Egyre több időt kell várni egy műtétre: itt a legsúlyosabb a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre több időt kell várni egy műtétre: itt a legsúlyosabb a helyzet

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van szükség a legnagyobb türelemre a betegektől: van olyan műtét, amire akár 307 napot is várniuk kell – írja az mfor.hu.

A portál szerint az áprilisban megújult Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista lekérdezésre szolgáló adatbázis könnyen összezavarhatja a betegeket, mivel aki itt próbál tájékozódni, három különböző időponttal szembesül:

  • az átlagos tényleges várakozási idővel a megelőző 6 hónapban (ez a Semmelweis Egyetem esetében 209 nap)
  • az átlagos tervezett várakozási idővel (ez 563 nap)
  • illetve a legutóbb tervezett időponttal (2021.08.12 – 843 nap).

Az oldal szerint, ha régiós bontásban nézzük a helyzetet, akkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb jelenleg az állapot.

  • Csípőprotézis műtétre az országos átlagként feltüntetett 93 nappal szemben itt 240 napos a várólista.
  • Diagnosztikus szívkatéterezésnél a 18 napos várakozási idővel szemben 40 napot kell várni.
  • Gerincsérv műtétre az országos átlag 10 nappal szemben háromszor többet, 33 napot kell várni.
  • Mandula- és orrmandula műtére 17 nap helyett 33 napos a várólista.

Nagyon sokan várakoznak térdprotézis műtétre, így a várólistákkal kapcsolatban ezt legtöbbször kiemelik. Átlagosan 127 napot kell várnunk erre a műtétre a NEAK adatbázisa szerint. Ezzel szemben az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 307 napot, vagyis 10 hónapot is várhatunk arra, hogy sorra kerüljünk. A fővárosi kórházakat tekintve a Budapesten a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben 15 napot, a Semmelweis Egyetemen pedig 142 napot kell várakozni, ami lényegesen kevesebbnek számít.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eger

várólista