Elrendelték a belvízvédelmi készültséget: egyelőre 7 szakasz érintett

MTI   
  Megosztom
Elrendelték a belvízvédelmi készültséget: egyelőre 7 szakasz érintett

Májusban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén több mint 121 milliméter csapadék hullott, ami 65,3 milliméterrel haladja meg a sokévi átlagot, ezért hét szakaszon belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni - tájékoztatta az igazgatóság az MTI-t.

Elsőfokú a belvízvédelmi készültség a holt-sebes-körösi, a mezőberényi és a dögös-kákafoki, másodfokú pedig a gyomai, a Kettős-Körös jobb parti, a hosszúfoki és az Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszon, közölték.

A belvízmentesítés érdekében több közbenső átemelő - nagyobbrészt automata telep - üzemel. A térség folyóin árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket szivattyúk emelik a folyókba. Ahol szükséges a folyamatos üzem, ott a védekezés másodfokú készültség keretében történik.

A napokban több helyen, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott. Dévaványa térségében - nem hivatalos mérőállomáson - 80 milliméter feletti csapadékot is mértek. Éjszaka Dévaványa belterületének mentesítése érdekében el kellett indítani a folyáséri szivattyútelepet, Telekgerendáson pedig provizórium, azaz mobilszivattyú telepítése vált szükségessé.

Jelenleg 24 szivattyútelep (ebből négy folyamatosan) üzemel az igazgatóság területén. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül három folyamatosan működik. Május 29-én az átemelt víz mennyisége 1 255 ezer köbméter volt. Április 30. óta 12 821 ezer köbméter vizet emeltek át.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

belvíz

belvízvédelem

folyó

csapadék

eső

veszély

dévaványa