Jó hír érkezett a Tiszáról: örülhetnek a horgászok, jelentős beruházás indul

HelloVidék   
  Megosztom
Jó hír érkezett a Tiszáról: örülhetnek a horgászok, jelentős beruházás indul

Bár még semmi nem árulkodik arról, hogy hamarosan jelentős beruházás indul Dobapuszta hullámterében, az elkövetkezendő években ez a terület várhatóan jelentős halszaporulatot fog adni a Tiszának. Közel hatvan hektáron ugyanis itt fognak mesterséges ívóhelyet és halbölcsőt kialakítani - írja a szoljon.hu.

A Közép-Tisza-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a Magyar Orszá­gos Horgász Szövetséggel (MOHOSZ) konzorciumot alakítva pályázott a halnevelde megvalósítására, a szövetség titkára, Donkó Péter pedig elárulta a szoljon.hu-nak, hogy a közel 119 millió forintos támogatás felét az állam, a másik felét pedig a konzorcium teremti elő.

Ez olyan nagyszabású fejlesztés, amit ma Magyarországon horgászszervezet még nem valósított meg. Dobapusztánál már történt egy gátáthelyezés, így bővült az ártér, egy 57,1 hektáros füves terület alakult ki

– hangsúlyozta Donkó Péter, majd hozzátette, hogy egy csatornát kikotorva szeretnének halágyat létrehozni és egy zsilip segítségével áradás idején a vizet és a halakat kint tudják tartani a réten, ahol optimális környezetben, nyugodt körülmények között tudnak ívni. Amikor az ivadékok már megerősödnek, akkor visszaengedik a Tiszába őket. Ezzel a létesítménnyel a Tisza egyik legjelentősebb halbölcsője jöhet létre.

A Debreceni Egyetem Halgazdálkodási Tanszékén végzett számítások szerint egy hektárnyi ivóhely tíz hektár természetes víz halállományának utánpótlását tudja biztosítani, tehát az így létrejövő 60 hektáros ívóhely 500-600 hektárnyi halhozamot lesz képes reprodukálni.

Nagyon reméljük, hogy ez a beruházás beváltja majd a hozzá fűzött reményeket, és az elkövetkezendő években bőségesen megtérül a ráfordított összeg. Hiszen az a cél, hogy minél jelentősebb legyen a természetes halszaporulat, ne a telepítésekkel kelljen az utánpótlás zömét biztosítani

– összegezte Donkó Péter szövetségi titkár, aki azt is elárulta, hogy a mesterséges ívóhely kialakításának munkálati még az idén elkezdődhetnek.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. KATTINTS!
  Megosztom

hellovidék

tisza

élőhely

hal

szaporodás

halbölcső

dobapuszta