Meglepő dolog derült ki a vérszívó poloskákról: keresik a gazdatestet

hvg.hu   
  Megosztom
Meglepő dolog derült ki a vérszívó poloskákról: keresik a gazdatestet

A legkorábbi ismert gazdatestüknek vélt denevéreknél is több mint 50 millió évvel korábban jelentek meg a poloskák – derült ki egy úgy tanulmányból, amely eredetileg az apró élősködők "rendkívül bizarr" szaporodási szokását vizsgálta - írja a hvg.hu a Current Biology folyóirat cikke alapján.

A Current Biology című folyóiratban publikált tanulmány szerint a kutatók 30 különféle vérszívó parazitából gyűjtöttek DNS-mintákat, melyek többsége barlangokban él és denevéreken élősködik.

Ezek az állatok olyan rejtőzködő életet élnek, hogy 15 ember 15 éven át gyűjtötte a szükséges genetikai mintákat

– mondta Mike Siva-Jothy, az angliai Sheffieldi Egyetem munkatársa. A kutatók a minták begyűjtése után megalkották a vérszívó poloskák genetikai idővonalát, mely szerint "a teremtmények genetikai kódjában bekövetkező spontán mutációk molekuláris óraként működnek, lehetővé téve a szakemberek számára, hogy évmilliókra visszakövessék a rovarok evolúcióját."

Az első nagy meglepetés az volt, hogy a vérszívó poloskák jóval idősebbek a denevéreknél, amelyekről úgy véltük, hogy az első gazdatestként szolgáltak számukra. Azt egyelőre nem tudjuk, hogy milyen állatokon élősködtek, amikor még T. rexek uralták a Földet

– jegyezte meg Steffen Roth, a norvégiai Bergeni Egyetemi Múzeum munkatársa, aki szerint a vérszívó poloskák biológiai "Achilles-sarka" el van rejtve a genetikai kódjukban, amely egyedülálló a ember vérét szívó fajnál. Amennyiben a gyenge pontjukat megtalálják, a tudósok szerint új módszerekkel lehet védekezni ellenük. A vizsgálat szerint érdekes szaporodásuk van ezeknek a fajtáknak: a hím poloskáknak tőrszerű péniszük van, amelyet beledöfnek a nősténybe, hogy közvetlenül annak véráramába hatoljanak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

poloska

denevér

állat

állatvilág

vérszívó poloska