Megduzzadtak a folyók: akár másodfokú készültségi szintet is elrendelhetnek

MTI   
  Megosztom
Megduzzadtak a folyók: akár másodfokú készültségi szintet is elrendelhetnek

Továbbra is kisebb árhullámok érkeznek a magyarországi folyókon, de a Dunán és a Tiszán is csak első-, illetve másodfokú készültségi szint közelében várható tetőzés - közölte az MTI-vel az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A vízszintemelkedés helyenként jelentős lesz, de rendkívüli helyzetre sehol sem kell számítani. A Dunát érintően szerdán már csak a Morva vízgyűjtőjén és a Bécsi-medencében hullott jelentősebb, 10 milliméternél több csapadék. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban lényegében megszűnik a csapadék, de ezt követően az említett területeken a jövő hét elején várhatóan újra visszatér az eső.

A kialakult árhullám a Dunán Nagybajcsnál várhatóan pénteken tetőzik a másodfokú készültségi szintet megközelítő vízállással. Budapesten várhatóan az elsőfokú készültségi szint közelében, az alsó rakpart szintje alatti tetőzéssel vonul le az árhullám, melynek tetőzése szombat éjjel valószínűsíthető.

A Tisza vízgyűjtőjén az elmúlt három napon területi átlagban is igen jelentős (35-70 milliméter) csapadék hullott, főként a Felső-Tisza és a Bodrog vízgyűjtőjén, valamint a Túr-Szamos-Kraszna vízrendszeren.

A következő napokban ugyan folytatódik a csapadékos időjárás, de már csak kisebb mennyiségű eső várható. A Túron a másodfokú készültségi szintet, a Tisza Kisköréig tartó szakaszán, a Szamoson, a Krasznán és a Bodrogon az elsőfokú készültségi szintet megközelítő, illetve azt meghaladó vízállásokra lehet számítani, írta az OVF.

Fotó: MTVA/Lehotka László

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

duna

tisza

áradás

folyó

vízállás

hajó