Ezt rontják el a gazdák: ezért kerül utcára a legtöbb kutya

HelloVidék   
  Megosztom
Ezt rontják el a gazdák: ezért kerül utcára a legtöbb kutya

Az utóbbi időszakban egyre gyakrabban szerepelnek a híradásokban a kutyák emberek elleni támadásai. A felgyorsult társadalmi és gazdasági változások sok szempontból befolyásolják az emberek állattartási kultúráját - áll az Orpheus Állatvédő Egyesület közleményében.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület tapasztalata az, hogy a legtöbb problémássá vált kutyatartó az állattartás megkezdése előtt nem gondolt bele a felelős állattartás minimális követelményeibe.

Alapvető gond, hogy a háziállatok tartását nem az állatok egész élethosszára tervezik, az állat számára nincs biztosítva megfelelő élettér, se anyagi fedezet a költségek finanszírozásához. Az elhanyagolt, sanyargatott állatok sok esetben agresszívebbek lesznek, és kezelhetetlenekké válnak, amely gyakran tragédiához vezet.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a nem megfelelő tartás az állatok elhanyagolásával kezdődik. Az a kutya, amelyiket nem viszik el rendszeresen sétálni vagy nem szoktatják emberekhez, állatokhoz, mindennapi zajokhoz, ingerekhez, az a kutya rendszerint félősebbé (és támadóbbá) válik. Sok házi kedvencként indult kutya lakásba zárva, udvaron láncra verve éli le életét. Az ingerszegény környezetben tartott kutyák sok esetben saját tartóikat is megsebesítik. Megoldás lehet a tartás normálissá tétele.

Növekszik a házi kedvencek agresszivitása ivarzási időszakban

Tavasszal a párzási időszakban az utcára kiszökött, falkákba verődött házi állatok hím egyedei ösztönszerűen harcba szállnak a nőstény egyedekért. A párzási időszakban növekedhet az állatok emberre támadása is, melyekért minden esetben a gazda a felelős. Érdemes felelősségteljes állattartás révén megelőzni a támadásos - sérüléses baleseteket.

Az állattartás minimumába beletartozik, hogy a háziállatokat a gazdája jó gazda gondosságával táplálja, ha beteg gyógykezeltesse, rendszeresen sétáltassa, egyszóval gondját viselje.

Ahhoz, hogy a baj megelőzhető legyen, a háziállatokkal felelősségteljesen és jól kell bánjunk, hiszen a háziállatok éppúgy érezni, szenvedni képesek, mint maga az ember. Nagyon sok félrenevelt, elhanyagolt, elvadult állattól úgy próbálnak a korábbi tartóik megszabadulni, hogy elhagyják - kiteszik azokat, a hatályos törvények szerint ez is állatkínzásos bűncselekménynek minősül.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület gazdikereső programban utcára kidobott, onnan megmentett állatok számára keres örökbefogadókat. A probléma megoldására elsősorban a gazdák felelősebb állattartása révén kerülhet sor. Ehhez fontos az állatvédelmi szemléletformálás és az állatokkal kapcsolatos oktatási programok is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

kutya

kutyatámadás

támadás

állatvédők

program