Hatalmas halpusztulás történt a Holt-Tiszán: még nem tudják, mi okozhatta

HelloVidék   
  Megosztom
Hatalmas halpusztulás történt a Holt-Tiszán: még nem tudják, mi okozhatta

A hatóságok még vizsgálják, mi okozhatta a mintegy száz mázsa hal pusztulását a Jász-Nagykun-Szolnok megyei szajoli Holt-Tisza II-es tóegységén múlt hét csütörtökön - írja a Vidék.ma.

A halak pusztulását horgászok fedezték fel még múlt hét csütörtök hajnalban, mondta Szöllősi József, Szajol polgármestere, hozzátéve, hogy a történtekről azonnal értesítették a halászati szakhatóságot, a környezetvédelmi hatóságot, a katasztrófavédelmet, a rendőrséget, az állatorvost. A vízből vett mintát elküldték laboratóriumi vizsgálatra, a haltetemeket Debrecenbe boncolásra.

Még nem nincs hivatalos információjuk a vizsgálati eredményekről, közölte a polgármester. A település vezetője úgy véli, hogy a nagy meleg közrejátszhatott a halak pusztulásában, hiszen a történtek idején a víz hőmérséklete huszonhét-huszonnyolc fokos volt, de biztosat nem lehet tudni.

A problémára korábban semmi nem utalt, a pusztulás előtti nap a halőrök még mindent rendben találtak. A történtek miatt még múlt hét csütörtökön azonnali horgászati tilalmat rendeltek el, erről lakossági felhívást tettek közzé. A tóegységet a többi vízterülettel összekötő zsilipeket azonnal lezárták. A halőrök péntek délelőttig az összes, mintegy száz mázsa haltetemet begyűjtötték- tájékoztatott. Főként busák hullottak el, de a tetemek között voltak pontyok, harcsák, csukák, amurok, süllők és keszegfélék is.

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tisza

holtág

hal

halpusztulás

ponty

busa

szajol