Évekig húzódó sakkjátszma dúl Somogyban: "Egy apró hiba is végzetes lehet"

Jeki Gabriella   
  Megosztom
Évekig húzódó sakkjátszma dúl Somogyban: Egy apró hiba is végzetes lehet

A sakk története olyannyira régi, hogy pontos adatokkal nem is rendelkezünk róla, és szinte már arra sem emlékszünk, hogy mikor vettünk részt mi, magyarok levelezési sakkvilágbajnokságon. Eláruljuk, hogy ez nem véletlen. Az elmúlt tíz évben ugyanis nem akadt magyar versenyző a levelezési megmérettetésen. Utoljára még Perczel János szállt ringbe 2008-ban, aki a középdöntőben kiesett, Sasvári Tamás 2007-ben VB döntőt játszott, mindketten a somogyi Nagyatád sakk műhelyének játékosai. Idén két magyar versenyző is bekerült a legjobbak közé, köztük a szintén nagyatádi Szijártó Attila, aki naponta tervez, elemez, stratégiákat gyárt a március 20-án indult világbajnokság résztvevőjeként. Bár elsőre talán furcsának hangzik, de állítja, hogy a sakk a legagresszívebb küzdősportok egyike. A HelloVidéknek adott interjújában azt is elárulta, hogy miért.

HelloVidék: Ha tíz éve nem volt magyar versenyző a bajnokságon, akkor ez talán azt is jelenti, hogy nagyon nehéz bekerülni az igazán elit élmezőnybe?

Szijjártó Attila: A Magyar Sakkszövetség két embert nevezhet a világbajnokságra, ám nem szívesen indítanak el úgy senkit, hogy ha nem biztosak abban, hogy a játékos jól szerepel. Az elv az, hogy a magyar sakkozás méltán jó hírnevét megőrizzük, tehát inkább nem játszunk, mintsem, hogy lejárassuk az országot. A levelezési sakk jelentősen átalakult az utóbbi két évtizedben. Az idén az a döntés született, hogy kihasználjuk a 2 fős lehetőséget, de tudni kell, hogy nagyon messze vagyunk az élmezőnytől, én a magyar listán is csak hetedik vagyok.

Mit jelent az, hogy levelező sakkvilágbajnokság? Mitől lesz levelező?

A sakkjáték egy speciális formájáról beszélünk, ahol a játszó felek térben egymástól távol vannak, de a lépéseket valamilyen közvetítő eszköz segítségével továbbítják ellenfelüknek. Egykor erre a postai levél, később az e-mail, ma webszerver szolgál. Ezzel jelentősen gyorsult is a játék. Az időt napokban mérjük, nem percekben és órákban. Továbbá lehet segédeszközöket használni, régen ez könyveket, kiadványokat jelentett, ma főleg számítógépet, sakkprogramokat és adatbázisokat. Ettől egészen más lesz, mint a normál „tábla melletti” sakk, itt nüanszok döntenek.

Még a sakkozók is azt kérdezik tőlem, hogy ennek meg mi értelme? Géppel elemezni? Hiszen akkor nem is én játszok stb. - mondják.

Ők viszont nem tudják amit én, hogy a számítógép önmagában nem segít. Egyrészt egyáltalán nem mondja meg mit kell lépni, rögtön az elején kiderül, amikor megnyitást kell választani, most akkor e4 vagy d4? Nincs program, ami megmondja. Ráadásul mindig van mélyebb szint, és ami jónak tűnik, az két lépéssel mélyebben számolva már rossz lehet. Viszont nem lesznek elnézett hibák, sokkal magasabb lehet a színvonal. Én az autóversenyhez szoktam hasonlítani, ahol számít az autó, de ugyan úgy a pilóta is, ráadásul szerelőnek is kell lenni.

Hogyan képzeljük ezt el, hogy zajlik egy ilyen mérkőzés?

Mintha egy levelező rendszerbe lépnénk be, ott vannak a partik, és egy virtuális sakktáblán kell megtenni a lépést, amit meg is kell erősíteni, nem lehet véletlenül rosszat húzni. A szerver automatikusan egy e-mailt küld az ellenfélnek arról, hogy léptek a játszmájában. Így a játékosok a világ bármely pontján lehetnek, az ellenfél lépését azonnal láthatják. A játék nagyon megterhelő, mert a partik párhuzamosan zajlanak könnyen megeshet, hogy egyszerre több mint harminc partit kell játszani, évekig… és nem lehet hibázni.

Mennyi ideig készültél a világbajnokságra?

Több, mint tíz éve indultam a világkupán, de még nem voltam igazán felkészült, jól elvertek. Ezután tudatosan építettem fel magam. 2015-ben fél évig egészen elmélyültem benne és számos kérdést feltettem. Milyen versenyeken szerepeljenek? Melyik lehet a leghatékonyabb elemzési technika? Milyen algoritmusok jöhetnek számításba? Milyen adatbázisokat kezdjek el kiépíteni? Szükségem volt egy úgynevezett végjáték adatbázisra is, ahol az összes hatfigurás állásra megvan a megoldás, ma már hét figuránál tartunk. A korábbi játszmákat kezdtem el elemezni és jöttek az újabb kérdések. Egy-egy konkrét ellenfél nagy valószínűség szerint mit fog lépni, hogyan fog játszani? Mi legyen a legelső lépés? Mi a legjobb nyitás?

