Új magyar találmány született: már le is védették az arany tésztát

HelloVidék   
  Megosztom
Új magyar találmány született: már le is védették az arany tésztát

Fodor Izabella, egy cserkeszőlői tizenhét éves lány arany tésztát talált fel. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen második helyezést ért el, ötletét levédették. Távlati céljai között szerepel, hogy a Nobel-díj-átadáson bemutathassa vizsgálódásainak eredményeit – írja a Szoljon.hu.

Fodor Izabella, a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium tizedikes tanulója. Az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyen saját kutatásával második helyezést ért el. A megméretések során a Kárpát-medence száztizenkét középiskolás diákja jutott a döntőbe.

Izabella két éve csatla¬kozott a szentesi Studium Ge¬nerale kutatócsoportba, ahol konzulense, dr. Lantos Ferenc javaslatára kezdett foglalkozni a biokémia ezen ágával. Kutatása elején Hajdú Mónika mentorálta, ötletének kidolgozása közel másfél évet vett igénybe. A háromfordulós verseny során akadémikusokkal és gazdasági szakemberekkel konzultált.

A kutatásomról írnom kellett egy szakdolgozatot, amit huszonkét tagú zsűri nézett át és véleményezett. Kidolgozásra javasolták a témámat, ami azt jelentette, hogy Budapestre jártam, míg megvizsgálták, mennyire eredeti az ötletem és megvalósítható-e. Az utolsó, májusi fordulóban öt percben kellett az akadémikusok előtt bemutatni a kutatást és az eredményeket.

– mondta Fodor Izabella.

A tészta és a tojás voltak munkájának fő kulcsszavai, ezek karotinoid-tartalmának növelésére irányult a kutatás. Az emberi szervezet számára hasznos vegyület például a sárgarépában fordul elő, amely köztudottan jó hatással van a látásra. A tizenhét éves lány úgynevezett „arany tésztát” állított elő, amelynek az ázsiai régió országaiban fontos szerepe lehet, hiszen a rizsben a fent említett anyag nem vagy csak igen kis mértékben fordul elő.

Vizsgálatai során feltárta a fűszerpaprika karotin¬anyagait, az őrleményt kukoricadarába keverve megetették tyúkokkal, majd a Pécsi Tudományegyetem speciális laboratóriumában elemezték a tojás sárgáját.

A fűszerpaprikában megtalálható az összes karotinoid anyag nélkülözhetetlen az éles látás kialakulásában, ezek igen magas koncentrációban rögzültek a tojásban és tésztában is, sőt még olyanok is fellelhetőek bennük, amik erősíthetik az immunrendszert.

– mesélte Izabella.

Ebből az alapanyagból a továbbiakban tésztát gyúrtak, melyben a megemelkedett szint hasonlóan volt jelen. Viszonyításként bevizsgált gyógyszertárban kapható látáserősítő tablettát is, azt tapasztalva, hogy a dobozban tárolás során a hatóanyaga csökken, így a tojás, valamint a tészta hatékonyabb, stabilabb és nagyobb karotinoid-forrásnak tűnik a Távol-Keletre.

Fodor Izabella kutatásával bekerült a TUDOK – Kutató Diákok Mozgalmába, a fiatal tudósok közé, és elnyerte a Kárpát-medencei Konferencia nagydíját is. Mivel még nincs tizennyolc éves, így nem utazhatott el a Nobel-díj-átadóra, de tervei között szerepel, hogy jövőre bemutassa kutatását külföldön is. Munká¬ját ösztöndíjjal támogatják, egyetemi felvételijéhez plusz pontokat is kapott Izabella, aki tizedikes lévén még kissé bizonytalan a továbbtanulást illetően.

Mindenképpen biokémiai kutatásokkal szeretnék foglalkozni, de még nem döntöttem, hogy mérnöki vagy orvosi pályát választok.

– mondta Izabella.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Friss gazdasági, pénzügyi hírek, időrendben a Pénzcentrumon!

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

tészta

arany

kutatás

feltalálás

magyar

cserkeszőlő

biokémia