Révai utcai és a Dunakapu téri létesítmény után egy újabb helyszínen sikerült biztosítani a zárt parkolási lehetőséget a belvárosba érkezőknek. A beruházás keretében számos kerékpáros fejlesztés is megvalósult, és a belvárosi zárt zóna rendszerét is bővítették, tehát olyan közlekedéssel kapcsolatos fejlesztések történtek, amelyek egyrészt gördülékenyebbé, másrészt pedig biztonságosabbá teszik azt a centrumban

- mondta el Dr. Fekete Dávid alpolgármester a projekttel kapcsolatban.

Megvalósult az Aradi vértanúk úti, Virágpiaci (közösségi közlekedési), valamint a Baross Gábor utcai megfelelő fizikai zárások kialakítása (az Árpád úttól az Arany János utcáig) is. Itt jelenleg is találhatók ugyan zárások, de a beléptető kapukkal zárható csak ki a jogosulatlan behajtás.

A parkolóház közvetlen szomszédságába GyőrBike közösségi kerékpárkölcsönző állomást is telepítettek dokkolóval, ezzel lehetővé tették a közlekedési mód váltását a gépkocsival a Belvárosba érkezők számára. A parkolóház mellett fedett kerékpártárolót is kialakítottak, így a belvárosba kerékpárral érkezők, de a sétálóutcákba útjukat gyalogosan folytatók is biztonságban tudhatják járműveiket.

Kialakították azokat a még hiányzó kerékpáros hálózati elemeket, kerékpáros nyomokat és kerékpársávokat, kerékpáros csomóponti átalakításokat, amelyek a biztonságos és balesetmentes kerékpáros közlekedést szolgálják a Belvárosban.

Az egyik ilyen fejlesztés a Gárdonyi G. u. – Pálffy u. – Bajcsy Zs. u. kerékpáros nyomvonal hiányzó szakaszainak kialakítása volt. A fejlesztést a jelenlegi forgalmi rend figyelembe vételével, annak kisebb átalakításával valósították meg. Önálló nyomvonalon jött létre egy egyirányú kerékpárút a meglévő Pálffy–Gárdonyi utcai körforgalmú csomóponttól a Lukács S. utcán át a Dunakapu térig.

A Czuczor G. u. –Árpád u. – Aradi vértanúk útja – Virágpiac – Benczúr u. – Újlak u. kerékpáros nyomvonal kialakítása elsősorban turisztikai jellegű, célja az Euro Velo 6 nyomvonal hiányzó belvárosi szakaszának létesítése volt a Móricz Zs. rakparttól a Buda utcáig.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

győr

kerékpár

bringa

bicikli

fejlesztés

parkoló

biciklitároló