Csökkent a várólistás betegek száma, de még mindig sokat kell várni egyes műtétekre

HelloVidék   
  Megosztom
Csökkent a várólistás betegek száma, de még mindig sokat kell várni egyes műtétekre

Öt hónapot kellett várni arra, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista lekérdezésre szolgáló adatbázisa olyan adatokat is tartalmazzon, ami a betegek számára is fontos - írja az mfor.hu.

A portál még tavaly októberben írt arról, hogy bizonyos műtétekre akár egy évet is várhatnak a betegek. Akkor a NEAK tiltakozott, arra hivatkoztak, hogy a cikk írói visszaéltek „a transzparencia elv megvalósítása által elérhető információkkal”. Nemrég viszont átalakították az adatbázisukat, ezáltal elérhetővé vált a tervezett mellett a tényleges várakozási idő is.

Az elmúlt fél év alapján úgy tűnik, akár fél évet is várhat egy beteg a számára kijelölt műtétre:

  • Transzkatéteres szívbillentyű beültetésre 195 napot kell várni, de ez lehet akár 606 nap is.
  • Urulógiai kisműtétekre 148 napot kell várakozni.
  • A bélrendszer nagyobb műtétei esetén 4,5 hónapot kell várni.
  • Annak, akinek csípőprotézis műtétje lesz, 94 napot kell várnia.
  • A jelentős kiterjesztett gerincműtétre akár 62 napot is várhat a beteg.

A portál szerint a legtöbben, egészen pontosan 9535-en szürkehályog műtétre, 5312-en térdprotézis műtétre, 4036-an pedig csípőprotézis műtétre várnak jelenleg is. Az időpontok lekérdezését, ide kattintva lehet megtenni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

orvos

várólista

betegség

műtét