Itt a bizonyíték a klímaváltozásra: egzotikus madarak bukkantak fel az Alföldön

HelloVidék   
  Megosztom
Itt a bizonyíték a klímaváltozásra: egzotikus madarak bukkantak fel az Alföldön

A Körös-Maros Nemzeti Park Csanádi puszták részterületén az utóbbi években többször is megfigyeltek kucsmás sármányt. Idén ismét felbukkant egy példány Makó közelében - írja a Körös-Maros Nemzeti Park.

A nemzeti park honlapján azt írják, hogy a mediterrán térségben költő kucsmás sármányt először 2010-ben látták Magyarországon Baja és Csávoly közelében. A nemzeti park első megfigyelése 2015-ben volt Kübekháza és Makó környékén, tavaly pedig Makó és Maroslelle között heteken keresztül egy hímet és egy tojót figyeltek meg.

A Körös-Maros Nemzeti Park nem járt sikerrel, amikor a madarak fészkét kereste, azonban valószínűsíthető, hogy a pár Magyarországon költött, ugyanis a hím heteken át énekelt. Idén június eleje óta ugyan ezen a helyen többször is megfigyeltek egy éneklő hímet. A nemzeti park munkatársai szerint ugyan arról a madárról lehet szó, amelyik tavaly is felbukkant.

A kucsmás sármány a verébalakúak rendjébe tartozik, de a teste nagyobb része napsárga színű. A hímek jellegzetes, kucsma formájú fejmintázatot viselnek. A madarak magot esznek, tartósan pedig a repceföldek közelében telepekednek meg. Az elmúlt évtizedben egyre több észlelés történt Magyarországon, ami arra enged következtetni, hogy a madarak észak felé kezdtek el terjeszkedni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

madár

életmód

klímaváltozás

egzotikus

mediterrán

veréb

kucsmás sármány