Ennyiből hozzák ki az ünnepet a magyarok: húsvétkor is sokat költünk

HelloVidék   
  Megosztom
Ennyiből hozzák ki az ünnepet a magyarok: húsvétkor is sokat költünk

A KSH „Húsvéti készülődés” című infografikáján mutatja be, hogy mennyit költöttek a magyar háztartások a hagyományosan az ünnephez kapcsolódó termékekre 2018 márciusában.

Sonka, tojás és különböző italok - csak néhány dolog a bevásárlólistáról, amit húsvét előtt összekészítünk. A KSH készítette a következő grafikát, amelyben kiderül, mennyit költük átlagosan ételre és italra a húsvét alatt.

A grafikából jól látszik, hogy a háztartásokban miként oszlik meg a különböző termékek aránya: a legtöbb családban az ünnepi sonka áll az élen 78 százalékkal, ezt követi az ünnep elmaradhatatlan kelléke a csokoládé 72 százalékkal, míg a sort a tojások zárják 69 százalékkal.

Az egy főre jutó havi kiadások összegét tekintve átlagosan 541 forintot költenek a családok kalácsra és péksüteményre, 1548 forintot sonkára és szalámira, 641 forintot tojásra és 985 forintot csokoládéra. Összességében azt láthatjuk, hogy az élelmiszerekre és italokra fordított havi kiadások egy főre jutó összege 26 482 forint.

A magyarok a havi átlagos kiadásnál 4 százalékkal többet, fejenként 26 482 forintot költöttek tavaly húsvétkor élelmiszerekre és alkoholmentes italokra

- közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Kiemelték, hogy az ünnephez kapcsolódó legnépszerűbb termékekből a háztartások 78 százaléka vásárolt sonkát, 69 százaléka tojást, 72 százaléka csokoládét vett 2018 márciusában. A havi átlagos kiadáshoz képest kalácsra és péksüteményre a családok 3 százalékkal többet, 541 forintot költöttek tavaly húsvétkor. A kiadások között kiemelkedik a csokoládé, amire fejenként átlagosan 985 forintot, 80 százalékkal többet költöttek. Sonkára és szalámira a magyarok az átlagosnál 37 százalékkal többet, 1548 forintot költöttek a tavalyi húsvéti ünnepen, míg tojásra 18 százalékkal többet, fejenként 641 forintot - derül ki a KSH húsvéti statisztikáiból.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne most szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

húsvét

ünnep

készülődés

hagyomány

élelmiszer

italok

sonka

tojás