Egyre több időt kell várni egy műtétre: itt a legsúlyosabb a helyzet

HelloVidék   
  Megosztom
Egyre több időt kell várni egy műtétre: itt a legsúlyosabb a helyzet

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van szükség a legnagyobb türelemre a betegektől: van olyan műtét, amire akár 307 napot is várniuk kell – írja az mfor.hu.

A portál szerint az áprilisban megújult Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) várólista lekérdezésre szolgáló adatbázis könnyen összezavarhatja a betegeket, mivel aki itt próbál tájékozódni, három különböző időponttal szembesül:

  • az átlagos tényleges várakozási idővel a megelőző 6 hónapban (ez a Semmelweis Egyetem esetében 209 nap)
  • az átlagos tervezett várakozási idővel (ez 563 nap)
  • illetve a legutóbb tervezett időponttal (2021.08.12 – 843 nap).

Az oldal szerint, ha régiós bontásban nézzük a helyzetet, akkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a legkritikusabb jelenleg az állapot.

  • Csípőprotézis műtétre az országos átlagként feltüntetett 93 nappal szemben itt 240 napos a várólista.
  • Diagnosztikus szívkatéterezésnél a 18 napos várakozási idővel szemben 40 napot kell várni.
  • Gerincsérv műtétre az országos átlag 10 nappal szemben háromszor többet, 33 napot kell várni.
  • Mandula- és orrmandula műtére 17 nap helyett 33 napos a várólista.

Nagyon sokan várakoznak térdprotézis műtétre, így a várólistákkal kapcsolatban ezt legtöbbször kiemelik. Átlagosan 127 napot kell várnunk erre a műtétre a NEAK adatbázisa szerint. Ezzel szemben az egri Markoth Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézetben 307 napot, vagyis 10 hónapot is várhatunk arra, hogy sorra kerüljünk. A fővárosi kórházakat tekintve a Budapesten a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézetben 15 napot, a Semmelweis Egyetemen pedig 142 napot kell várakozni, ami lényegesen kevesebbnek számít.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

eger

várólista