Lassan lecseng az árvíz: a Duna apad, a Tisza most tetőzik

MTI   
  Megosztom
Lassan lecseng az árvíz: a Duna apad, a Tisza most tetőzik

Az országban jelenleg 831,8 kilométeren van elrendelve árvízvédelmi készültség. A Duna Budapesten már több mint 70 centit apadt a tetőzése óta, a tiszai árhullám továbbra is tetőzik - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

A Duna árhulláma reggel Baja-Mohács térségében tetőzött. Budapestnél az apadás az előrejelzések szerinti ütemben történik, 10 órakor a vízállás 515 centiméter volt, ami 73 centiméter vízszintcsökkenést jelent a szombat déli tetőző szinthez képest.

A Duna Budapest feletti szakaszának vízjárása alapján az apadás a következő 24 órában hasonló ütemben folytatódik, majd lassulás várható, a magasabban fekvő vízgyűjtőkön elkezdődött hóolvadás miatt. A 400 centiméteres szint alulmúlása a péntek esti órákban valószínűsíthető.

A tiszai mellékfolyók közül a Krasznán, a Bodrogon, a Zagyván, illetve a Körösök vízrendszerén vannak, illetve várhatóak az elsőfokú szintek feletti vízállások. A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, másodfokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet - írta az OVF.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság azt közölte: területükön elsőfokú készültség van érvényben a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hármas-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán. Igazgatóságuk mind a 10 belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága 5 570 hektár, melyből 3 260 hektár vetés.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

duna

árvíz

apadás

dagály

áradás

apály