Ez a természetes orvosság mindent legyőz: készítsd el magad, sokat spórolhatsz!

Liszkai Attila   
  Megosztom
Ez a természetes orvosság mindent legyőz: készítsd el magad, sokat spórolhatsz!

A fenyőféléket évezredek óta hasznosítják a gyógyászatban , és ez nem véletlen: a fenyőfáknak szinte minden része alkalmas gyógyhatású készítmények előállítására. A tűlevél például rengeteg vitamint és ásványi anyagot, és illóolajat tartalmaz, a friss fenyőhajtások első sorban a bőrbetegségekre hatásosak, gyógyítható velük a rüh és a köszvény is. A fenyőgyantatej jó orvosság az asztmára, és megszünteti a köhögési ingert is. Tavasszal mindenképp érdemes a fenyőrügyet is felhasználnunk, ugyanis számos betegségre gyógyírt jelent. A fenyőrügy szirup a piacon igen drága, jobban járunk, ha magunk készítjük el, mutatjuk, hogyan!

Gyógyászati célra több féle fenyő is felhasználható, mint például a jegenyefenyő, a vörösfenyő, a törpefenyő, az ezüstfenyő és a lucfenyő. Ez utóbbinak rendkívül erős gyógyító hatása van, mivel sok terpentint tartalmaz, ami a legerősebb természetes oldószer: minden lerakódást felold a légutakban.

Sokan használják a fenyőrügyből készített szirupot megfázás esetén, mivel ez egyrészt természetes anyag, másrészt pedig gyorsan kikúrálható vele sokféle légúti megbetegedés. A fenyőrügy elnevezés sokakat megtéveszthet, ugyanis ezt a kifejezés valójában a fenyőfák friss ágvégeit jelenti. A fenyőrügyben lévő anyagok nyákoldó hatásúak, így nem véletlen, hogy első sorban szirupot készítenek belőle, ami rendkívül jól alkalmazható természetes köptetőként és biztos gyógyírt jelent a megfázásra és a köhögésre, de a listának itt még koránt sincs vége, mutatjuk mi mindenre jó a fenyűrügyből készített szirup!

A fenyőrügy szirup gyógyhatásai:

  • Gyógyítja a megfázást, köhögést, torokfájást, más légúti problémákat és a hörghurutot.
  • Oldata enyhíti a reumás betegek panaszait.
  • Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő és gyulladáscsökkentő.
  • Fogyasztása általános erősítőszerként is hatásos.

A tavaszi, zsenge hajtásokból és rügyekből készített szirup magas vitamintartalma miatt immunerősítő, elkészítése pedig igen egyszerű. Megéri fáradozni vele: a kész termékeket rettentő drágán adják a terjesztők. A fenyőrügy szirupot általában 250 ml-es kiszerelésben adják, az árak pedig 2000 forinttól akár 10000 forintig is terjedhetnek, jobban járunk tehát, ha magunk készítjük el az orvosságot, mutatjuk, hogyan!

Hozzávalók:

  • kristálycukor
  • fenyőrügy
  • víz

A szirup elkészítése:

Alaposan mossunk ki egy nagy befőttes üveget, majd szórjunk az aljára cukrot. Ezután tegyünk rá egy réteg fenyőrügyet, és nyomkodjuk le. Innentől ezt a két réteget kell váltogatnunk: cukor, majd fenyőmag, és így tovább, míg meg nem telik a befőttes üveg. Ha végeztünk, zárjuk le az üveget és tegyük a kamrába.

Tárolásánál arra kell figyelnünk, hogy a befőttes üveget ne érje közvetlen napfény, és mindenképp maradjon szobahőmérsékleten. Pár nap múlva a fenyőrügyek elkezdenek összeesni, és elvesztik élénk színüket, ekkor tegyünk hozzá még több fenyőrügyet és alaposan keverjük el az üveg tartalmával. Amennyiben elfogyott a fenyőrügyünk, vagy megelégszünk az eredeti mennyiséggel, nem szükséges hozzáadni az új fenyőrügyeket. Ha azt tapasztaljuk, hogy nem olvad a cukor 2-3 nap múltán sem, adjunk hozzá néhány kanálnyi vizet.

Amikor azt látjuk, hogy a fenyőrügyek összeestek és kifakultak, az üveg tartalma pedig besziruposodott, szűrjük le, és töltsük üvegekbe az orvosságot. Hűvös helyen sokáig eláll, hűtőben pedig akár egy évig is fogyasztható marad.

Így használjuk fel:

Megfázás, köhögés esetén együnk belőle egy teáskanálnyit étkezéseink előtt. A szirupot beletehetjük teába is, ilyenkor azonban mindenképp ügyeljünk arra, hogy a tea ne legyen túl forró, mert akkor a szirup vitamintartalma károsodni fog. Aki szereti a fenyőrügy szirup ízét, akár szörpként is fogyaszthatja.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

fenyőrügy

szirup

orvosság

gyógynövény

fenyő

fenyőfa

olcsó