12 tárgy, amit soha se dobj a szelektívbe: nagyobb kárt okoz, mint hasznot

HelloVidék   
  Megosztom
12 tárgy, amit soha se dobj a szelektívbe: nagyobb kárt okoz, mint hasznot

Egyre több szemetet termelünk, és ahhoz, hogy kevésbé terheljük meg a környezetünket elengedhetetlen, hogy szelektíven gyűjtsük a szemetet. A probléma azonban az, hogy sok olyan hulladék is belekerül a szelektívbe, aminek semmi keresnivalója sem lenne benne. Ha valóban komolyan gondolod a szelektív hulladékgyűjtést, akkor íme néhány alapszabály, amit be kell tartanod a siker érdekében.

A fogyasztói társadalom előretörésével egyre nagyobb mennyiségű hulladékot termelünk, melyek súlyosan megterhelik a környezetünket. Földünk védelme érdekében az a legjobb, ha mi is elősegítjük az újrahasznosítást és szelektíven gyűjtjük a szemetet. A kukába kerülve, vagy rosszabb esetében a természetben eldobva olyan hasznos nyersanyagok vesznek el, amelyeket még fel tudnánk használni.

A szelektív hulladékgyűjtés során a szemetet az anyag fajtája szerint különítjük el, így a fémet, műanyagot, üveget és a papírhulladékot el tudjuk különíteni a kommunális hulladéktól.

A probléma azonban az, hogy a lakosság körülbelül 50 százalékos tisztasággal gyűjti a szemetet, tehát csak a szelektív hulladékgyűjtőbe dobott szemét felét tudják csak újrahasznosítani. Ez azért van, mert rengeteg felesleges, oda nem illő dolog is a szelektívbe kerül. Vegyük sorra, hogy melyek azok a tárgyak, amelyeket sokan a szelektív hulladékgyűjtőbe dobnak, pedig nem lehet újrahasznosítani őket!

1. Villanykörte

A kompakt fénycsövek, fluoreszkáló anyagok és egyéb izzók higanyt tartalmaznak, így nem szabad a villanykörtét a szelektívbe dobni. Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a kommunális szemétbe sem kerülhet bele, ezért olyan helyen kell leadni, ahol gondoskodnak a mérgező vegyi anyagok biztonságos ártalmatlanításáról.

2. Ételhordó

Törött, megolvadt, eldeformálódott műanyag ételes dobozt tennél a szelektívbe? Ne tedd! Ezeket a dobozok magas hőmérsékletet bírnak ki, ezért nem tudják újrahasznosítani. Próbáld meg otthon új funkcióval ellátni, egy kicsit kreatívkodni, hogy ne kelljen a szemét közé kerülnie.

3. Üvegpohár

Az ételes dobozokhoz hasonlóan az üvegpoharak is különféle kezeléseknek vannak kitéve, hogy a meleg és a hideg hőmérsékletet is jobban tűrjék. Mivel az olvadáspontjuk magasabb, mint más üvegeknek, nem tudnak megfelelően megolvadni az újrahasznosítási folyamat során, ezért sajnos a kommunális hulladékba kell helyezni őket.

4. Kerámiák, bögrék

Az üvegektől eltérően a bögrék egyáltalán nem olvadnak el, ezért nem is lehet őket újrahasznosítani. Illetve lehet, de nem a klasszikus módon. Ha jó állapotban vannak, de már nincs szükséged rájuk, akkor ajándékozd el valakinek – lehet, hogy amire neked már nincs szükséged, az másnak kincs. Ezen kívül számtalan formája van annak, hogy újra felhasználd a kerámiákat: a művészeti projektekben sok mozaik készül régi bögrékből.

5. Műanyag vállfák

Ha meg szeretnél a műanyag vállfáidtól használni, akkor az a legjobb, ha beadod egy turiba vagy elajándékozod őket, ugyanis olyan műanyagból készülnek, amelyeket nem lehet újrahasznosítani. Ha tudod, hogy nincs rá szükséged, akkor az a legjobb, ha el sem hozod a boltból.

6. Elviteles dobozok

A hungarocellre hajazó, fehér polisztirolhab (styrofoam) anyagból készült ételes dobozokat nem lehet újrahasznosítani, az olvadásakor pedig toxinok szabadulnak fel. Ugyan ez a helyzet a hungarocellel, azt sem lehet újrahasznosítani.

7. Tükör

A tükör egészen más, mint a többi üveg. A fényvisszaverő bevonat miatt az újrahasznosítás nem lehetséges, mivel az nem bomlik le teljesen. Ha jó állapotban van, akkor akár el is adhatod vagy eladományozhatod, ha azonban törött, akkor ajánld fel egy művészcsoportnak a darabokat – vagy esetleg te is felhasználhatod egy házi dekorációhoz!

8. Félig üres aeroszolos dobozok

Bármi, ami az aeroszolos dobozban maradt, veszélyes hulladéknak minősül. Igen, még a hajlakk és a tejszínhab is. Mielőtt beledobnád a szelektív hulladékgyűjtőbe a dobozt, győződj meg róla, hogy teljesen üres, majd vedd ki belőle a műanyag szórófejet és kupakot is.

9. Buborékfólia

A legtöbb újrahasznosító üzem nem rendelkezik azzal a technológiával, hogy képesek legyenek a buborékfóliát feldolgozni.

10. Pizzás doboz

Bár a hullámkarton általában újrahasznosítható, a pizzás dobozok kivételt képeznek. A zsíros, olajos foltok miatt nem újrahasznosítható, ezért nem szabad a szelektív szemét közé dobni. Az azonban jó megoldás lehet, hogy a foltos részeket a kommunális hulladék közé helyezed, de az érintetlen részeket a szelektívbe dobod.

11. CD, DVD

Régen mindenki azt gondolta, hogy CD örökké fog élni, de az a helyzet, hogy mára már kiderült, hogy ezeknek az adathordozóknak is véges az élettartama: megkarcolódhatnak, alig néhány év alatt tönkremehetnek. A pendrive-ok és a streaming szolgáltatások megjelenésével még inkább háttérbe szorultak a CD-k és DVD-k, ezért ha te is azon gondolkodsz, hogy kidobd őket, akkor ne a szelektív hulladékgyűjtőbe tedd őket! A CD fémek, műanyagok és egyéb anyagok keverékéből készül, ezért nem lehet újrahasznosítani.

12. Ablak

Mivel a legtöbb ablak nem tiszta üveg, hanem színezett, edzett, laminált vagy egyéb módon kezelt, nehéz kiszűrni, melyik fajtát lehet a szelektív hulladék közé dobni. Keress olyan vállalkozásokat, amelyek régi építőanyagokat vesznek át, így könnyedén megszabadulhatsz a régi ablakoktól, ők pedig megtalálják a módját annak, hogy újra legyenek hasznosítva ezek az anyagok is.

Via Reader's Digest, FamilyHandyman

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

életmód

újrahasznosítás

szelektív

szelektív hulladék

szemét

hulladék

szelektív hulladékgyűjtés

újrahasznosítható