Magyarul, hogy helyes játék mellett döntetlen, vagy aki kezd az nyer? Azt tapasztalati úton tudjuk, hogy előnyben van aki kezd, de vajon elég-e a győzelemhez? Az általános nézet manapság, hogy vélhetőleg döntetlen a tökéletes parti sorsa, de nem tudjuk bizonyítani. Én máshogy közelítek a témához. Felteszem, hogy világos indul és nyer, ennek megfelelően nyerésre játszom minden partit, ha nem tudom igazolni, azzal kvázi bizonyítom az ellenkezőjét. A létrejöhető szabályos hadállások száma az összes elemi részecske számához hasonlítható a világegyetemben, tehát még ha ki is tudnánk számolni, de nem lenne mire felírni.

Március 20-án aztán elkezdődött a küzdelem. Hogy érzed magad?

Nagy megtiszteltetés ez nekem. A játék indulása előtt körülbelül egy hónappal tudtuk meg, hogy kik lesznek az ellenfelek. Már ekkor elkezdődött az gyakorlati felkészülés, az ellenfelek gyenge pontjainak keresése. Összesen tizenkettő ellenfelem van és tíz lépésenként ötven nap áll minden játékos rendelkezésre. A megtakarított napok továbbvihetők a következő tíz lépés gondolkodási idejéhez, és a gondolkodási időt a szerver attól a perctől kezdi számolni, amikor a lépés továbbításra került. 24 óra a reflex idő, ha ezen belül lépünk, nem csökken a napok száma.

Egy apró hiba is „végzetes” lehet, ami szellemileg igen megterhelővé is válhat. Állandóan, szinte napi 24 órában két gépen elemzem, hogy ki, hogyan áll és mit léphet. Nem kell azonban szuperszámítógép, azt ki se tudnám használni, mert nem lehetne átlátni az eredményt, hétköznapi laptopokra kell gondolni. A kapacitás növelés helyett én inkább az elemzési módszerre fókuszálok, nem kell mindent kiszámolni, sőt az egész játék lényege a szelektálásában keresendő.

Hogyan bírod ezt mentálisan?

Mindig a tökéletesre kell törekedni, talán ez a legnehezebb. A legritkább esetben van matt és néha már végig sem kell játszani a partit, mert hat figuránál pontosan lehet tudni, hogy mi lesz a végeredmény, és lehet igényelni a bírónál.

Kivehetsz néha „szabadságot”?

Itt összesen 45 nap szabadság áll rendelkezésre minden játékosnak évente, ki is használjuk.

Évente? Akkor meddig tart egy ilyen bajnokság?

Nincs végdátum, évekig. Egy teljesen átlagos normál parti 2 év, de van példa 4 éves partikra is. Nincs elnézés, tehát nem lesz suszter matt. Mégis sokszor csak órák jutnak egy-egy lépésre. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy azt hiszik, hogy itt van idő bőven. Gondoljunk csak bele 10 lépésre 50 nap az átlag 5 nap lépésenként, de 10 partinál az napi kettő lépés, 30-nál 6 lépés és hétvégén is. Ha az ember ellazsál pár napot már jön is a baj. A legalsó szintről kell indulni, ez a selejtező 130-an vagyunk, ez után jön a középdöntő, aztán a világbajnok jelöltek versenye, aztán a 17 fős döntő. Tehát egy világbajnoki ciklus 8-10 év. Kiemelném, hogy 13 fős csoportokban játszunk, de csak a legjobb 2 jut tovább. Vannak versenyek amik kvalifikálnak és persze a klasszisok nem a selejtezőkből indulnak.

Hogyan tudsz mentálisan friss maradni?

Nagyon szerencsésnek érzem magam, mert pont a sakk az a játék, ami felfrissít és ébren tartja a szellemem. Ez a hobbim, a kedvenc szabadidős tevékenységem és őszintén szólva nagyon élvezem.

Mi az, ami miatt a sakk ennyire a szívedhez nőtt?

Bár első hallásra talán furcsának tűnik a kijelentés, de a sakk a legagresszívabb küzdősportok egyike. A cél az, hogy tökéletes legyen a játékod és egyszerűen nem engedheted meg magadnak a legkisebb hibát sem. A játék során a célod, hogy szó szerint rákényszeríted a másikra az akaratod. Én ebben levezetem a feszültséget. Amikor sakkozom kizárom a külvilágot. Csapdákat állítok, csalogatom, agyafúrtnál agyafúrtabb trükköket találok ki, minden módon próbálom megkeseríteni az ellenfél életét, amit szeretne azt nem engedem, kerülöm. Amit nem akar, ami zavarja azt erőltettem, mindezt egy hosszútávú stratégia mentén.

Mióta sakkozol?

Kisgyermek koromban tanultam meg, de a középiskola harmadik osztályában kezdtem el versenyszerűen sakkozni. Persze akkor még világbajnok akartam lenni, azóta már tudom, ha 14 évesen nem vagy nagymester, felejtsd el. Nem úgy a levelezési sakkban! Itt most minden lehetőségem megadatott arra, hogy bizonyítsak. Több mint 20 éve játszom. Közben elvállaltam a barcsi sakk-szakosztály koordinációját, de Nagyatádon is besegítek, mindenhol igyekszem átadni a tudásom.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

sakk

sakkjátszma

nagyatád

somogy

somogy megye

szijártó attila

hellovidék interjú

perczel jános

sasvári tamás