Itt a bizonyíték: rettegett népbetegségre jelenthetnek gyógymódot a kutyák

Liszkai Attila   
  Megosztom
Itt a bizonyíték: rettegett népbetegségre jelenthetnek gyógymódot a kutyák

A kutyatartók tudják, hogy mennyi örömet okoznak a háziállatok, ám azzal kevesen vannak tisztában, hogy kedvenceik rengeteg pozitív - mentális és fizikai – hatást gyakorolnak gazdájukra. A kutyák például csökkentik a stresszt, a szorongást, segítenek a depresszión, enyhítik a magányérzetet, sőt testmozgásra és játékosságra is ösztönöznek, ezáltal pedig a gazdik szív- és érrendszeri egészségére is pozitív hatással vannak. A gazdiknak azonban a kutyák rossz szokásaival is számolniuk kell, ha együtt akarnak élni kedvencükkel.

A kutyák minden állatnál jobban képesek összhangba kerülni a gazdájukkal és annak viselkedésével, érzelmeivel. Az ebek sok szót megértenek, amit használunk, de elsődlegesen a hangsúlyokat, a testbeszédet, és a gesztusokat figyelik meg, ezekből pontosan meg tudják állapítani, hogy gazdájuk milyen hangulatban van, hogyan érzi magát.

Bár a kutyatartók tudják, hogy jó érzés gondozni kedvencüket, sokakban nem tudatosul, hogy ez nem csak a kutyának jó, hanem nekik is. A kutyák rengeteg pozitívummal „hálálják meg” a törődést, gondozásuk által ugyanis a gazdi lelkileg és testileg is egészségesebbé válik, írja cikkében a HelpGuide. Egyre több friss kutatás foglalkozik az állattartás pozitív hatásaival.

Az amerikai Szív Szövetség szerint az állattartóknak, főleg a kutyásoknak kevesebb esélyük van a szívbetegségekre, és általában tovább is élnek.

Friss kutatások szerint:

  • A kutyatulajdonosok kevésbé hajlamosak a depresszióra, mint akiknek nincs háziállatuk.
  • A kutyásoknak alacsonyabb a vérnyomásuk stresszhelyzetben.
  • A borderline személyiségzavaros embereknek öt hónapon belül lecsökken a vérnyomásuk, miután kutyatulajdonossá váltak.
  • A kutyákkal való játék megemeli a szerotonin és a dopamin szintet, ami nyugodtabbá teszi a gazdit.
  • A gazdiknak alacsonyabb a triglicerid és a koleszterin szintje . (Ezek az értékek minél magasabbak, annál nagyobb a szívroham esélye.)
  • A szívpanasszal élők tovább túlélnek, ha van kutyájuk.
  • A gazdik 65 éves kor felett 30 százalékkal kevesebbet mennek orvoshoz, mint akiknek nincs állatuk.

A cikk szerint ennek a rengeteg pozitívumnak az egyik oka az, hogy a kutyák igénylik a simogatást. Megfigyelték, hogy hosszú távon az ebek hatására még a börtönbüntetésüket töltő komoly bűnözők viselkedése is megváltozik. Sokaknál közülük már az első alkalommal kölcsönös szeretet alakul ki a kutyával.

Általánosságban elmondható, hogy az ölelés, simogatás gyorsan lecsillapítja, megnyugtatja az embert, amikor aggódik, vagy stresszhatás alatt van. A kutyák ezen kívül segítenek elviselni a magányt, és általuk a gazdik könnyebben ráveszik magunkat a mozgásra, vagy edzésre, ami pozitív hatással van a hangulatukra, elűzi a depressziót és a levertséget.

