Jó hír az újabb generációknak: rohamosan emelkedik a várható élettartam

MTI   
  Megosztom
Jó hír az újabb generációknak: rohamosan emelkedik a várható élettartam

Tizenhat év alatt 5,5 évvel nőtt az átlagosan várható élettartam a világon. Míg a 2000-ben született gyermekek átlagosan 66,5 év hosszú életre számíthattak, a 2016-ban világra jött kisbabák várható élettartama már 72 év volt - közölte Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Míg a 2000-ben született gyermekek átlagosan 66,5 év hosszú életre számíthattak, a 2016-ban világra jött kisbabák várható élettartama már 72 év volt. Az átlagéletkor növekedése részben azzal magyarázható, hogy a fertőző betegségek, köztük a malária és kanyaró elleni hathatós fellépés eredményeként látványosan csökkent az ötévesnél fiatalabb gyermekek halandósága, főleg a Szaharától délre fekvő afrikai országokban, és kevesebb emberéletet olt ki az AIDS is, amely ugyancsak főleg Afrika egy részében pusztított az 1990-es években.

Az utóbbi pár évben a világtrenddel ellentétesen alakult a helyzet az Egyesült Államokban, ahol a 2014-es 79 évről 2016-ban 78,5 évre csökkent az átlagosan várható élettartam. A várható élettartam csökkenését az amerikai járványügyi központ (CDC) egy korábbi jelentése azzal magyarázta, hogy növekszik a kábítószerélvezet és az öngyilkosság okozta halálozások száma, az Egészségügyi Világszervezet szerint azonban közrejátszik a kövérség is.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

élettartam

év

születés

gyermek

életkor