Vigyázat: nyaralás alatt is bajba kerülhetsz, ha nem ismered a védett fajokat

MTI   
  Megosztom
Vigyázat: nyaralás alatt is bajba kerülhetsz, ha nem ismered a védett fajokat

Fel kell hívni a figyelmet a veszélyeztetett fajok védelmére, ezért fontos a szemléletformálás, oktatás - közölte Rácz András, a környezetügyért felelős államtitkár a Szegedi Vadasparkban tartott beszédében.

A vadvilág világnapja központi rendezvényének megnyitóján arról is beszélt, hogy a védett állatok kereskedelmét a washingtoni egyezmény szabályozza. A megállapodáshoz az Európai Unió és több mint 180 ország csatlakozott, Magyarország 1985-ben. A szervezett állandó bizottságában hat éve Magyarország képviseli az EU-t.

A kábítószer- és fegyvercsempészet mellett az illegális állatkereskedelemre is komoly szervezett bűnözés épül. Magyarország különösen veszélyeztetett, hiszen az illegális állatszállítmányokat gyakran a magyar határon keresztül próbálják az EU területére juttatni a csempészek. Az Afrikából és a világ minden tájáról érkező csempészáru legnagyobb felvevőpiaca maga az unió.

Harminchatezer állat- és növényfaj tartozik az egyezmény hatálya alá, köztük Magyarországon élő fajok is, így az összes ragadozómadár vagy orchidea. A megállapodás három kategóriába sorolja a fajokat, tiltja vagy nagyon szigorú engedélyekhez köti kivitelüket, illetve kereskedelmüket. A korlátozások az állatok és növények mellett a belőlük készült termékekre is vonatkoznak.

Az államtitkár szerint fontos a közvélemény figyelmét felhívni erre a problémára, hiszen bűncselekménynek minősülhet az is, ha a tengerparti nyaraláson vásárolt korall, cápafog vagy szárított csikóhalat át akarjuk vinni a határon.

A magyar állatkertek természetvédelmi mentőközpontot is működtetnek, ahol a sérült és csempészektől elkobzott állatok gyógyítása folyik. A mentőközpontban töltik a karanténidőszakot is a lefoglalt állatok, így volt olyan alkalom, amikor több mint ezer görög teknősnek, vagy száznál is több jákópapagájnak viselték gondját a Szegedi Vadasparkban. Az idei világnap központi témája az élet a víz alatt, a tengerek, óceánok élővilágának védelme.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

nyaralás

védett állatok

védett fajok

veszélyeztetett fajok