Életmódváltás

Négylábú barátaink nagyban ösztönöznek minket az egészségesebb életmódra, gondozásuk ugyanis rendszerességet és testmozgást követel meg a gazditól. Kutatások kimutatták, hogy a kutya mellett kialakuló egészségesebb élet enyhíti a depressziót, a szorongást, a stresszt, a bipoláris zavarokat és a poszttraumás stressz tüneteit is. Mutatjuk, a kutyák hogyan „segítenek” abban, hogy egészségesebbé váljunk:

  • Egyre több mozgás. A kutyasétáltatás, a kirándulás és a futás egyértelműen jót tesz egészségünknek. Több tanulmány is kimutatta, hogy a kutyatulajdonosok általában sokat mozognak: könnyebben ráveszik magukat, hogy akár naponta edzenek, vagy sétáljanak, mint akiknek nincs kutyájuk. A kutyasétáltatás az embernek és az ebnek is egyaránt jót tesz, ráadásul elmélyíti a kapcsolatot a kutya és a gazdi között. A négylábúaknál a mozgás nem csak a fizikumra van jó hatással, hanem a viselkedési problémáikat is orvosolhatja.
  • Sosem vagy egyedül. A cikk szerint a társas élet megelőzheti a betegségek kialakulását, és hosszabb életet biztosít, míg a magányos emberek kevesebb ideig élnek, és a hosszan tartó egyedüllét depresszióhoz vezethet. Az, hogy gondozni kell egy élőlényt, hasznos érzéssel tölti el az embert: tudja, hogy szükség van rá, ez pedig eltereli a figyelmét a mindennapi problémákról, még abban az esetben is, ha egyedül él. A legtöbb kutyatulajdonos beszél az állatához, ez pedig azt jelenti, hogy kimondják problémáikat, amiket így könnyebben le is tudnak küzdeni.
  • Vonzza a társaságot. A kutya nagy segítség az ismerkedéshez, ugyanis a gazdik sokszor megállnak beszélgetni egymással a sétáltatások, vagy kirándulások alkalmával, esetleg a kisállat kereskedésekben, állatklubokban, vagy a kutyaiskolában.
  • Csökkenti a szorongást. A kutyák társasága segít az önbizalom növelésében, mivel ők teljesen máshogy állnak hozzá az idő fogalmához. A kutyák a jelenben élnek, az adott pillanat számít nekik, nem pedig az, hogy mi történt tegnap, vagy, hogy mi fog történni a jövőben. Ha sok időt töltenek gazdájuk társaságában, ez a szemléletmód valamelyest átragad az emberre is: látva a kutyánk reakcióit mi is könnyebben megéljük a pillanat örömeit.
  • Rendszeres élet. A kutyáknak szükségük van etetésre, játékra és sétára, ez pedig meghatározza a gazdi napi rutinját is. A kialakult napirend kiegyensúlyozottan és nyugodtan tartja a kutyákat, és a gazdit is. Nem számít ugyanis, ha az ember levert, vagy stresszes, az állatnak mindenképp szüksége van a megszokott törődésre és mozgásra.

A Harvard egészségügyi közleményeiből az derül ki, hogy a kutyatartás pozitívumai nem merülnek ki ennyiben. Egy egyéves tanulmány szerint a kutyasétáltatás az állatnak, és a gazdinak is egyaránt segít a lefogyásban, valamint, hogy a kutyák jobban motiválták túlsúlyos gazdájukat a rendszeres testedzésre, mint a barátok, ismerősök. Azok, akik minden héten, öt napban, 20 percet sétáltatják kedvencüket, állagosan 6,5 kilogramm fogyást észleltek évente. A vizsgált emberek úgy fogytak ennyit, hogy nem változtattak addigi étrendjükön. Egy másik kutatás szerint a gazdik fél órával többet sétálnak hetente, mint mielőtt még nem volt kutyájuk.

A kutyatartás kortól függetlenül mindenkinek ajánlott, ugyanis a fent említett pozitívumok mindenkire egyaránt hatnak, azonban a különböző életszakaszokban még több jó hatás mutatható ki, ha az ember egy négylábúval él együtt. A HelpGuide cikke szerint a gyerekek, akik állatokkal nőnek fel, kisebb eséllyel lesznek allergiásak, vagy asztmásak, ráadásul általában már gyerekkorban kialakul bennük a felelősségérzet és az együttérzés. Az időseknek is nagyon jót tesz, ha kutyát tartanak, mivel ösztönzi őket arra, hogy nyugdíjas éveik alatt is fenntartsanak egy napi rutint. Azoknak, akik egyedül maradtak szintén nagy segítség lehet egy kutya, mivel így kevésbé lesznek magányosak, kedvencük gondozása során pedig nem engedhetik meg maguknak, hogy teljesen elzárkózzanak a külvilág elől.

