Még megúszhatod a vírust: minél előbb oltasd be magad!

HelloVidék   
  Megosztom
Még megúszhatod a vírust: minél előbb oltasd be magad!

Nemsokára támadnak a kullancsok, ami azt jelenti, hogy egy csípéstől is megfertőződhetünk vírusos agyhártya- és agyvelőgyulladással. Ezért fontos minél előbb beadatni a vakcinát - írja a heol.hu.

A vérszívók a városlakókra és falusiakra egyaránt veszélyesek: akár a természet közvetlen közelségében, akár köztereken, vagy parkokban járunk, kullancsok mindenhol előfordulnak. Érdemes lehet már most beadatni az oltást, mert a melegedő időjárás nem csak a kirándulási kedvet hozza meg, hanem előcsalogatja a kullancsokat is.

Kétfajta vakcina létezik, mindkettő használható, melyeknek van junio-r és felnőttváltozata. Az alap immunizálás három védőoltásból áll, mely a kullancsok által terjesztett vírusos agyhártya és agyvelőgyulladás ellen véd, a Lyme-kór ellen viszont nem. A folyamatos védelem biztosítása érdekében fiatalabb korban ötévente, 55-60 év felett pedig háromévente meg kell ismételni az oltást, az immunrendszer természetes öregedése miatt, hogy az megfelelő szinten maradjon

- nyilatkozta dr. Kristofori György, Sirok háziorvosa.

Erdészetben, az erdőgazdaságban dolgozók, valamint az olajmunkások számára a munkáltatóknak kötelessége biztosítani dolgozóinak a védőoltást.

Ha már megtörtént a baj, a kullancsot rögtön el kell távolítani. Amennyiben csípés környékén 10-12 nap gyulladás jeleit veszünk észre, azonnal forduljunk orvoshoz. A bőrpír a Lyme-kór jele lehet, és ahogy felfedezik, sürgősen kezelni kell.

A kislányom talán már el is felejtette, de egyévesen bizony kullancscsípés miatt kellett egy hónapon keresztül antibiotikumot szednie. Szerencséje volt

- mondta el Tóth Irén a lapnak.

Az anyuka elmondása szerint ahogy észrevették, eltávolították a kullancsot, és amikor két hétre rá felfedezték a nagyobbodó piros foltot, már tudták, hogy Lyme-kór. A kislány szerencséje, hogy időben megkapta a célzott antibiotikumos kezelést. Tóth Irén minden szülőnek azt tanácsolja, hogy a kirándulások után alaposan vizsgálja át gyermekét, és később is tatsák szemmel a csípést, nem jelenik-e meg a bőrpír.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kullancs

egészség

vírus

oltás