Új dolog derült ki a rákos betegségekről: nem is olyan jó a C-vitamin?

MTI   
  Megosztom
Új dolog derült ki a rákos betegségekről: nem is olyan jó a C-vitamin?

Pajzsként szolgál bizonyos tumorsejtek számára a C-vitamin - állapították meg chilei kutatók.

A dél-chilei Concepción Egyetem szakemberei megállapították, hogy az általuk vizsgált húsz ráktípus a C-vitamin újrahasznosítása révén jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz. A Free Radical Biology and Medicine című folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője, Coralia Rivas szerint a C-vitamin nem csupán a skorbut ellen véd, hanem alapvető fontosságú a sejtenergia, a kollagén termelése és a neurotranszmitterek szintézise szempontjából, valamint segíti az immunrendszert.

A C-vitamin két szerkezeti formában található meg a szervezetben: oxidált formájú dehidroaszkorbinsavként (DHA), amely nagy koncentrációban fordul elő a daganatok körül, valamint redukált formájú aszkorbinsavként (AA), amely gyulladásgátló funkcióval bír. A tumorsejtek begyűjtik a körülöttük lévő nagy mennyiségű dehidroaszkorbinsavat, és redukált C-vitaminná alakítják át, amely életben tartja őket.

Húsz éven átívelő vizsgálatukban Rivasék megállapították, hogy a mellrák, a prosztatarák és a leukémia esetében például a tumorsejtek "képesek jóval több C-vitamint felhalmozni magukban, mint a normális sejtek".

A kutató szerint ez a felfedezés azért "kulcsfontosságú, mert azt jelenti, hogy a C-vitamin képes megerősíteni a tumorsejteket és ellenállóbbakká tenni őket a kezelésekkel szemben". A szakemberek következő lépése a folyamatban szerepet játszó C-vitamin transzporter alapos tanulmányozása lesz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem akarsz lemaradni a magyar vidék legfontosabb híreiről? Kövess minket Facebook-on is. Kattints ide a feliratkozáshoz!
  Megosztom

hellovidék

c-vitamin

egészség

betegség

életmód

rák

tumor

vitamin

immunrendszer