Mi kell a kutyatartáshoz?

Bár rengeteg előnye van a kutyatartásnak, önmagában az, hogy birtoklunk egy ebet, nem fogja meggyógyítani egészségügyi problémáinkat. A kutyatartás csak azoknak fog segíteni, akik szeretik és lelkiismeretesen gondozzák állataikat. Nagy felelősséget és elkötelezettséget kíván a kutyatartás, főleg mivel egy eb általában 10-15 évig él, így ez idő alatt sok gondoskodást és szeretet igényel.

  • Idő és figyelem. A kutyáknak rendszeres mozgásra és törődésre van szükségük, ez pedig sok időt és energiát kíván meg a gazditól, ezt mindenképp számításba kell vennünk, mielőtt kutyatartásra adjuk a fejünket.
  • Utazás vagy a kutya? A kutyákat nem lehet túl sokáig egyedül hagyni, ez pedig megnehezíti a gazdik dolgát, ha utazni vágynak, vagy, barátaikkal, családjukkal szeretnének találkozni. Ahhoz, hogy magunkkal vihessük kedvencünket, megfelelő nevelés szükséges.
  • Otthonunk épsége. Mindenképp számítanunk kell rá, hogy a kutyák kárt tehetnek tárgyainkban, mivel vannak olyan egyedek, amik előszeretettel rágnak szét papucsokat, cipőket, vagy bútorokat. Az is előfordulhat, hogy ha a lakásunkba van zárva az eb, akkor bepiszkíthat, ha beteg, vagy ha túl sokáig nem engedtük ki. A kutya nevelése segíthet a rossz tulajdonságok kezelésében.
  • Költségek. Mindenképp szem előtt kell tartanunk, hogy a kutyatartásnak vannak költségei. A kutya beszerzése jelenti a legkevesebb gondot; amennyiben nem fajta tiszta ebet szeretnénk: az állatmenhelyeken biztosan találunk magunknak kedvencet. Ha új kutyánk van, először mindig érdemes állatorvossal megnézetni, beoltatni és chip-et tetetni bele, ami nagyban megkönnyíti a dolgunkat, ka kedvencünk esetleg elcsatangol. A továbbiakban az etetés jelent fix összeget, illetve az eb időnkénti oltása. Azonban mélyen a pénztárcánkba kell nyúlnunk, ha kedvencünk megsérül, vagy megbetegszik, ilyen esetekben ugyanis a megfelelő kezelés, vagy műtét igen drága lehet. Érdemes továbbá pénzt áldozni kutyaiskolára is, ugyanis ez később nagyban megkönnyítheti kapcsolatunkat kutyánkkal, ráadásul kedvencünk is fejlődik általa.
  • Egészség. Bár van néhány betegség, amit a kutyáktól el tudunk kapni, ezek igen ritkák, nem úgy, mint a kutya allergia. Ha allergiás reakciókat tapasztalunk magunkon, vagy egy családtagunkon, és megbizonyosodtunk róla, hogy biztosan az eb miatt van, akkor mindenképp tisztáznunk kell magunkban, hogy tudunk, vagy akarunk-e együtt élni ezekkel a tünetekkel. Ha családunkból, vagy baráti társaságunkból valaki allergiás a kutyákra, akkor jobb, ha tudjuk, hogy ő valószínűleg nem fog meglátogatni minket, amennyiben egy fedél alatt élünk kutyánkkal. Allergiás reakciók esetén sem kell azonban kétségbe estünk: több hipoallergén kutyafajta is létezik, ezekről a fajtákról előző cikkünkben írtunk.
  • Felelősség. A kutya azért is nagy felelősség, mert mérettől függetlenül veszélyt jelenthet másokra, főleg a gyerekek közelében kell odafigyelnie a kedvencre a gazdinak. Épp ezért nagyon fontos, hogy a kutya meg legyen nevelve, és hogy hallgasson a gazdájára.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

stressz

egészséges életmód